Rota vīruss grūtniecības laikā

Rota vīruss grūtniecības laikā

14. Apr 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ko darīt, ja grūtniecības laikā nācies saskarties ar rota vīrusu? Kā to ārstēt? Uz šādiem jautājumiem atbildi mums sniedz Ģimenes aptiekas farmaceite Eva Johansone.

JAUTĀJUMS

Ko darīt, ja grūtniecības laikā ir rota vīruss, kā ārstēties?

Atbild Ģimenes aptiekas farmaceite Eva Johansone:

Ja grūtniecei ir spēcīga caureja, jādzer līdzekļi, kam ir savelkoša darbība. Nemedikamentozi līdzekļi būtu rīsu, kumelīšu, mežrozīšu, melleņu, ozolu mizu novārījums, jo arī tiem ir savelkoša iedarbība. Noteikti jālieto daudz šķidruma.

Nav ieteicami saldi dzērieni, zāļu tējas vai melnā tēja būtu jālieto bez cukura. Tāpat kafija var pastiprināt caureju. Iesaka nelietot pienu, treknus, piparotus un saldus produktus, kāpostus, pupas, garšvielas, jo tie izraisa vēdera pūšanos. Nav vēlami arī karsti ēdieni. Drīkst lietot banānus, novārījumu no aprikozēm, apelsīnu sulu, zivis, malto gaļu, taču jāēd nedaudz, bet biežāk.

No medikamentiem drīkst lietot aktivēto ogli, Sorbex kapsulas, Smecta pulverus, Linex un citas labvēlīgās pienskābās baktērijas. Loperamīdu lietot nedrīkst!

Sāls šķīdumu, kas pagatavots mājās, var lietot arī grūtniece. Šādu šķīdumu iespējams pagatavot no 8 tējkarotēm cukura, vienas tējkarotes vārāmās sāls un divām tējkarotēm apelsīnu vai greipfrūtu sulas uz 1 litru ūdens, lietojot to pa glāzei katru stundu. Šādu šķīdumu gan ieteicams lietot tad, ja jūtamas dehidratācijas pazīmes- slāpes, sausa mēle, vājums, urīna izdales mazināšanās, aukstas rokas un kājas, jo, ja ir vemšana, tā var pastiprināties.

Rehydron šķīdumu (aptiekās nopērkams sāls šķīdums) drīkst lietot arī grūtnieces, iepriekš rūpīgi izlasot zāļu lietošanas instrukciju.

Tā kā rotavīrusa infekcijai nav specifiskas ārstēšanas un slimnieks ar laiku izveseļojas pats, parasti analīzes netiek veiktas. Ārstēšana ir simptomātiska, kas nozīmē, ka svarīgais novērst caureju, temperatūru, vemšanu. Kā jau minēts, grūtniece nedrīkst lietot loperamīdu caurejas novēršanai, tāpat no temperatūras mazinošiem līdzekļiem drīkst lietot tikai paracetamolu. Vissvarīgais ir diēta, pietiekams šķidruma daudzums, pastiprināta higiēna, miers. 

Ja Tu grūtniecības laikā saslimi ar rotavīrusu,pastāsti, kā ārstējies!

Māmiņu Klubs

Zāļu nepamatota lietošana ir kaitīga veselībai

Pirms zāļu lietošanas uzmanīgi izlasiet lietošanas instrukciju