Elpas trūkums grūtniecības laikā

Elpas trūkums grūtniecības laikā

18. Jun 2015, 13:23 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jā, daudzas sievietes grūtniecības laikā piemeklē aizdusas sajūta vai vēlme ievilkt krūtīs vairāk gaisa. Kā rīkoties šādos gadījumos un kad meklēt profesionāļa palīdzību, stāsta grūtnieču vingrošanas trenere Maruta Hoferte.

„Ir sievietes, kuras sajūt tādu kā elpas trūkumu vai vēlme elpot dziļāk un izteiktāk jau pašā grūtniecības sākumā, kad šķiet, ka varētu plaušās ieelpot visas pasaules gaisu,” stāsta grūtnieču vingrošanas trenere Maruta Hoferte.

Tas ir tikai saprotami, jo grūtniecības laikā ir nepieciešams vairāk skābekļa un topošās māmiņas ķermenis pielāgojas, lai šo vajadzību apmierinātu vairākos veidos. Hormonu, īpaši progesterona, pieaugums tieši ietekmē plaušas un stimulē elpošanas centru topošās māmiņas smadzenēs. „Un lai gan ieelpu skaits, ko grūtniece veic vienā minūtē, mainās pavisam nedaudz, gaiss, kas tiek ieelpots ar katru elpas vilcienu, būtiski palielinās,” stāsta trenere.

Vēlākā grūtniecības laikā, kad augošā dzemde rada spiedienu uz diafragmu, elpošana var šķist smagāka, līdzīgi kā dzemdību laikā, sevišķi, ja topošā māmiņa gaida uzreiz vairāk kā vienu bērniņu.

Tieši šis ir vēl viens iemesls, kāpēc topošajām māmiņām ir paredzēts pirmsdzemdību atvaļinājums- lai varētu atpūsties un veltīt vairāk laika sev.

Vai ir iespējams ko darīt brīžos, kad ir elpas trūkums?

Šī sajūta parasti ir nekaitīga un pavisam normāla, tomēr ikdienas aktivitātēs vajadzētu nedaudz piebremzēt un būt nedaudz lēnīgākai.

„Lai plaušām pieplūstu vairāk gaisa, sēžot, turi muguru taisnu un plecus atpakaļ.Iekārtojoties gultā, grūtniece var aplikt sev apkārt spilvenus, lai sniegtu papildus atbalstu naktī,” iesaka M.Hoferte.

Mierinājums ikvienai topošajai māmiņai- pēc grūtniecības elpošana atgriezīsies normālā un ierastā ritmā.

Vai elpas trūkums var norādīt par nopietnām problēmām?

„Jā. Īpaši tam vajadzētu pievērst uzmanību,  ja grūtniecei ir elpošanas ceļu saslimšanas, piemēram, astma vai pneimonija; grūtniecības laikā tas var būt īpaši nopietni,” atzīst trenere.

Ja elpas trūkums parādās pēkšņi vai situācija kļūst nopietnāka, iespējams,ka tas ir medicīniskas saslimšanas simptoms,kad vajadzētu nekavējoties meklēt palīdzību.

Tāpat pēc palīdzības vajadzētu griezties, ja topošā māmiņa reizē ar elpas trūkumu sastopas ar kādu no šiem simptomiem:

  • Astmas situācijas pasliktināšanās
  • Ātra un sekla elpošana
  • Ātrs pulss, sirdsklauves vai ģībonis
  • Sāpes krūtīs vai sāpes elpošanas laikā
  • Bāla ādas krāsa, zilgana nokrāsa ap lūpām, pirkstiem vai kāju pirkstiem
  • Elpas trūkums, kad šķiet,ka nav iespējams ieelpot pietiekami daudz skābekļa
  • Pastāvīgs klepus, klepus kopā ar drudzis vai drebuļiem.

Vai arī Tev grūtniecības laikā bija elpas trūkums? Kā rīkojies šādās situācijās?

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

20150617133143-55962.jpg

18. Jun 2015, 16:10

Atceros,ka man arī bija apgrūtināta elpošana.Naktīs cēlos ,jo jutu ka trūkst gaiss.Nevarēju nekādīgi iekārtoties,lai būtu labi.Diezgan traks tas laiks bija.