4D Ultrasonogrāfija- iespēja satikt bēbīti pirms dzemdībām

10. Jun 2013, 16:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lielākoties visas māmiņas izvēlas veikt ultrasonogrāfijas pārbaudi gaidību laikā, lai zinātu, vai ar bērniņu viss ir labi, taču tā dēvētā 4D utrasonogrāfija ir izmeklējums, kura laikā ir iespējams iegūt kustīgu telpisku attēlu, tas nozīmē, ka varam apskatīt savu bērniņu vēl pirms lielās satikšanās.

Par 4D ultrasonogrāfijas veikšanu un tā ietekmi uz gaidāmo mazulīti stāsta Gunārs Seržants, ginekologs – sonoskopists, AVA Clinic.

Kad veikt 4D ultrasonogrāfiju?

Vispiemērotākais laiks, lai veiktu 4D ultrasonogrāfiju ir no 24. līdz 31. grūtniecības nedēļai. Pirms gaidību laiks ir sasniedzis 24.nedēļu atzīmi 4D ultrasonogrāfiju veikt nav īsti nozīmes, jo tad mazulītis ir ļoti kustīgs, svaukārt neilgi pirms dzemdībām bēbīša galviņa jau ir izaugusi tik liela, ka tās diametrs pārsniedz skenējošās zondes diametru un īsti vairs neko nevaram saskatīt.

Speciālists: 4D ultrasonogrāfijas izmeklējums bērniņam netraucē!

Noteikti daudzām māmiņām ir jautājums – vai mazais jūt to, ka mēs viņu apskatām ar ultrasonogrāfijas aparātu un vai viņam šis notikums nav nepatīkams.

Ginekologs- sonoskopists Gunārs Seržants atklāj, ka faktiski bērniņš netiek traucēts sonogrāfijas laikā, sajūtas varētu būt līdzīgas kā tad, kad mamma brauc mašīnā un bērniņš puncī tiek viegli šūpots.

Tautājāts, cik bieži grūtniecības laikā vajadzētu veikt ultrasonogrāfijas izmeklējumus, specialists iesaka, ka tās varētu būt trīs reizes, lai spētu novērtēt, vai mazulis neatpaliek augšanā, cik liels bērniņš izaudzis.

Parasti ceturto reizi ārsti vēlas redzēt mūsu mazo bēbīti ultrasonogrāfijas pārbaudē, ja esam pārstaigājušas noteikto dzemdību laiku, lai saprastu, vai mazulītis gatavojas pats pieteikties.

4D ultrasonogrāfijas pārbaude mūsdienās ir iels palīgs, lai noteiktu vai bērniņš attīstās tā, kā tam būtu jānotiek, tāpat ir iespēja sekot līdzi augļūdeņu stāvoklim māmiņas puncī.

Izmeklējumu rādījumi, ko nosaka ultrasonogrāfijas laikā

Ap 18.-20. grūtniecības nedēļu, ja mazulis pagriežas izdevīgā pozīcijā, ir iespējams saskatīt bēbīša dzimumu. Protams,  daudz kas ir atkarīgs no speciālista pieredzes un tā, cik kvalitatīvs ir ultrasonogrāfijas aparāts.

Ultrasonogrāfijas pārbaudē tiek noteikts arī mazulīša svars. Visvairāk bērniņš svarā pieņemas tieši pēdējos grūtniecības mēnešos, jo vairs nav tik daudz jātērē spēki attīstībai.

Taču ultrasonogrāfijas pārbaude nav tikai medicīnisks izmeklējums, tas reizē ir arī ļoti emocionāls notikums, jo mums ir iespēja dzirdēt sava mazulīša sirdspukstus un arī ieraudzīt viņa apveidus.

Tomēr ir reizes, kad bērniņa sejiņas četrdimensiju attēla iegūšana var nebūt iespējama – ja bēbītis ir ļoti kustīgs, ja viņš ar rociņām ir aizsedzis sejiņu, ja māmiņas puncī aug vairāki mazulīši, arī tad, ja placenta ir zemu novietota un ir samazināts augļūdeņu daudzums.

Māmiņu Klubs

Vai Tu grūtniecības laikā izbaudīji 4D ultrasonogrāfijas izmeklējumu?

Eksperts

Gunārs Seržants

Ārsts ginekologs-sonoskopists
Gunārs Seržants Vecāku skolā