Topošajiem tētiem: kā izmainīt ēdienkarti, lai uzlabotu auglību?

Topošajiem tētiem: kā izmainīt ēdienkarti, lai uzlabotu auglību?

01. Jun 2013, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sievietes un topošās māmiņas pievērš daudz lielāku uzmanību savam uzturam nekā topošie tēti. Tomēr arī topošajiem tētiem vajadzētu zināt ieteikumus, jo uzturs tiešā veidā ietekmē spermas potenciālu. Zinātnieki atklājuši, ka nabadzīgi ēšanas paradumi un regulāra alkohola lietošana var pazemināt spermas kvalitāti un kvantitāti, padarot bērniņa ieņemšanu daudz sarežģītāku. Vairāk stāsta ginekoloģe Margarita Puķīte.

Mūsdienās neauglības eksperti uzsver, ka 40% neauglības problēmu ir saistīti ar vīrieša veselības stāvokli, tāpēc pat ēdot veselīgi, var tikt uzlabotas izredzes tikt pie mazuļa.

Bērniņa ieņemšana nav vienīgais iemesls, lai pārdomātu topošā tēta diētu un ēdienkarti. Pētījumi rāda, ka tie vīrieši, kuri mēnesi pirms bērniņa ieņemšanas bieži lietojuši alkoholiskos dzērienus- 2 alkohola devas dienā – bērna svars, piedzimstot ir mazāks nekā citiem mazuļiem. Mazs piedzimšanas svars ir nopietns medicīnisks iemesls, kas var ietekmēt bērna fizisko un garīgo veselību visu atlikušo dzīvi.

Vai kafijas lietošana traucēs vai palīdzēs bērniņa ieņemšanai, joprojām nav skaidrs. Daži pētījumi vēsta, ka kafijas lietošana kavē aiztopošo tētu auglību, tomēr kādā Brazīlijas pētījumā atklāts, ka cilvēkiem, kuri dzer kafiju, patiesībā ir uzlaboju spermas spējā pārvietoties, kas var arī paaugstināt auglību, tāpēc labākais ir nepārspīlēt ar kafijas lietošanu un lietot to ne vairāk kā 1-2 tasītes dienā.

Kādas uzturvielas ir vissvarīgākās?

Tavam un partnera uzturam jābūt sabalansētām, daudzveidīgam un barojošam, te būs pāris ieteikumi vīriešiem, kuri gatavojas kļūt par tēviem:

  • Ēd produktus, kas satur C vitamīnu un citus antioksidantus. Šīs uzturvielas pasargās no spermas defektiem un palielinās spermatozoīdu dzīvīgumu. Glāze apelsīnu sulas satur 124 miligramus C vitamīnu; dienā vajadzētu uzņemt 90mg vai vairāk- 125mg, ja partneris smēķē.
  • Uzņem pietiekami daudz cinka. Vairāki pētījumi rāda, ka pat īslaicīgs cinka trūkums var samazināt spermas daudzumu un testosterona līmeni. Ikdienā vajadzētu uzņemt 11mg cinka, ko satur liesa gaļa (ap 4,8mg), sautētas pupiņas (1 porcija satur 3,5mg).
  • Papildus folijskābes deva. Pētījumi liecina, ka vīriešiem ar zemu šo svarīgo B vitamīnu līmeni, ir zemāks spermas apjoms. Ikdienas folijskābes minimumu 400mikrogramu apjomā var uzņemt no brokastu pārslām, lapu salātiem, pākšaugiem, apelsīnu sulas, tomēr nekaitēs arī multivitamīnu vai folijskābes uzņemšana vitamīnu sastāvā.
  • Palielini kalcija un D vitamīna daudzumu organismā. Palielinot kalcija daudzumu līdz 1000mg un D vitamīna daudzumu līdz 10 mikrogramiem katru dienu var tikt uzlabota vīrieša auglība, liecina Viskonsīnas Universitātes pētījumi. Labs kalcija avots ir piens, jogurts, savukārt D vitamīnu var uzņemt, lietojot pienu un lasi.
  • Atsakies vai samazini alkohola lietošanu. Lai gan alkohola lietošana reizi pa reizei tiek uzskatīta par drošu, pētījumi rāda, ka vīna, liķiera vai alus lietošana ikdienā var samazināt testosterona daudzumu un spermas apjomu, kā arī palielināt „nederīgas” spermas daudzumu ejakulācijas brīdī.

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

 

Vai Tavs partneris ievēroja īpašu ēšanas režīmu, gatavojoties bērniņa ieņemšanai?