7 iespējamie grūtniecības laika sarežģījumi

7 iespējamie grūtniecības laika sarežģījumi

30. Sep 2016, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vairums grūtniecību norit bez sarežģījumiem, un tomēr ir noderīgi zināt, ar kādām problēmām iespējams saskarties grūtniecības laikā. Te iespējams izlasīt par septiņiem izplatītākajiem iespējamajiem sarežģījumiem, kas attiecas uz grūtniecību. 

Konsultē vecmāte Inese Kampusa.

Grūtniecības laikā ārsts novēro sievietes stāvokli, veic pārbaudes, analīzes, USG izmeklējumus, lai problēmas gadījumā spētu rast savlaicīgu risinājumu. Arī sievietei pašai par visiem simptomiem, kas viņu uztrauc, ir jāziņo ārstam.

Spontānais aborts

Diemžēl, tas nozīmē bērniņa zaudējumu, kas pārsvarā notiek līdz 20.grūtniecības nedēļai. Un tā notiek ar aptuveni 15-20% sieviešu. Visvairāk šādu gadījumu ir līdz 12.grūtniecības nedēļai. Tas var būt saistīts ar hromosomu atdalīšanos no apaugļotās olšūnas un daudz ko citu. Asiņošana vai asiņaini izdalījumi ir pirmā pazīme, kas var liecināt par bērniņa zaudēšanas draudiem. Tādos gadījumos pie ārsta ir jāvēršas nekavējoties, lai gan agrās grūtniecības stadijās ne vienmēr asiņošana vai asiņaini izdalījumi nozīmē grūtniecības beigas.

Priekšlaicīgas dzemdības

Ja sākušās regulāras kontrakcijas pirms 37.grūtniecības nedēļas, iespējams, sākušās priekšlaicīgas dzemdības. Bērniņš tādā gadījumā skaitās neiznēsāts, bet ar laiku viņš vienaudžus attīstīā panāk. Priekšlaicīgas dzemdības var izraisīt bērniņa veselības problēmas, vai dažādi citi cēloņi.

Nepietiekams augļūdens daudzums

Augļa ola ir tā, kas bērniņu pasargā un palīdz viņam attīstīties. Tā pildīta ar augļūdeni, un nepietiekams šī augļūdens daudzums novērots apmēram 8% grūtnieču kādā no grūtniecības periodiem, parasti tas gan ir trešais trimestris. Tādā gadījumā ārsts topošo māmiņu novēro vēl rūpīgāk, lai pārliecinātos par to, ka bērniņš turpina attīstīties normāli.

Preeklampsija

Tā ir nopietna saslimšana, ar ko saskaras 3-8% sieviešu. Preeklampsija var sākties pēc 20.grūtniecības nedēļas, un viens no tās simptomiem ir paaugstināts arteriālais spiediens un olbaltumvielas urīnā. Vairumā gadījumu preeklampsija norit viehglā formā, un neietekmē nedz māmiņas, nedz mazuļa veselību. Bet smagā formā šī saslimšana var ietekmēt vairāku orgānu darbību negatīvi - gan mammai, gan bērnam, un tā rezultātā var būt pat mazuļa dzīvībai bīstamas sekas. Dažkārt, lai glābtu bērniņu, sievietēm, kas sirgst ar preeklampsiju smagā formā, jāveic dzemdību stimulācija pirms laika.

Grūtnieču diabēts

Tāds attīstas 2-14% grūtnieču. Tā ir samērā izplatīta un arīdzan nopietna saslimšana. Lai to diagnosticētu, grūtniecēm tiek veikts skrīnings grūtniecības otrajā pusē. Daudz grūtnieču uztur savu cukura līmeni asinīs normā ar veselīga uztura palīdzību, pievienojot tam klāt arī fiziskas aktivitātes. Un tas ļauj dzemdēt pilnīgi veselus bērniņus. Taču, ja diabētu atstāj novārtā, sekas var būt nopietnas, arī bērniņš var sirgt ar diabētu.

Ārpusdzemdes grūtniecība

Dažkārt grūtniecība nenostiprinās dzemdē. Augļa ola var augt un attīstīties pie viena no olvadiem, dzemdes kaklā vai pat pie ķeizargrieziena rētas vēdera iekšpusē. Tāda grūtniecībam diemžēl, reti ir glābjama. Ārpusdzemdes grūtniecību ir svarīgi diagnosticēt pēc iespējas ātrāk, jo embrija augšana var izraisīt olvadu plīsumu.

Zems placentas novietojums

Ja placenta atrodas dzemdes apakšējā daļā vai daļēji nosedz dzemdes kaklu, tad to var saukt par zemu placentas novietojumu, kāds ir katrai 200.grūtniecei. Agrā grūtniecības stadijā tā nav nekāda problēma, bet grūtniecības beigās tas var izraisīt asiņošanu, kuras dēļ var sākties priekšlaicīgas dzemdības. Un arī asiņošana var izraisīt vēl citus sarežģījumus. Placentas novietojumu nosaka USG apmeklējuma laikā. Pie tam, pārsvarā tādām sievietēm bērniņš dzimst ar ķeizargrieziena palīdzību.

Māmiņu Klubs

Pastāsti, vai arī Tev bija kādi sarežģījumi grūtniecības laikā? Kā ar tiem tiki galā?

Eksperts

Inese Valdmane

vecmāte Siguldas slimnīcā
Inese Valdmane Vecāku skolā