Saglabā cilmes šūnas drošībai nākotnē

Saglabā cilmes šūnas drošībai nākotnē

19. May 2011, 20:56 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sešu gadu laikā aptuveni 1500 bērniem Latvijā ir saglabātas cilmes šūnas no nabassaites. Tas dod vecākiem papildu drošību par sava bērna un ģimenes locekļu veselību nākotnē.

 

Vajadzība gadījumā, cilmes šūnas, kas ir ņemtas no radniecīga donora ir ātri pieejamas un cilvēkiem nav jābaidās no sveša ģenētiska materiāla ievadīšanas sekām. Daudzviet pasaulē darbojas publiskās cilmes šūnu bankas. Tās nodrošina valsts iedzīvotājiem  pieeju pie starptautiskas cilmes šūnu datu bāzes tīkla un saderīga parauga atrašanas iespējām. Latvijā šādu pakalpojumu sniedz privāts uzņēmums – Cilmes šūnu banka, kas strādā, ievērojot Eiropas un Amerikas standartus. Varam veikt arī publisku uzglabāšanu, vienojoties ar Latvijas veselības ministriju vai veikt bezmaksas pakalpojuma sniegšanu, ja paņemtās cilmes šūnas ir ņemtas ar nolūku izmantot uzreiz slima cilvēka ārstēšanai.

 

Stāsta Cilmes šūnu banka direktore, ģimenes ārste Gita Gaņģe:


Cilmes šūnas ikdienā cilvēka organismā nodrošina nepārtrauktu organisma šūnu atjaunošanos. Vienkāršoti runājot, cilmes šūnas ir tās, no kā sastāv cilvēks. Līdz grūtniecības sestajai dienai tās ir embrionālās cilmes šūnas, kuras skaitās visvērtīgākās un no kurām varētu pat klonēt cilvēku, taču ir viens liels „bet” – šīm šūnām piemīt arī liels onkoloģiskais risks, un, līdzīgi kā vēža gadījumā, zinātnieki nespēj vadīt šo šūnu haotisko dalīšanos. Attīstoties auglim, var sākt runāt par augļa cilmes šūnām. Jau sešdesmit gadus gan Eiropā, gan Amerikā veikti eksperimenti ar aborta materiālu, taču pirms trīsdesmit gadiem zinātnieki atklāja, ka arī nabassaites asinis (ieskaitot pašu nabassaiti) satur ļoti daudz cilmes šūnas, turklāt tā kā tās izgājušas deviņu mēnešu ciklu, tām vairs nav ļaundabīga ietekme.

 

Piedzimstot bērniņam, placenta un nabassaite parasti tika izmesta ārā kā bioloģiski bīstams materiāls. Mūsdienās ir unikāla iespēja saglabāt šīs vērtīgās cilmes šūnas visam mūžam, kas būs noderīgas vecākiem, vecvecākiem, māsām, brāļiem. Protams, iespēja paņemt un saglabāt šīs šūnas nav vienkārša, tāpēc arī pagaidām vēl dārga. Reiz zvanījusi kāda sieviete, stāstot, ka ielikusi placentu ledusskapī un prasījusi, kāda ir iespēja saglabāt cilmes šūnas. Šajā gadījumā palīdzēt nevaram, jo šūnas ir beigtas un vienīgi var ieteikt” uzcept pankūkas”. Esam Latvijā apmācījušas visas  profesionālās vecmātes paņemt pareizi asinis no nabassaites, lai mazinātu infekcijas risku un paraugu diskavalifikāciju. Nabas saites asiņu īpašības atšķiras no parasto asiņu īpašībām. Visnozīmīgākā iezīme ir cilmes šūnu hematopoēze (t.i. asins un imūnsistēmas šūnu veidošana), jo šīs šūnas parasti atrodas tikai cilvēka kaula smadzenēs. Protams, arī pieauguša cilvēka cilmes šūnas tiek izmantotas medicīnā un tās ir ļoti svarīgas, taču, lai tās paņemtu no kaulu smadzenēm, jārēķinās, ka process ir sāpīgs, bet pašas cilmes šūnas vairs nav tik plastiskas, turklāt var būt daudz lielāka atgrūšanas reakcija, jo organisms tās sliktāk pieņem. Tas ir galvenais iemesls, kāpēc tik svarīgi būtu saglabāt nabassaites cilmes šūnas. Cilmes šūnas atšķiras ar potenciālu un diferenciācijas iespējām. Tādā kvalitātē kā dzimšanas brīdī cilmes šūnas vairāk nebūs nekad. Turklāt nabassaites asiņu paņemšana nerada risku ne mātei, ne bērnam, tātad neeksistē ētiski vai morāli ierobežojumi.

