Nebaidies, bet sagatavojies!

Nebaidies, bet sagatavojies!

29. Nov 2010, 15:39 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Katra topošā māmiņa, gaidot savu mazulīti, domā par to, kādas būs viņas bērniņa dzemdības – cik ilgas un vai tās būs vieglas. Mēs, protams, apzināmies, ka satikšanās mirklis ar mazulīti būs neaizmirstams un viņa dēļ ir vērts paciest dzemdību sāpes, taču pirms tas ir noticis, ir grūti iedomāties, ko nozīmē dzemdēt.

 

Atbildes uz jautājumiem sniedz Rīgas Dzemdību nama vecmāte Baiba Zelka un perinatālais psihologs Mirdza Liepiņa.

 

Viens no iemesliem, kāpēc topošās māmiņas baidās no dzemdībām, ir citu māmiņu pieredze. Vai ikvienai sievietei ir draudzenes, arī mamma, kas izgājušas cauri dzemdību procesam. Biežākie vārdi, kas tās raksturo ir- sāpes, šausmas. Baiba Zelka iesaka, uzklausīt pozitīvu cilvēku pieredzi vai vislabāk izrunāt šīs lietas ar savu ārstu. Tomēr lielākoties ziņkārība ir lielāka un tiek meklēta informācija internetā, uzklausīti paziņu stāsti. Mirdza Liepiņa atzīst, ka viņai ir negatīva attieksme pret forumiem, jo tur ir daudz negāciju, bet pozitīvais izpaliek. Vai māmiņai tas ir vajadzīgs?

 

Arī atbildības sajūta par to, ka visi gaida veselu bērniņu, visi cer, ka topošā māmiņa visu spēs paveikt nevainojami, nepadara māmiņas pašsajūtu vieglāku

 

Mazs pluss, kā pirms dzemdībām sevi iedrošināt un nomierināt, ir vecmātes izvēlēšanās. Apziņa, ka ir izvēlēta konkrēta iestāde un ir iepazīta vecmāte, māmiņai var mazināt baiļu sajūtu dzemdību laikā. Arī Kristera māmiņa Līga atzīst, ka satikšanās ar vecmāti un viņas uzmundrinošie vārdi, palīdzēja gan pirms dzemdībām, gan to laikā.

 

Svarīgs ir arī vīrieša atbalsts dzemdībās. Vīriešiem nav šīs fiziskās sajūtas, jo visi procesi notiek ar sievieti, paliek bailes, emocijas. Mirdza Liepiņa iesaka vīriešiem pirms dzemdībām vairāk apmeklēt lekcijas, iegūt noderīgu informāciju. Arī vecmāte Baiba Zelka uzsver vīrieša lomu: „Tētis arī ļoti atvieglo to, lai būtu mazāk bail. Tētis var būt vidus posms starp mammu un personālu. Jauki, ja jūt, ka var piedalīties, jo grūti strādāt ar tiem, kas grib, bet nenovērtē savas spējas- uznāk slikta dūša, sareibst galva. Jājūt tas mirklis, līdz kuram tētis ir gatavs iet.”

 

Vēl viens labs veids kā cīnīties ar dzemdību bailēm, ir došanās uz topošo vecāku skolu, kur pieredzējuši speciālisti sniegs atbildes uz jebkuru topošās māmiņas un tēta jautājumu un parādīs elpošanas vingrinājumus, kuri dzemdību laikā noteikti noderēs.

 

Brīdī, kad dzemdību process ir sācies, visbiežāk māmiņas aizmirst, ka baidījušās. Viņas jūt, ka tūlīt kļūs par māmiņām un, ka tagad svarīgākais ir palīdzēt bērniņam nākt pasaulē. Sajūtas dzemdību zālē ir neaprakstāmas, jo piedzimst ne tikai bērniņš, bet piedzimst arī tētis un mamma.

 

Diemžēl ir ģimenes, kuras ļoti vēlas bērniņu, taču nekādi neizdodas to ieņemt. Pie vainas atkal varētu būt bailes – no atbildības, no tā, ka nespēs būt pietiekoši labi vecāki, arī bailes no dzemdībām. Nav vienotas receptes kā ar šīm bailēm cīnīties, taču der ielāgot, ka mūsos ir ieliktas sējas pārvarēt bailes, tāpēc ir droši tām jāstājas pretī.

 

Mirdza Liepiņa- perinatālais psihologs: „Es mēdzu sievietēm atgādināt – ja daba jūs radījusi par sievieti, tad ķermenī ir ielikta informācija, kas zina kā tikt galā ar dažādiem procesiem, ieskaitot arī dzemdības. Atliek ļaut ķermenim izdarīt to, ko viņš jau zina.”

 

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

 

PIESAKIES UZ DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSIEM!

 

Noskaties TV sižetu par dzemdību bailēm ŠEIT!