Kad jāveic ovulācijas tests?

Kad jāveic ovulācijas tests?

18. Mar 2019, 10:17 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ir sievietes, kurām grūtniecība iestājas jau nākamajā mēnesi pēc tam, kad uzsākta bērniņa plānošana, bet ir pāri, kuriem pie mazulīša neizdodas tikt ilglaicīgi. Šajos gadījumos pirmais palīgs ir ovulācijas testi, kuri visprecīzāk var palīdzēt noteikt īsto ovulācijas brīdi.

Katrai sievietei ik mēnesi olnīcās nobriest vairāki folikuli, no kuriem viens sasniedz 21mm izmēru un pārplīst, kā rezultātā no tā izdalās olšūna, kas uzsāk ceļu uz olvadu, lai gaidītu spermatozoīdu. Veiksmīgā gadījumā notiek apaugļošanās un iestājas grūtniecība.

Ginekoloģe-reproduktoloģe Oksana Babula iesaka gadījumos, kad trīs mēnešu laikā grūtniecība neiestājas, sievietei mājas apstākļos noteikt ovulāciju, kas visvieglāk izdarāms ar testu palīdzību. Pateicoties LH hormonam, kas 24-48 stundas pirms ovulācijas sasniedz savu maksimumu, ar testu ir iespējams precīzi noteikt ovulāciju un ieplānot dzimumdzīvi. 

Ārste zina tiekt, ka ovulāciju var noteikt arī mērot bazālo temperatūru, taču šī metode, atšķirībā no testa, nav pietiekami precīza.

Kā zināt, kad veikt ovulācijas testu?

Pirms ovulācijas testa lietošanas uzmanīgi jāiepazīstas ar tam pievienoto instrukciju, lai testu veiktu precīzi. Oksana Babula norāda, ka testam ir pievienota arī speciāla tabula, kas ļauj sievietei, atkarībā no tās cikla garuma, precīzi noteikt cikla dienu, kad jāveic ovulācijas tests. Piemēram, ja cikla ilgums ir 28 dienas tad tests jāveic cikla 12.dienā, savukārt, ja tas ir neregulārs, testu jāveic sākot ar cikla 9.dienu. Jāpiebilst, ka par cikla pirmo dienu tiek uzskatīta pirmā asiņošanas nevis smērēšanās diena.

Gadījumā, ja pirmais tests ir negatīvs, tas jāveic atkārtoti nākamajā dienā tajā pašā laikā.

Ko darīt, kad tests ir pozitīvs?

Pozitīva testa gadījumā nākamajās 24 - 48 stundās jāieplāno dzimumdzīve, taču, lai rezultāts būtu sekmīgāks, ārste Oksana Babula iesaka 3-5 dienas pirms ovulācijas atturēties no dzimumdzīves.

Ko darīt, ja grūtniecība tomēr neiestājas?

Ginekoloģe-reproduktoloģe Oksana Babula uzsver, ka situācijās, kad grūtniecība vairākus mēnešus neiestājas arī tad, kad ovulācija tiek noteikta ar testu palīdzību, ieteicams partnerim pārbaudīt spermas kvalitāti. To speciāliste iesaka darīt, jo 70% gadījumu iemesls neauglībai Latvijā ir slikta spermas kvalitāte. Jānorada, ka spermas analīzes var veikt jebkurā reproduktoloģijas klīnikā vai laboratorijā.

Nākamais etaps, lai noskaidrotu iemeslus, kāpēc neiestājas grūtniecība, ir olvadu pārbaude. Tas nozīmē, ka sievietei jādodas pie sava ginekologa, kurš pārbaudīs, vai folikuli sasniedz vajadzīgo izmēru un notiek ovulācija, tāpat arī tiks noskaidrots, vai olvadi ir pietiekami caurlaidīgi.

Ovulācijas testi nav izmantojami kā izsargāšanās metode

Ovulācijas testu uzdevums ir noteikt ovulācijas brīdi un tie kalpo grūtniecības plānošanai, tāpēc nav izmantojami kā izsargāšanās metode. To ginekoloģe-reproduktoloģe Oksana Babula skaidro ar gadījumiem, kad sievietei ovulācija viena cikla laikā var būt pat divas reizes vai arī var notikt spontāta ovulācija. Tāpat arī var būt gadījumi, kad ļoti kvalitatīvas spermas gadījumā tās dzīvotspēja var būt pat 7-10 dienas, kas nozīmē, ka grūtniecība var iestāties jebkurā gadījumā.

Kurus testus izvēlēties?

“Maria Baby” testi ir pats vienkāršākais un drošākais ovulācijas laika noteikšanas veids – nav jāmēra un jāpieraksta bazālā temperatūra, kā arī nav jāzīmē grafiki vai jāveic citas sarežģītas procedūras. “Maria Baby” dod saprotamu, viegli nolasāmu rezultātu, kas parādīs, vai tuvākajā laikā jums notiks vai nenotiks ovulācija.

Ovulācijas testa “Maria Baby Strip darbību pamato luteinizējošā hormona (LH) daudzuma palielināšanās noteikšana urīnā. Neliels LH daudzums cilvēka urīnā ir vienmēr, tomēr 24 – 36 stundas pirms ovulācijas (olšūnas izkļūšanas no olnīcas) šī hormona daudzums strauji palielinās. Lai plānotu grūtniecību, jums ir nepieciešams uzzināt tieši šīs dienas.

Iespēja, ka pasaulē nāks ilgi gaidītais mazulis, ievērojami pieaug tad, ja sieviete zina savas “bīstamās” un “drošās” dienas. Tādēļ ir nepieciešams precīzi aprēķināt ovulācijas laiku. Šeit jums palīdzēs tests “Maria Baby”.

“Maria Before Baby” dod saprotamu, viegli nolasāmu rezultātu, kas parādīs, vai tuvākajā laikā jums notiks vai nenotiks ovulācija.

Ovulācijas testa “Maria Before Baby” darbība balstās uz luteinizējošā hormona (LH) daudzuma palielināšanās noteikšanas urīnā. Neliels LH daudzums cilvēka urīnā ir vienmēr, tomēr 24 – 36 stundas pirms ovulācijas (olšūnas izkļūšanas no olnīcas) šī hormona daudzums strauji palielinās. Lai plānotu grūtniecību, jums ir nepieciešams zināt tieši šīs dienas.