Bērnu slimnīcas ārkārtas gadījumiem ziedoti 113 639,43 eiro!

Bērnu slimnīcas ārkārtas gadījumiem ziedoti 113 639,43 eiro!

23. Jan 2015, 15:40 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ik gadu Bērnu slimnīcas fonds no līdzekļiem, kas paredzēti ārkārtas gadījumiem, palīdz Bērnu slimnīcas pacientiem saņemt neatliekamu medicinīsku palīdzību ārpus Latvijas, jo viņu veselībai nepieciešamās medicīniskās manipulācijas mūsu valstī netiek veiktas. Lai palīdzētu uzkrāt līdzekļus un nodrošināt, ka visi bērni, kuri nonākuši ārkārtas situācijā, varētu saņemt atbalstu un nokļūt ārvalstu klīnikā, Bērnu slimnīcas fonds kopš pagājušā gada jūnija organizēja labdarības akciju, kas noslēdzās šī gada 7.janvārī. Akcijas ietvaros Bērnu slimnīcas ārkārtas gadījumiem ziedoti 113 639,43 eiro!

Labdarības akcijā kā pirmie atbalstītāji iesaistījās SIA Izdevniecība Dienas žurnāli lasītāji, iegādājoties Sestdiena, Una, Veselība, Ilustrētā zinātne vai kādu citu no izdevniecības žurnāliem laika periodā no jūlija līdz septembrim, un kopā saziedojot 14 842,80 eiro! "Mūsu lielākā vēlme ir, lai pasaulē visi bērni būtu veseli, taču dzīvē viss nav tik vienkārši. Gribam pateikt lielu paldies ikvienam mūsu lasītājam, kas piedalījās šajā labdarības akcijā. Mūsu ziedojums grūtā brīdī būs kaut neliels atbalsts mazajām sirsniņām. Kopā mēs stipri un varam palīdzēt citiem! ", savu kolēģu vārdā sacīja tās direktore un galvenā redaktore Inga Gorbunova.

Jau oktobrī akciijā iesaistījās Rimi un Supernetto klienti visā Latvijā, un laika periodā no 1.oktobra līdz 11.novembrim ārkārtas gadījumiem ziedoja 22 855,54 eiro!  Ik gadu mēs ar prieku sadarbojamies ar Bērnu slimnīcas ārkārtas gadījumu fondu, jo kopā varam paveikt vairāk. Un šī akcija ir īpaša, jo saziedotā summa spēj sniegt palīdzību brīdī, kad šķiet, ka cerības vairs nav. Ik gadu vairākas ģimenes saskaras ar ārstu diagnozi, kas var mainīt bērna dzīvi, taču vācot ziedojumus, cenšamies panākt, lai katram bērnam būtu iespēja saņemt nepieciešamo medicīnisko palīdzību un izveseļoties un par to no sirds pateicamies mūsu pircējiem par viņu atsaucību un nesavtīgumu,” komentē Dace Valnere, Rimi Latvia vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste.

Ziemassvētku laikā akcijā iesaistījās tirdzniecības centrs Galerija Centrs, izveidojot īpašu svētku egli un  izvietojot  ziedojumu stendu, kur varēja ne tikai ziedot, bet arī iegūt vairāk informācijas par ārkārtas gadījumiem un bērniem nepieciešamo palīdzību. Acijā iesaistījās ne tikai veikala klienti, bet arī vairāki Galerija Centrs nomnieki!

Labdarības projekta ietvaros tika izveidota mājas lapa www.arkartasgadijumi.lv , kur vēl joprojām var uzzināt vairāk par ārkārtas gadījumiem un  pacientiem, kuriem fonds jau ir sniedzis palīdzību,  kā arī ir iespēja ziedot un kā pateicību par atbalstu lejupielādēt Renāra Kaupera un Ineses Zanderes dziesmu Upītes malā.

„Palīdzības organizēšana ikvienam pacientam, kuram nepieciešama medicīniskā palīdzība ārpus Latvijas, ir komandas darbs, un  ikviens ziedotājs un atbalstītājs ir nozīmīgs šīs komandas biedrs!  Sirsnīgs paldies līdzcilvēkiem un uzņēmumiem, kuri jau gadiem ilgi atbalsta mazos pacientus un viņu ģimenes tik ļoti grūtā dzīves brīdī, un mīļš paldies visiem, kuri atsaucās mūsu aicinājumam un ārkārtas gadījumiem ziedoja akcijas laikā! Par saziedotajiem līdzekļiem mēs varēsim palīdzēt ļoti daudziem bērniem, un aicinām ikvienu ziedotāju sekot līdzi atskaitēm par to, kādu palīdzību un kādiem pacientiem esam varējuši nodrošināt, mūsu mājas lapā un sociālajos tīklos!”aicināja Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa.

Sirsnīgs paldies labdarības akcijas informatīvajiem atbalstītājiem -  VSIA Latvijas Televīzija, SIA Izdevniecība Dienas žurnāli, AS Diena, Radio SWH, JCDecaux, Pirmais Baltijas kanāls, kā arī Pētera Avena labdarības fonds Paaudze!

