Katrs ceturtais bērns Latvijā dzimst ar ķeizargriezienu!

Katrs ceturtais bērns Latvijā dzimst ar ķeizargriezienu!

14. Feb 2012, 13:54 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

 

2009. gadā rekordiste Latvijā ķeizargrieziena veikšanā bija Aizkraukles slimnīca, kurā ar ķeizargriezienu pasaulē nāca aptuveni 50% bērni no 160 dzemdībām. Kopš 2010. gada šī slimnīca nesniedz dzemdību palīdzību. Slimnīcas vadītāja Alīda Vāne laikrakstam nevarot skaidrot, kādēļ šis skaitlis bijis tik liels, vien saka: "Mums bija ļoti laba nodaļa, dzemdību speciālists bija ķirurgs. Iespējams, pacientes, to zinot, plānoja ķeizargriezienu mūsu slimnīcā."

 

Pēc Veselības ministrijas (VM) datiem, 2010. gadā lokālo slimnīcu vidū viena no slimnīcām ar augstāko ķeizargriezienu skaitu - 26,3% no 604 dzemdībām - bija Kuldīgas slimnīca. Slimnīcas vadītājs Ivars Eglītis laikrakstam norāda, ka tas ir tikai un vienīgi slimnīcas dzemdību speciālistu lēmums, ne jautājums administrācijai.

 

Eksperti laikrakstam saka, ka nereti citu specialitāšu ārsti diezgan vieglu roku izraksta slēdzienus par labu ķeizargriezienam. Tā kā ķeizargrieziena operācijas slimnīcas veic par valsts naudu un tās izmaksā divreiz dārgāk nekā parastās dzemdības, šie dati ieinteresējuši VM. VM analizēs vai 24% ir adekvāts skaitlis.

 

Pasaules veselības organizācija uzskata - nav pamata, lai ķeizargrieziena procents būtu augstāks par 15%.

 

Avots: DIENA

taschinka taschinka 10. Apr 2011, 16:41

Daudzi domā,ka ķeizers ir kā doties kūrortā,kamēr citi smagi strādā dzemdējot.Bet ķeizers ir nopietna operācija,nevis kaut kāda izprieca.

taschinka taschinka 10. Apr 2011, 16:38

Jā,es ar ne paklepot,ne pašķaudīt,bet biju tieši saaukstējusies.Un piecelties no gultas bez vīra palīsdzibas bija sāpīgi,pat ļoti,ka līdz asarām.

taschinka taschinka 10. Apr 2011, 14:44

Man taisīja ķeizeru,jo bērns nebija noslīdējis.Dzemdības stimulēja,8 stundas mocījos,bet nekas nenotika,jo bērns izrādās liels un nav vietas,lai noslīdētu.Man bija 2 vecmātes viena,kas galvenā un viena,kas palīdzēja.Tad,kad nolēma taisīt ķeizeru tā,kas palīdzēja bija pret,teica,lai es pati dzemdēju.Bet kā lai piedzemdē,ja bērns pārāk liels priekšs maniem izmēriem.Par laimi galvenā vecmāte pieņēma lēmumu un uztaisīja ķeizeru.Dēls svēra 4,238kg 58cm garš un galviņa 36cm,tādu nebūtu nu nekā piedzemdējusi,jo pati maza 159cm.
Jā,man bija bail no dzemdībām,bet tā pat sākotnēji jau gāju pati dzemdēt un arī no ķeizera ir ko baidīties,jo tā kā nekā ir nopietna operācija.