Kā zināt, vai mazulīša kustības nav pārāk retas vai biežas?

Kā zināt, vai mazulīša kustības nav pārāk retas vai biežas?

22. Dec 2012, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā noteikt, vai mazuļa kustības mammas vēderā ir normas robežās - nav pārāk biežas vai pārāk retas,” vēlas uzzināt kāda Māmiņu Kluba lasītāja. Atbild vecmāte Inese Kampusa. 

Ja vēlies sekot līdzi mazuļa pašsajūtai, skaitot viņa kustības, vecmāte iesaka nesatraukties gadījumā, ja tas uzreiz neizdodas.

„Dienas laikā grūtniece ir aizņemta savās ikdienas gaitās un tik ļoti nekoncentrējas uz mazulīša kustībām, bet vakarā, mierīgi sēžot dīvānā, viņa var pievērsties domām par bērniņu un to, kā viņš mammas vēderā kustās. Šis arī varētu būt tas brīdis, kad katru dienu censties šīs kustības saskaitīt,” iesaka Inese Kampusa.

Lai noteiktu mazuļa kustību biežumu, tās būtu jāmēģina saskaitīt vairākas dienas pēc kārtas, vienā noteiktā laikā. „Lai to veiktu, topošajai māmiņai iesaku apgulties uz kreisajiem sāniem.

Tad, ja vienas stundas laikā izdodas saskaitīt desmit mazulīša kustības, tas ir pilnīgi normāli. Arī gadījumā, ja kustību ir vairāk kā desmit, tā ir norma, tomēr tām nevajadzētu būt mazāk,” stāsta vecmāte.

Jāatceras, ka tuvojoties dzemdībām, bērniņš savu dienas režīmu var pamainīt, tāpat kā to mēdzam darīt mēs pieaugušie. Tomēr novērots, ka bērniņu aktīvākais dienas laiks parasti ir pievakare.  

Mazuļa kustību biežumu un skaitu ietekmē arī māmiņas emocijas. Tad, ja viņa būs satraukta, tāds var kļūt arī bērniņš.

„Gadījumā, ja mazulītis māmiņas vēderā kustās un spēlējas ļoti aktīvi, un tā dēļ viņa nevar gūt mieru, grūtniecei ieteicams veikt sonogrāfiju, kā arī nodot analīzes, lai uzzinātu, kāds ir hemoglobīna un feritīna līmenis. Iespējams, mazulītis kļuvis pārāk aktīvs skābekļa trūkuma vai māmiņas organisma dzelzs deficīta dēļ,” skaidro Inese Kampusa.

Māmiņu Klubs

Vai zini, cik daudz kustās savs mazulītis? 

MĀMIŅU KLUBA DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSI PALĪDZĒS SAGATAVOTIES DZEMDĪBĀM! UZ TIKŠANOS!

Eksperts

Inese Valdmane

vecmāte Siguldas slimnīcā
Inese Valdmane Vecāku skolā