Sievietes pēcdzemdību veselība: analīžu saraksts

Sievietes pēcdzemdību veselība: analīžu saraksts

19. Sep 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs
"Lai gan pastāv uzskats, ka attieksmē pret veselību īpaši grēko vīrieši, viņi tomēr biežāk saņemas savu veselību pārbaudīt kompleksi, sievietes savukārt vairāk apmeklē atsevišķus speciālistus konkrētas veselības problēmas risināšanai. Lai vai kā – svarīgi ir katram pašam uzņemties atbildību par savu veselību", saka klīnikas Premium Medical interniste Daces Cibule.

Ikvienam ir skaidrs - lai auto kalpotu gan ilgi, gan kvalitatīvi, par to ir jārūpējas, kā arī ik gadu jāved uz tehnisko apskati. Bet  - cik gadus mēs plānojam lietot  savu auto? 3, 10, 15? Un - cik gadus mēs plānojam dzīvot un lietot savu ķermeni? ",Katram, sākot jau no bērna vecuma, reizi gadā būtu jāveic profilaktiskā veselības pārbaude, kuras laikā iespējams noteikt visu veselības radītāju izmaiņas, salīdzinot ar iepriekšējiem dzīves periodiem, konstatēt kādas novirzes no veselības rādītāju normām un laikus uzsākt piemērotu ārstēšanu, ja tā ir nepieciešama. Tā, saprotamāk izsakoties, mēs varam turēt roku uz pulsa un neļaut slimībai augt augumā, jo laikus atklātas pirmās slimības pazīmes ir liels garants tam, ka slimība nevērsīsies plašumā un tā būs izārstējama", stāsta klīnikas Cibule. 

Tagad vairs nav padomju laiki, kad katrs gandrīz ar varu tika nogādāts uz veselības pārbaudēm. Tās obligātās veselības pārbaudes, kas tagad jāveic vairāku profesiju pārstāvjiem, bieži vien ir visai formālas, tādēļ ārste katru iedzīvotāju aicina atbildību par savu veselību uzņemties pašam, vienlaikus atzīmējot, ka vērojama pozitīva tendence - cilvēki arvien vairāk apzinās savas veselības riskus, un arvien jaunāki cilvēki regulāras veselības pārbaudes iekļauj savā veicamo pasākumu sarakstā.

Dace Cibule aicina cilvēkus  apzināties profilaktisko pārbaužu nozīmi ilgai un pilnvērtīgai dzīvei un izturēties atbildīgi pret vislielāko cilvēka bagātību - veselību. "Īpašu uzmanību vajadzētu pievērst tiem orgāniem un orgānu sistēmam, par kuru saslimšanu ilgāku laiku nekādas pamanāmas pazīmes neliecina - nekas  nesāp, netraucē, nespiež, bet analīzes vai citi izmeklējumi var uzrādīt novirzes no normas, un pēc tam jau var veikt padziļinātus izmeklējumus. Arī pavisam nelielas nobīdes no rādītāju normas ilgā laika periodā cilvēku var novest līdz infarktam, insultam, onkoloģiskajām saslimšanām un citām slimībām, viņam to nemaz nemanot", uzsver interniste.

Ārste nosauc izmeklējumus, kuri būtu jāiekļauj ikgadējā profilaktiskajā veselības pārbaudē:

  • Ģimenes ārsta vai internista paplašināta konsultācija jeb izzinoša saruna;
  • Analīžu veikšana (urīna, asins, fēču) holesterīna, cukura līmeņa, vairogdziedzera hormonu, aknu, nieru darbības noteikšanai, infekciju pārbaudei, sievietēm ginekoloģiskās analīzes, vīriešiem - PSA (prostatas specifiskais anitigēns) analīzes;
  • EKG (elektrokardiogramma) pieraksts un analīze;
  • Plaušu rentgenoloģiskais izmeklējums;
  • USG (ultrasonogrāfija) vēdera dobuma orgāniem;
  • Sievietēm ginekologa konsultācija un USG izmeklējumi, vīriešiem - urologa konsultācija un izmeklējumi;
  • Acu ārsta konsultācija un izmeklējumi;
  • Citi individuāli izmeklējumi un pārbaudes nepieciešamības gadījumā.
Veselības kontrolei vislabāk noder programmas, ko sauc par "Medical check-up" un kas ir labi pazīstamas ārvalstīs. Regulāras veselības profilaktiskās pārbaudes ir viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ attīstītāko valstu iedzīvotāju dzīves ilguma rādītāji pārsniedz Latvijas iedzīvotāju ilgumu pat par 10-20 gadiem.
 
Premium Medical