Rīgas Dzemdību nama vadītāja Ilze Lietuviete par dzemdību aprūpi

Rīgas Dzemdību nama vadītāja Ilze Lietuviete par dzemdību aprūpi

14. May 2010, 10:54 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gadā Rīgas Dzemdību namā pasaulē nāk ap 7000 mazuļiem, kas ir apmēram 1/3 no visiem Latvijā dzimušajiem bērniem. Kā uzsver Dzemdību nama vadītāja, personāls cenšas nebūt kā konveijers, jo palīdzība tiek sniegta no visas sirds.

 

Bezmaksas grūtnieču aprūpe

 

No šī gada ikviena topošā māmiņa var doties uz Dzemdību namu un stāties grūtnieču uzskaitē bez maksas, kas nodrošinās grūtnieces aprūpi visu grūtniecības laiku. Vislielākā priekšrocība šim bezmaksas pakalpojumam ir tā, ka māmiņa šajā vidē, t.i., Rīgas Dzemdību namā, ir jau no ierašanās brīža, tādējādi līdz dzemdībām viņa var aprast ar atmosfēru, kas valda dzemdību namā, iepazīties ar nodaļām, to personālu un galu galā arī izvēlēties, kurā nodaļā viņa vēlētos dzemdēt.

 

Ik dienas Rīgas Dzemdību namā pasaulē nāk ap 20 mazuļiem, no kuriem lielākā daļa ir rīdzinieču mazuļi, taču dzemdēt uz Rīgu brauc arī no rajoniem. Ilze Lietuviete lēš, ka tie varētu būt ap 20%, kas nav rīdzinieces.

 

Aparatūra un kvalitāte

 

Slēdzot vairākas reģiona slimnīcas, varētu būt gaidāms dzemdētāju pieaugums Rīgas Dzemdību namā, tomēr Ilze Lietuviete uzskata, ka satraukumam nebūtu pamata, jo aparatūra Dzemdību namā ir pietiekamā apjomā un varētu būt pat vēl vairāk aprūpējamo mazuļu. Valstī pašreiz ir tendence dzemdību skaitam sarukt un uz likvidēto dzemdību nodaļu rēķina šis skaits tiek līdzsvarots, tā kā īpašs dzemdētāju skaits nav gaidāms.

 

Taujāta par īpašu gatavošanos papildu slodzei, kas varētu rasties saistībā ar reģionālo slimnīcu slēgšanu, Ilze Lietuviete uzskata, ka īpaša gatavošanās nemaz nav iespējama, jo, kā jau visi, arī Rīgas Dzemdību nams ekonomē līdzekļus. Viņa stāsta: „Tajās nodaļās, ko slēdz, ir mazs dzemdību skaits, un tas nevar ietekmēt dzemdību aprūpi Rīgas dzemdību namā."

 

Uzņemšana Dzemdību namā

 

Rīgas Dzemdību nams nereti saņem pārmetumus par ilgstošo uzņemšanas procedūru, kas apgrūtina dzemdētājas. Ilze Lietuviete atzīst, ka, iestājoties Rīgas Dzemdību namā tiešām tiek uzdoti jautājumi dzemdību vēstures aizpildīšanai. Ja uzņemšanas nodaļā ir ieradies arī partneris, arī viņš var palīdzēt jautājumu atbildēšanā. Savukārt tās sievietes, kurām ir sākusies aktīva dzemdību darbība, personāls cenšas uzņemt pēc iespējas ātrāk.

 

Lai būtu vairāk apmierinātu klientu, vecmātes, kas strādā uzņemšanas nodaļā, iziet īpašus kursus, kuros māca, kā psiholoģiski izturēties pret topošajā māmiņām.

 

Personāla profesionālisms

 

Dzemdību nama vadītāja atzīst, ka gadās situācijas, kad ir 3 dzemdētājas vienlaikus. Protams, katrs pacients jūtas, ka viņš ir pats svarīgākais. Šādās situācijās personālam jāmāk pateikt, paskaidrot, parādīt, ka neviens netiks aizmirsts un viss notiks laikā.

