Samazinās maksas dzemdību skaits

Samazinās maksas dzemdību skaits

20. Aug 2010, 15:45 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šogad samazinājies maksas dzemdību skaits medicīnas iestādēs Latvijā, liecina biznesa informācijas portāla "Nozare.lv" veiktā aptauja.

 

Latvijas ģimenes centra Privātās dzemdību klīnikas vecmāte Inese Kampusa atzīst, ka salīdzinājumā ar pagājušo gadu, kad klīnikā tika pieņemtas 235 dzemdības, šogad dzemdību skaits tikai nedaudz pārsniedzis 100. "Mums vēl priekšā ir decembris, tomēr domāju, ka kopumā šogad būs vidēji par 50 līdz 60 dzemdībām mazāk nekā pērn," prognozē Kampusa.

 

Ģimenes centra dzemdību klīnika ir privāta iestāde, kurai nav valsts dotāciju. Šobrīd klīnikā dzemdības vecmātes vadībā maksā 655 latus, dzemdības vecmātes un ārsta vadībā - 855 latus, akūts ķeizargrieziens - 855 latus, savukārt par ķeizargrieziena operāciju pēc pacientes pieprasījuma jāmaksā 1000 latu.

 

Kampusa stāsta, ka šobrīd cilvēki meklē, kur pakalpojumi būtu lētāki, tomēr pastāv slieksnis, līdz kuram klīnika varētu samazināt cenas par maksas dzemdību pakalpojumiem. Pagaidām klīnika nav apsvērusi iespēju par pakalpojumu cenu samazināšanu, bet gan izvēlēts kompromiss, piedāvājot akcijas cenas par dzemdību pakalpojumiem tām sievietēm, kurām dzemdības paredzētas šī gada decembrī un nākamā gada janvārī.

 

Dzemdību maksas pakalpojumu cenas medicīnas iestādēs Rīgā ir atšķirīgas. "Rīgas dzemdību namā" dzemdības ar individuālu līgumu vecmātes pavadībā maksā 400 latu, izvēlēta speciālista pavadībā - 400 latus, plānota ķeizargrieziena operācija - no 120 līdz 400 latiem, savukārt ķeizargrieziena operācija pēc pacientes pieprasījuma maksā 1800 latu.

 

"Rīgas dzemdību nams" ir Rīgas pašvaldības sabiedrība ar ierobežotu atbildību un ir lielākā dzemdību palīdzības iestāde Latvijā. Dzemdību nama vecākā ginekoloģe Dace Rezeberga "Nozare.lv" uzsver, ka maksas dzemdību skaits šogad ievērojami samazinājies arī šajā iestādē. Lielā mērā maksas dzemdību skaita samazināšanos ietekmējusi lejupslīdes situācija veselības apdrošināšanas tirgū. "Pagājušajā gadā daudzām pacientēm bija ļoti labas apdrošināšanas polises, šogad tā daļa, ko mums nodrošināja ieņēmumi no apdrošināšanas kompānijām, ir ievērojami sarukusi," skaidro Rezeberga.

 

Rezeberga arī uzsver, ka pašreizējā situācija dzemdību maksas pakalpojumu segmentā nav pārsteidzoša, un tas, ka samazināsies maksas pakalpojumu apjoms Dzemdību namā, tika prognozēts jau iepriekš.

 

Šī gada oktobrī par cenu samazinājumu dzemdību pakalpojumiem paziņoja Rīgas rajona slimnīcā. Patlaban par dzemdībām slimnīcā jāmaksā 200 lati, bet dzemdības ar ķeizargriezienu maksās 350 latus. Salīdzinājumam, septembrī maksa par dzemdībām slimnīcā svārstījās no 350 līdz 600 latiem.

 

2008.gadā Rīgas rajona slimnīcā dzemdības tika pieņemtas 581 reizi, bet šogad līdz 2009.gada 31.augustam pieņemtas 398 dzemdības. Kopš 1.septembra, kad slimnīcai piešķirts aprūpes slimnīcas statuss un valsts par pieņemtajām dzemdībām nemaksā, notika tikai 12 dzemdības.

 

Slimnīcas vadītājs Valdis Siļķe stāstīja, ka slimnīca saņēma iedzīvotāju atbalsta vēstules par veselības aprūpes neloģiskajām reformām, kas skārušas arī Rīgas rajona slimnīcu. Viņš norādīja, ka Dzemdību nodaļas labiekārtošanā pēdējo gadu laikā ieguldīti vairāki simti tūkstoši latu gan valsts, gan pašvaldību investīciju veidā. Slimnīcas vadītājs uzsvēra, ka Dzemdību nodaļa ar savu profesionālo darbību un pārdomāto darba organizāciju iemantojusi labu reputāciju - pēc dzemdību skaita tā bija otrā lielākā dzemdību nodaļa Vidzemē, ierindojoties aiz Valmieras.

 

Siļķe atzīst, ka šobrīd, mēnesi pēc tam, kad maksa par dzemdību pakalpojumiem slimnīcā tika samazināta, dzemdību skaits ir palielinājies - vidēji no desmit līdz 18 dzemdībām mēnesī. Tomēr joprojām pieņemto dzemdību skaits ir nepietiekams, lai nodrošinātu Dzemdību nodaļai pietiekamu finansējumu. Tomēr tuvākajā nākotnē slimnīca nav ieplānojusi vēl samazināt cenas par dzemdību pakalpojumiem. Siļķe arī pastāstīja, ka uz Rīgas rajona slimnīcu brauc dzemdēt arī sievietes no citām Latvijas pilsētām, galvenokārt no Rīgas.



Anta Blumberga 
Nozare.lv

30. Nov 2009, 16:14

es arī dzemdēju DZN un nemaksāju pa līgumu,un godīgi neko sliktu nevaru pateikt attieksme bij laba!!Man arī bij visu laiku blakus draugs,kurš mani atbalstīja...ja man vajadzētu tagad dzemdēt domāju ka nemaksātu....kaut arī ne vienmēr var trapīt uz labu attieksmi un labiem dakteriem😀

30. Nov 2009, 14:02

Viesis 30.11.2009 13:55:09 biju es! 😀

30. Nov 2009, 12:08

Es maksāju par abiem ķeizariem ļoti lielu naudu-abas reizes ķeizaru veica privātā klīnikā. Abas reizes dzemdības sākās pirms noliktā ķeizara datuma un vēlu vakarā-visi ārsti par kuriem maksāju (ginekologs,anesteziologs,pediatrs,vecmāte) skrēja naktī uz klīniku bez ierunām. Nekad nenožēlošu savu izvēli par privāto klīniku!!! Tā milzīgā summa bija tā verta!
Vēl joprojām milzīg spaldies Ģimenes centra mediķiem-Dr.Tamanei, Dr.Gaveikai, Dr.Zīdai

30. Nov 2009, 10:46

Šausmas kādas summas..Labi, ka nebija jāmaksā, kad ar ķeizargriezienu dzima dēliņš jūnijā..
Pilnībā piekrītu arī tev pasmaidi..