Situācijās, kuras Bērnu slimnīcā dēvē par ārkārtas gadījumiem, ir jāreaģē ļoti operatīvi, nodrošinot bērnam iespēju saņemt medicīnisko palīdzību, visbiežāk, kādā no Eiropas klīnikām. Bērnu slimnīcas ārsti sazinās ar saviem ārvalstu kolēģiem un organizē bērna ārstniecības procesu, savukārt Bērnu slimnīcas fonds uzņemas rūpes par bērna un viena no vecākiem, kā arī atsevišķos gadījumos donora un pavadošā ārsta transportēšanu un uzturēšanos konkrētajā klīnikā. Fonds sedz visus nepieciešamos izdevumus, kas nav saistīti ar tiešajām ārstēšanās izmaksām -  pārlidojumus, analīzes un slimības diagnostiku, atsevišķu medikamentu iegādi, ja to nekompensē valsts, kurjerpasta pakalpojumus analīžu nogādāšanai laboratorijā, kā arī bērna pavadošās personas, visbiežāk vecāka uzturēšanās izdevumumus bērna ārstēšanās laikā.

Atkarībā no nepieciešamās palīdzības un slimības smaguma, viena ārkārtas gadījumā nokļuvuša pacienta ārstēšanai Fonds piešķir sākot no 300 līdz 5000 eiro un vairāk. Ja bērnam ārstniecības procesa uzsākšanai Bērnu slimnīcā nepieciešams ārpus Latvijas veikt tikai analīzes vai diagnostiku, tad izmaksas ir zemākas. Turpretim, ja nepieciešama, piemēram, aknu transplantācija, tad izmaksas var pat pārsniegt 5000 eiro,  jo uzturēšanās laiks klīnikā ir aptuveni 3 mēneši, un arī vēlāk bieži vien ir nepieciešams veikt vairākas pārbaudes pie ārvalstu klīnikas speciālistiem.  

Bērnu slimnīcas fonds savas darbības laikā Bērnu slimnīcas pacientiem ārkārtas gadījumos palīdzējis vairāk nekā 70 bērniem visā Latvijā. 2014. gada laikā, pateicoties ziedotāju atbalstam, palīdzība sniegta 30 ģimenēm, tai skaitā 10 ģimenēm avio un dzīvošanas izdevumi Vecāku mājā RMcH (Ronald McDonald House – specializēta mītne, kurā par zemu samaksu var uzturēties vecāki bērna ārstniecības laikā); 1 pacientam ar vienu no vecākiem apmaksājām ceļa izdevumus un ārstēšanos ASV klīnikā, jo pusaudzim acs saslimšana ir ļoti komplicēta – nevienā Eiropas klīnikā (kur ārstēšanos apmaksātu valsts) nebija iespēja veikt nepieciešamo manipulāciju; 3 bērniem apmaksāta analīžu veikšana (diagnostika); apmaksāti 9 kurjerpasta sūtījumi, lai operatīvi transportētu izmeklējamo materiālu; diviem pacientiem apmaksāti medikamenti (katram gandrīz 300EUR), ko neapmaksā valsts; 2 BKUS ķirurgi un operāciju māsa pavadījuši mazo pacientu uz klīniku Helsinkos un komplicētā gadījumā, kad ilgstoši nevarēja uzstādīt diagnozi pusaudzim, finansēta Tartu Universitātes slimnīcas profesora ierašanās Rīgā pacienta apskatei un konsultācijai.

Novembra beigās uz transplantāciju Vācijā devās 9 mēnešus vecs pacientiņš, tā būs ilgstoša ārstēšanās klīnikā; viens pacients devās uz šūnu transplantācijas operāciju Hamburgā; viens nepilnu gadu vecs bērniņš devās uz Londonu, lai veiktu kardioķirurģisku operāciju, vēl vienam bērniņam gada nogalē turpināja ārstēties Minhenē saistībā ar onkoloģisku saslimšanu. Bērnu slimnīcas ārstiem jau ir izveidojušies labi kontakti ar kolēģiem ārvalstīs (piemēram, endokrinologiem un kardiologiem ar klīnikām Vācijā, ķirurgiem – klīniku Somijā),  tamdēļ arvien vairāk pacienti tiek pieņemti uz sarežģītām operācijām. 2014 gadā ilgstoši ārvalstīs ārstējās trīs pacienti (2, 3 un 6 mēnešus), trīs pacienti brauca uz relatīvi īsu laiku, bet sarežģītām operācijām, – ģimenēm tās būtu milzu izmaksas par ceļu, arī par uzturēšanos Vecāku mājā. Bērnu vecāki ir neizsakāmi pateicīgi par sniegto atbalstu! Kopā 2014. gadā izlietoti vairāk nekā 70 480,18, neskaitot medicīniskās palīdzības apmaksu ASV klīnikai par Dāvja ārstēšanu, par kuru tika samaksāti 427 000 USD.