Atzinīgi novērtē valsts apmaksātās medicīniskās apaugļošanas pakalpojumu kvalitāti

Atzinīgi novērtē valsts apmaksātās medicīniskās apaugļošanas pakalpojumu kvalitāti

18. Sep 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

NVD vasaras izskaņā veica aptauju par apmierinātību ar valsts apmaksātās medicīniskās apaugļošanas pakalpojumu kvalitāti. Aptaujas laikā noskaidrots, ka teju visas aptaujātās sievietes, kurām veikta valsts apmaksāta medicīniskā apaugļošana, atzinīgi novērtējušas sevis izvēlētās ārstniecības iestādes sniegtos pakalpojumus, kā arī sniegto informāciju par procedūru, tajā skaitā riskiem, blaknēm un citiem nozīmīgiem jautājumiem.

Aptaujā arī noskaidrots, ka teju 88 % sievietēm pēc uzaicinājuma vēstules valsts apmaksātas medicīniskās apaugļošanas veikšanai - saņemšanas, bija iespēja pieteikties pakalpojumam pie sevis izvēlēta medicīniskās apaugļošanas speciālista. Turklāt vairāk nekā 56 % uzaicinājuma vēstuli saņēmušo sieviešu līdz pirmajai konsultācijai bija jāgaida ne ilgāk par 14 dienām. Savukārt pārējām respondentēm pirmo speciālista apmeklējumu vizīti izdevies veikt aptuveni mēneša laikā.

Aptaujas rezultāti liecina, ka teju pusei no respondentēm pēc valsts apmaksātas medicīniskās apaugļošanas pakalpojuma saņemšanas, ir iestājusies grūtniecība.

Salīdzinot 2019. gada pirmo pusgadu ar iepriekšējā gada 6 mēnešu periodu par 15 % pieaugusi sieviešu atsaucība medicīniskās apaugļošanas saņemšanai. Kā arī par 40 % pieaudzis pieprasījums pēc pakalpojuma un šobrīd valsts apmaksātu medicīniskās apaugļošanas pakalpojumu rindā gaida vairāk nekā 1400 personas.

Jau ziņots, ka 2018. gadā tika ieviesta centralizēta rinda medicīniskās apaugļošanas veikšanai, kas nozīmē, ka sešu mēnešu laikā pēc uzaicinājuma vēstules saņemšanas paciente to var saņemt jebkurā no sešām ārstniecības iestādēm, un pakalpojuma apmaksa tiek veikta atbilstoši principam „nauda seko pacientam”.

Valsts apmaksātas medicīniskās apaugļošanas procedūras tiek nodrošinātas sievietēm līdz 37 gadu vecumam (ieskaitot). Sākotnēji tiek veikti izmeklējumi, lai noteiktu neauglības iemeslus un apstiprinātu neauglības diagnozi – vienam vai abiem partneriem.

Lai veiktu valsts apmaksātu medicīnisko apaugļošanu, pacientiem ar diagnozi "neauglība" ir jāvēršas kādā no ārstniecības iestādēm, kas ir noslēgusi līgumu ar Nacionālo veselības dienestu par šī pakalpojuma sniegšanu. Ārstniecības iestādē tiek sniegta pirms procedūras konsultācija pie ārsta-speciālista, kurš var nozīmēt medicīniskās apaugļošanas veikšanu.