Kā grūtniecības laikā izvairīties no stresa darbā?

Kā grūtniecības laikā izvairīties no stresa darbā?

16. Jan 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ziņa par gaidāmo mazulīti ir ļoti priecīgs notikums, taču līdz brīdim, kad varēsiet satikties ar savu bērniņu un turēt viņu savās rokās, vēl priekšā vairāki mēneši. Lielāko daļu no tiem vēl aizvadīsi, ikdienā dodoties uz darbu.

Grūtniecība nav slimība, tāpēc līdz ar brīdi, kad testā ieraugi divas svītriņas, nav vajadzības pārkārtot pilnībā savu dzīvi un atteikties arī no strādāšanas. Došanās uz darbu grūtniecības laikā ir pavisam normāla lieta, ļaujot arī pēc iespējas ilgāku laiku palikt savā kolektīvā.

Tiesa, atkarībā no tavas profesijas, darba pienākumiem un daudziem citiem faktoriem, ikdienā darbā vari saskarties arī ar lielu devu stresa. Kā zināms, stress grūtniecībai nav vēlams. Kā to mazināt? Uzzini šajā rakstā.

Kā mazināt stresu

Stress grūtniecības laikā ir viens no faktoriem, kas var negatīvi ietekmēt mazuļa attīstību un grūtniecību kopumā, tāpēc no tā iespēju robežās jāizvairās. Tiesa, ja mājās vari radīt savu vidi un sazināties tikai ar tiem cilvēkiem, kuri rada pozitīvas emocijas, darbā radīt šādu vidi ir daudz sarežģītāk. Vadītājam šodien ir slikts noskaņojums, klients sabļāva vai arī projekta rezultāts nav tāds, kā cerēts. Loģiski, ka šādus momentus darbā piedzīvojam visi, taču grūtniece ir jutīgāka un uz visām situācijām reaģē daudz emocionālāk. Tā rezultātā māmiņa un arī puncī esošais bērniņš izjūt diskomfortu, jo tiek ietekmēta viņu labsajūta. 

Ieteikums izvairīties no stresa nav nemaz tik viegli realizējams, tāpēc tev noderēs daži padomi, kā pareizāk reaģēt uz nepatīkamām situācijām:

  • Nekad nepaaugstini savu balsi neatkarīgi no tā, cik nekontrolēti izteiktos tavs sarunas biedrs;
  • Nemēģini stresa mazināšanai ņemt talkā ēdienu vai kafiju. Tā vietā bulciņas labāk aizstāj ar veselīgu tēju vai saujiņu zaļumiem.
  • Iemācies kontrolēt savas emocijas ar elpošanas vingrinājumiem. Veic vienu dziļu ieelpu un pēc tam izelpo gaisu ar trijām mazākām izelpām. Lietderīgi apmeklēt arī vingrošanas nodarbības, kas paredzētas tieši topošajām māmiņām.
  • Mēģini izmantot katru iespēju, lai dotos nelielā pastaigā svaigā gaisā. Ideāli, ja netālu no tava darba atrodas kāds parks, bet pat pastaiga pa tuvējo kvartālu būs labāka izvēle nekā 8 stundu sēdēšana no vietas birojā.
  • Mēģini atrast veidu, kā pārslēgt savas domas – palasi grāmatu vai arī atslēdzies no stresa situācijas, palasot Māmiņu Kluba blogus.
  • Centies mainīt savu attieksmi pret stresa situācijām. Tā vietā, lai tērētu savu enerģiju klientam, kurš ir sliktā noskaņojumā un paceļ balsi, centies sev iestāstīt, ka tā ir tikai muļķīga situācija, par kuru nevajag uztraukties un tev nav nevienam nekas jāpierāda.

Plāno savu darba dienu

Ne mazāk svarīgi ir arī prast saplānot savu darba dienu. Pareiza darba dienas plānošana tev palīdzēs izvairīties no daudziem nepatīkamiem mirkļiem un stresa situācijām.

  • Neuzņemies virsstundas un izmanto pārtraukumiem atvēlēto laiku, lai atpūstos.
  • Jau iepriekšējās darba dienas beigās sagatavo darbu plānu nākamajai dienai, lai varētu to aizvadīt bez stresa.
  • Grūtākos darbus ieplāno dienas daļā, kurā jūties vislabāk un esi enerģiskākā.
  • Labu nodomu vadīta neuzņemies kolēģu veicamos darbus, lai arī cik sirsnīgi kolēģi to lūgtu.