Kāpēc grūtniecības laikā ir svarīgi noteikt topošās mammas rēzus faktoru?

25. Nov 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Topošajai māmiņai gaidību laikā deviņu mēnešu laikā vairākkārtīgi jānodod asins analīzes, līdztekus dažādiem asins rādītājiem nosakot arī rēzus faktoru jeb antigēnu. Kāpēc ir tik svarīgi to zināt? Devāmies atbildes noskaidrot pie VCA poliklīnikas “Pulss” ginekoloģes Aidas Čaligavas.

Visi cilvēki iedalās pēc asins grupām un rēzus faktoriem, kuri ir divi – rēzus pozitīvs un rēzus negatīvs.

Uz eritrocītu jeb sarkano asins šūnu virsmas lielai daļai cilvēki atrodas olbaltumviela, kuru sauc par rēzus faktoru jeb antigēnu. Cilvēki, kuru eritrocītu virsmā šādas olbaltumvielas nav, ir rēzus negatīvi.

Kā skaidro daktere Aida Čaligava, nevajag baidīties, ja sieviete ir rēzus negatīva, tiesa, pastāv neliels risks gadījumā, ja partneris, bērniņa tēvs, ir rēzus pozitīvs. Tas nozīmē, ka bērniņš var būt rēzus pozitīvs, līdz ar to gadījumā, ja mammas organismā nokļūst rēzus pozitīvās asinis, viņas organisms var sākt izstrādāt antivielas, lai aizsargātos pret svešo rēzus faktoru, tādējādi kaitējot pašam auglim.

“Es gan vēlos nomierināt rēzus negatīvās māmiņas, jo šādi gadījumi notiek ārkārtīgi reti, un jau daudzus gadus ir pieejams speciāls rēzus globulīns, ko vienmēr ievada mammas asinīs pēc mazuļa nākšanas pasaulē, lai tādējādi neitralizētu antivielas un tās nerastos atkārtoti,” situāciju ieskicē ārste.

Antivielas tiek ievadītas tikai gadījumā, ja rēzus negatīvai māmiņai piedzimst rēzus pozitīvs mazulis, savukārt tad, ja mazulis ir piedzims rēzus negatīvs, šāda injekcija nav nepieciešama. 

Ginekoloģe Aida Čaligava stāsta, ka mūsdienās rēzus faktora dēļ komplikācijas novērojamas ļoti reti, taču, neskatoties uz to, ārsti tik un tā drošības pēc rēzus negatīvās māmiņas uzrauga, grūtniecības laikā trīs reizes nosakot antivielu līmeni. Ārste: “Gadījumā, ja māmiņa ir rēzus negatīva un viņai nav antivielu, tad grūtniecības 28.nedēļā viņai tiek ievadīts preparāts, lai būtu garantija, ka antivielas neradīsies arī turpmāk. Šī ir valsts apmaksāta procedūra un nekaitē ne topošajai māmiņai, ne viņas mazulim.”