 

 

Stāsta Dr.med. Edvīns Krečko:

„Mana pieredze darbā ar cilmes šūnu klīnisko pielietošanu sākās 1992.gadā, kad strādāju Bostonas Bērnu slimnīcā Bērnu onkoloģijas un kaulu smadzeņu pārstādīšanas nodaļā. Tā ir viena no Hārvardas Medicīnas augstskolas slimnīcām. Vairākus gadus strādāju arī ASV Nacionālajā cilvēku genomu pētniecības institūtā (National  Human Genome Research Institute), kur pētīju ģenētiskas slimības, izmantojot gēnu terapijas metodes un cilvēku cilmes šūnu potenciālu. Tagad turpinu darīt to, ko iesāku šajā jomā, jo zinātne strauji attīstās nabas saites asins cilmes šūnu pielietojumā. Ir daudzas slimības, kuru ārstēšanā var izmantot cilmes šūnas no nabas saites asinīm. Protams, visu slimību gadījumā tas nav iespējams, bet ļoti gribētos, lai Latvijā izmantotu to pieredzi, kas sevi attaisnojusi un pierādījusi medicīnā.

 

Domāju, ka Cilmes šūnu banka Latvijā ir vajadzīga, lai būtu iespēja ārstēt bērnus, kam ir smagas slimības, vai cilmes šūnas izmantot katastrofu gadījumos. Vācu pētnieki ir aprēķinājuši, ka valstī ar 60 000 iedzīvotāju ir nepieciešams saglabāt 50 000 nabas saites cilmes šūnu paraugu. Attiecīgi Latvijā būtu nepieciešama nabas saites cilmes šūnu banka ar apmēram 2500 saglabātiem paraugiem. Gribu uzsvērt, ka tās ir tieši nabas saites cilmes šūnas, jo apzīmējums cilmes šūnas ir ļoti plašs – tās ir katrā orgānā, audos un to potenciāls un pielietojums ir atšķirīgs. Nav salīdzināms tas cilmes šūnu potenciāls, ko iegūst no nabas saites asinīm ar šūnām, ko iegūst no pieauguša cilvēka.

Ap to laiku, kad dzimst bērns, imuno hemotoloģiskās pamatšūnas no aknām iet uz perifēriju - kauliem, kaulu smadzenēm, tīmusu, limfvadu sistēmu u.c. Tās tur tiek pa asinsvadiem. Tas ir ļoti svarīgs process, jo dzimšanas brīdī bērns vēl nav attīstījies. Visi iekšējie orgāni ir pielāgoti eksistencei augļūdenī – bērns neelpo, nelieto zarnu traktu u.c. Pat bērna aknām, kamēr tas ir mātes miesās, nav nepieciešamības funkcionēt tā, kā tas ir nepieciešams pēc piedzimšanas – visu attīra mammas aknas.

 

Pēc dzimšanas imuno hemotoloģiskās pamatšūnas veicina bērna orgānu, audu u.c. attīstību. Dzimšanas brīdī bērnu imūnsistēma nav saskārusies ar mikrobiem vai jeb kādu svešu ietekmi. ASV lieto apzīmējumu, ka imūnsistēma ir „naiva”. Tas nozīmē, ka šīs šūnas daudz vieglāk pārstādīt, jo nebūs atgrūšanas.

 

Placenta un nabas saites netiek saglabātas, bet tajās ir tās pašas asinis, kas cirkulē pa bērna asinsvadiem un satur milzīgu potenciālu orgānu un audu attīstīšanai. Pēc statistikas datiem Eiropā 2009. gadā cilmes šūnas ārstēšanā pielietoja 25 000 gadījumu. Taču daudziem vecākiem šķērslis ir augstā maksa par pakalpojumu. Tāpēc valsts varētu dot savu ieguldījumu šo vērtīgo ārstniecības resursu saglabāšanā. Pēc pieredzes, kura bija gūta ASV, mēs saglabājām manas meitas cilmes šūnas un tās glabājas Cilmes šūnu bankā. Viņa Latvijā bija pirmā, kuras cilmes šūnas tika paņemtas un ir saglabātas. Domāju, ka bērni, kuru cilmes šūnas ir paņemtas, visdrīzāk paši kā donori tās neizmantos, taču tas viņu ģimenēm sniedz drošības sajūtu. Ticamāk, ka tās visdrīzāk varētu izmantot viņu vecāki, brāļi vai māsas.”