 

Ne visas sievietes zina, ko un kad pajautāt. Tādā gadījumā personālam pašam jāsaprot, ka ir jāskaidro. Ārsti nereti grēko, ka nepaskaidro, kas notiek, kas tiek darīts, ko plāno darīt. Tas topošajai māmiņai rada bailes un neuzticēšanās sajūtu. Arī šādas situācijas tiek mēģināts novērst, personālu apmācot īpašos kursos.

 

Maksas vai bezmaksas pakalpojumi

 

Jau vairākus gadus Latvijā tāda kā modes lieta ir līgumu slēgšana ar ārstu vai vecmāti, kas nodrošina, ka konkrētais medicīniskais personāls būs kopā ar dzemdētāju. Ilze Lietuviete uzskata, ka līgums ar ārstu vai vecmāti ir tikai kā emocionālais atbalsts, jo medicīniskā aprūpe maksas vai bezmaksas klientiem neatšķiras. Tiesa, dežūrārstam ir grūtāk izskraidīt pie visām dzemdētājām, tāpēc kāda māmiņa var justies mazāk aprūpēta, tomēr medicīniskās manipulācijas neatšķiras.

 

Dzemdību stimulācija un ķeizargrieziena operācijas

 

Dzemdību nama vadītāja Ilze Lietuviete uzskata, ka nepamatotas dzemdību indukcijas netiek veiktas un dzemdību namā nav izskatīti gadījumi, kad nepamatoti būtu stimulētas dzemdības.

 

Ja runā par ķeizargrieziena operācijām, tad ķeizaru skaitam gadu no gada ir tendence pieaugt, jo daudzām sievietēm ir rētas uz dzemdes, kas lielākajā daļā gadījumu nozīmē, ka arī nākamais mazulis pasaulē nāks ar ķeizargrieziena operāciju.

 

Pastāv vēl kāda tendence- ķeizargriezienu operācijas tiek veiktas nepamatoti un tas satrauc gan ārstus, gan vecmātes. Rīgas Dzemdību nams cenšas veicināt dabīgas dzemdības un nestimulēt dzemdības. Katra operācijas un katra rēta uz dzemdes ir risks.

 

Tomēr par spīti tam, daudzi ārsti pie mazākās nianses vēlas veikt ķeizargriezienu.

 

Taujāta, vai sieviešu veselības stāvokļa vispārējā pasliktināšanās ir saistīta ar ķeizargrieziena operāciju skaita pieaugumu, Ilze Lietuviete atbild apstiprinoši, pamatojot, ka, lai būtu pareiza dzemdību darbība, arī sievietei jābūt veselai. Ja ir dzemdību vājums, tad nereti tiek nozīmēts ķeizargrieziens.

 

Ilze Lietuviete par mājdzemdībām:

 

„Katram ir tiesības izvēlēties, kur un kā dzemdēt. Bet man šķiet, ka tas ir pārāk liels risks. Riskē reizē gan pakalpojuma sniedzējs, gan saņēmējs. Domājot par jaundzimušo, es neatbalstu mājdzemdības.”

 

Noklausies radio raidījumu par dzemdību aprūpi ŠEIT!

06. Oct 2009, 16:37

muuna-es domāju 20 mazuļi dienā tas ir pa visām nodaļām kopā,jo tās tur ir vairākas😀
es dzemdēju Dzn un neko sliktu nevaru teikt,kaut arī es agrāk domāju,ka tur ir kā konveijerā....attieksme arī bij laba,un visas māsiņas bij pretīm nākošas,vienmēr atbildēja uz maniem ajutājumiem,un parādija,ko un kā darīt😀bet nu katram sava pieredze...

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 06. Oct 2009, 14:12

Jā, mums būs intervijas arī ar citiem - katru dienu radio raidījumā ir ;loti daudz interviju. Mēs tak pat nespējam visas atrakstīt priekš weba

Muuna Muuna 06. Oct 2009, 13:45

Interesanti būtu dzirdēt kaut ko tamlīdzīgu par Jūrmalas slimnīcu 😀
20 mazuļi dienā man šķiet daudz..

06. Oct 2009, 13:11

Vai šādu rakstiņu nevarētu arī sniegt "Stradiņu" Dzemdibu nodaļas pārstāvis??!!! 😀 Esmu ļoti ieinteresēta 😀