Kāpēc grūtniecības laikā jāēd ķirši?

Kāpēc grūtniecības laikā jāēd ķirši?

30. Jun 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nav noslēpums, ka mazuļa veselība ir atkarīga no topošās māmiņas dzīvesveida. Te lieku reizi jāatgādina, ka ļoti svarīgs ir pilnvērtīgs uzturs, miegs, atpūta, kā arī regulāras ārsta vai vecmātes vizītes, kas seko līdzi grūtniecības norisei.

Šoreiz gan runāsim par uzturu, jo grūtniecības laikā nereti mainās sievietes mīļākie pārtikas produkti - bieži vien no ēdieniem, no kuriem līdz šim nekad nespēji atteikties, tagad izraisa riebumu un pat nelabumu. Tas nozīmē, ka gaidību laikā, visticamāk, tu pārskatīsi savu ēdienkarti, dažkārt tajā iekļausi visneiedomājamākās ēdienu kombinācijas, taču vienu, veidojot savu ēdienkarti grūtniecības laikā, gan nevajadzētu aizmirst - dod priekšroku sezonālajiem dārzeņiem, augļiem un ogām! Tagad, vasarā, tas izdarāms pavisam viegli, jo svaigā veidā pieejami labumi no pašu dārza, arī tirgū stendi vai lūzt no produkcijas daudzveidība.

To vidū kārdinoši gozējas arī ķirši, kuri tā vien aicina pamieloties. Un kāpēc gan lai to nedarītu!

Lūk, iemesli, kāpēc grūtniecības laikā vajadzētu ēst ķiršus:

  • Ķiršu uzturvērtību varētu salīdzināt ar zemenēm, jo arī tajā slēpjas daudz vērtīgu vielu. Piemēram, B, C, PP vitamīns, karotīns, kālijs, jods, magnijs.
  • Nereti grūtniecības pirmajā trimestrī topošo māmiņu moka nelabumi. Ar pāris skābiem ķiršiem nelabumu tev, visticamāk, izdosies mazināt.
  • Ķiršos esošais dzelzs palīdzēs cīnīties ar anēmiju.
  • Tā ir lieliska uzkoda un daudz labāka izvēle našķim par smalkmaizītēm vai šokolādi.
  • Ķirši satur daudz folijskābes, kas, kā zināms palīdz novērst augļa patoloģijas.
  • Ogās esošais C vitamīns palīdzēs pasargāt sevi no saaukstēšanās.
  • Kalcijs labvēlīgi ietekmē kaulu, zobu, nagu, kā arī matu stāvokli. Tāpat arī ķirši palīdzēs normalizēt asinsspiedienu.
  • Ķirši satur melatonīnu, kas tiek dēvēts arī par “miega hormonu”, kas cilvēkam izstrādājas guļot. Tas palīdzēs tev nodrošināt saldāku miegu un kvalitatīvāku atpūtu.

Tiesa, ķiršus tāpat kā jebkuras citas ogas, augļus un ēdienus jāpatērē ar mēru. Savukārt, ja tev ir cukura diabēts, kuņģa veselības problēmas, par ķiršu iekļaušanu uzturā noteikti jākonsultējas ar ārstu.