Kāpēc grūtniecēm kārojas sāļu ēdienu?

Kāpēc grūtniecēm kārojas sāļu ēdienu?

27. Nov 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tos brīžus, kad uznāk nepārvarama vēlme apēst kaut ko sāļu vai arī kādu dīvainu ēdiena kombināciju tagad un tūlīt, noteikti no savas pieredzes zina daudzas topošās un esošās māmiņas.

Šādas vēlmes parādās negaidīti, taču jautājums – kāpēc gan? Apskatījām 3 biežākos iemeslus

Kārojas ko sāļu – padzeries!

Lai arī cik dīvaini tas nebūtu, bieži vien iemesls tam, ka organisms pieprasa kaut ko sāļu, meklējams apstāklī, ka uzņemts par maz šķidruma.

Grūtniecības laikā ievērojami palielinās vajadzība pēc šķidruma, organismam tas arī nepieciešams, lai nodrošinātu bērniņu ar barības vielām, saražotu vajadzīgo asins daudzumu, amnija šķidrumu. Liela daļa sieviešu jau pirmajā trimestrī uz šī papildu šķidruma rēķina iegūst aptuveni divus kilogramus klāt savam svaram.

Sāls palīdz saglabāt šķidrumu organismā, tāpēc arī ilgstošas slodzes laikā sportisti dzer ūdeni, kura sastāvā ir arī sāls. Ja topošā māmiņa nelieto pietiekami daudz ūdens, visticamāk, ķermenis ar vēlmi pēc sāļiem produktiem cenšas panākt, lai sieviete vairāk dzertu un organismā tiktu uzturēts vairāk šķidruma.

Ko darīt, ja sakārojas izēst burciņu marinētu gurķu vai arī visu čipsu paku uzreiz? Iesākumā padzeries glāzi ūdens, jo, iespējams, tieši to visvairāk šobrīd vēlas tavs organisms.

Vēlme apēst ko dīvainu - pārbaudi dzelzs līmeni

Topošajai māmiņai gaidību laikā parādās nepieciešamība pēc papildu dzelzs uzņemšanas, jo sevišķi grūtniecības otrajā un trešajā trimestrī. Ja organismam dzelzs pietrūkst, tas protestē, liekot justies ļoti nogurušai.

Viena no dzelzs deficīta pazīmēm var būt nepārvarama vēlme apēst kaut ko pavisam neēdamu, piemēram, krītu, ogles. Tajā pašā laikā, organisms, pavisam iespējams, pieprasa arī ar dzelzi bagātus produktus, piemēram, sarkano gaļu, zivis vai spinātus. Šādā gadījumā ieteicams pārbaudīt dzelzs līmeni organismā. Ja tas ir par zemu, grūtniecību uzraugošais speciālists noteikti ieteiks turpmākos rīcības soļus.

Kārojas bulciņas un kūciņas – pārdomā ēdienreižu biežumu

Nav nekāds noslēpums, ka grūtniecības laikā apetīte bieži vien palielinās. Norakstot uz to, ka šajā laikā jau jāēd par diviem, topošās māmiņas arī nereti sev neliedz ne smalkmaizītes, ne šokolādi (visu tāfelīti uzreiz, protams), vai arī kādu eklēru. 

Ja šajā stāstā saskati arī sevi, ieteicams pārdomāt savus ēšanas paradumus – vai ēdienreizes ir regulāras un pilnvērtīgas? Ja tā nav, tad ir gluži loģiski, ka visu laiku kārojas kaut ko uzkost, tā nodrošinot organismu ar īslaicīgu enerģiju.

Atceries, ka regulāra saldumu ēšana izraisa ne tikai svara pieaugumu, bet arī atstāj negatīvu ietekmi uz veselību, jo, kā zināms, kūciņās un bulciņās nekā veselīga nav. Ja vēlies organismu “pabarot” ar ogļhidrātiem, labāk izvēlies pilngraudu produktus!