Dabisku dzemdību veicināšana: Latvijas Mājdzemdību ģimeņu apvienība

15. Jan 2016, 07:27 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jau gandrīz piecus gadus Latvijā darbojas Latvijas Mājdzemdību ģimeņu apvienība, kuras galvenais mērķis ir dabisku dzemdību veicināšana. 

Dzemdībām ir jāgatavojas visām

Apvienības valdes locekle Māra Veselova skaidro, ka būtiski, lai mammas ir informētas: “Noteikti neuzskatām, ka visām topošajām māmiņām ir jādzemdē mājās, bet dzemdībām jāgatavojas ir visām. To arī esam novērojuši, ka mājdzemdību mammas pamatīgāk gatavojās dzemdībām, jo pašas uzņemas atbildību par tām. Viņas zina, ka mājās pašām būs jātiek galā, bet stacionārā bieži ierodas dzemdētājas, kuras domā, ka tur viņas kāds “piedzemdinās” un tad var rasties sarežģījumi un pārpratumi vai arī nesapratne: “Kurš dzemdēja manā vietā?”. Protams, arī mājās var būt sarežģījumi, bet tas ir salīdzinoši retāk.”

Pētījumi par mājdzemdībām

Lai māmiņām, kuras vēlas dzemdēt mājās, būtu pēc iespējas plašāka un daudzpusīgāka informācija, veikti dažādi pētījumi, ar kuriem iespējams iepazīties arī apvienības mājaslapā. Jaunākais pētījums - aptauja veikta 2015. gadā, izpētot, kādas tad ir māmiņas, kuras dzemdē mājās. Aptaujas dati liecina, ka vairāk nekā puse mājās dzemdējošo māmiņu ir ar augstāko izglītību, turklāt vecumā no 26 līdz 35 gadiem. Protams, šobrīd joprojām vislielākais mājdzemdību īpatsvars ir Rīgā.

Vecmāte un ārste – ginekoloģe Dina Ceple pagājušā gadā veikusi apjomīgu pētījumu “Vecmāšu vadītu plānotu ārpusstacionāra dzemdību un stacionāra dzemdību salīdzinājums Latvijā”. Pētījumā noskaidrots, kā atšķiras vecmāšu vadīta dzemdību norise, iznākumi un drošība plānotās ārpusstaconāra dzemdībās un stacionāra dzemdībās Latvijā, kā arī izpētīti iespējamie riski un ieguvumi sievietei un bērnam izvēloties dzemdību vietu stacionārā vai mājās. Tādējādi pētījumā rodamas daudzas atbildes, ko meklē topošās māmiņas.

Informētība un izvēles iespējas

Mājas lapā iespējams iepazīties un sazināties ar visām Latvijā sertificētajām vecmātēm, kurām ir tiesības pieņemt mājdzemdības, lasīt mājdzemdību stāstu pieredzes, to, kā mājdzemdību mammas gatavojās dzemdībām un kas jāņem vērā pēc dzemdībām. Mājaslapā pieejama plaša informācija par mājdzemdībām, bet ja nav iespējams atrast atbildi uz sev interesējošo jautājumu, to droši var uzdot e-pastā, kliedējot neskaidrības par šo tēmu. 

Tomēr apvienības mērķi ir ne tikai informēt sabiedrību, bet arī apvienot mājdzemdību ģimenes un atbalstītājus Latvijā, veicināt sabiedrības izpratni par ģimeņu fiziskajām un emocionālajām vajadzībām grūtniecības, dzemdību un pēcdzemdību periodā, atbalstīt ģimeņu tiesības izvēlēties sev piemērotāko grūtniecības aprūpes un dzemdību palīdzības sniedzēju, kā arī dzemdību veidu un vietu, turklāt veicināt Latvijas veselības aprūpes politikas un prakses atbilstību pierādījumos balstītas medicīnas principiem.

20160107125508-12790.jpg