 

Stāsta kāda māmiņa: 


 „Manai meitiņai tagad ir pieci mēneši. Kad viņu vēl tikai gaidīju, līdzīgi kā daudzām citām topošajām māmiņām, arī man bija neliels uztraukums, vai viss būs kārtībā. Ik pa laikam trāpījās arī kāds raksts, kurā kādu mazuli piemeklējusi nelaime, un uztraukums tikai pastiprinājās. Reiz kādā avīzē izlasīju par meitenīti, kurai bija problēmas ar sirdi un kurai veikta cilmes šūnu operācija, un kopā ar vīru nolēmām, ka izmantosim šo vienreizējo iespēju – saglabāt mūsu bērniņa cilmes šūnas. Daudzi uzskata, ka tas nav vajadzīgs, jo tā ir naudas tērēšana. Taču to var izdarīt tikai vienreiz mūžā – dzemdību laikā. Un, iespējams, šīs cilmes šūnas noderēs mums pašiem vai radiem. Zinu, ka mana draudzene, kurai ir divi bērniņi, izmantojusi šo pakalpojumu, manos rados arī vienam bērniņam ņemtas cilmes šūnas, pazīstu sievieti, kura nožēlo, ka nav to izdarījusi, un ir viena sieviete, kurai esmu ieteikusi veikt šādu soli, bet nezinu, vai viņa to izmantos”.

 

Noderīgi!

 

  • Lai paņemtu cilmes šūnas, pirmā iemaksa (aptuveni 240 eiro) jāveic jau pirms dzemdībām. Nākamā iemaksa (590 eiro) jāveic, kad no laboratorijas saņemts apstiprinājums, ka ar cilmes šūnām viss ir kārtībā (parasti tās nesaglabā, ja asinīs konstatēts HIV vai akūts sifiliss) un noskaidrots, ka cilmes šūnu daudzums ir pietiekams (paņemtais asiņu daudzums no nabassaites sākot no 20 ml).
  • Kad no laboratorijas saņemts apstiprinājums, ka cilmes šūnas var saglabāt, turpmākā maksa ir 140 eiro gadā. Juridiski asinis pieder bērnam, tāpēc pēc 18 gadiem t.i. pilngadības iestāšanās ģimene vienojas, kurš turpinās atbildēt par šūnu uzglabāšanu.
  • Lai pārliecinātos, ka uzņēmums, kurš piedāvā cilmes šūnu paņemšanu un uzglabāšanu, nodrošina atbilstošu pakalpojuma kvalitāti, ir svarīgi noskaidrot, vai visi procesi iestādē ir sertificēti (ISO sertifikāts 9001:2000 un Amerikas Asiņu banku asociācijas akreditācija).
  • Klientiem jāuzmanās, jo ir uzņēmumi, kas nodrošina cilmes šūnu glabāšanu tikai 20 – 30 gadus; tāpat ir firmas, kurām ir izsniegts tikai ISO sertifikāts uz vienu procesu – piemēram CD 34 šūnu noteikšanai vai pat nav neviena sertifikāta, līdz ar to cilmes šūnas varēs izmantot tikai šajās iestādēs.
  • Latvijā cilmes šūnu saglabāšana ir medicīnas pakalpojums un Cilmes šūnu banka ir Latvijā reģistrēts uzņēmums, tāpēc, iesniedzot Valsts ieņēmumu dienestā iedzīvotāju ieņēmuma deklarāciju, šos izdevumus var uzrādīt kā attaisnotos izdevumus, lai daļu naudas saņemtu atpakaļ.
  • Jaunums – nodrošinām divu porciju saglabāšanu vienā kasetē! Tas palielina izmantošanas iespējas un atbilst visaugstākajiem pasaules standartiem.