10 aktivitātes, no kurām topošajām māmiņām izvairīties vasarā

10 aktivitātes, no kurām topošajām māmiņām izvairīties vasarā

25. Jul 2013, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai gan vasara ir aktivitāšu laiks, ir nodarbes, no kurām grūtniecības laikā tomēr vajadzētu atturēties. Būs taču arī nākamais un aiznākamais gads, kad varēsi to darīt! Konsultē Māmiņu kluba dzemdību sagatavošanas kursu vecmāte Inese Kampusa.

"Protams, grūtniecības laiks nav slimība un tas nenozīmē, ka nevarētu justies labi un doties pastaigās, peldēt vai darīt citas lietas, kas grūtnieci iepriekš iepriecinājušas. Tomēr topošajām māmiņām vajadzētu izvairīties no aktivitātēm, kas var paaugstināt nokrišanas risku vai vēdera traumas risku, jo tas var būt traumējoši gaidāmajam mazulim.Tāpat grūtniecības laikā vajadzētu uzmanīties no pārkaršanas un dehidratācijas," iesaka būt uzmanīgām vecmāte Inese Kampusa.

Aktivitātes, no kurām izvairīties vai uzmanīties

Atrakciju parki. Ūdensslīdkalniņi vai citas atrakcijas atpūtas parkā nav ieteicami grūtniecības laikā, jo strauja piezemēšanās vai pēkšņs starts var kaitēt mazulim.

Riteņbraukšana. Šī nav ieteicama aktivitāte, tomēr pieredzējušākie braucēji var turpināt braukt līdz otrajam trimestrim, ja ārsts ir atļāvis. Vēlākā grūtniecības laikā tas nav ieteicams, jo mainās gravitācijas centrs un tas var ietekmēt līdzsvara sajūtu.

Komandas sporta veidi. Basketbols, futbols un citi komandas sporta veidi jāizslēdz no aktivitāšu saraksta grūtniecības laikā, jo tas palielina traumu risku- nokrišana, bumbas trāpīšana pa vēderu vai saskriešanās ar citu spēlētāju.

Vingrošana uz līdzetekām. Nokrišanas risks palielina iespēju, ka tiks iegūta vēdera trauma, kas ir ļoti bīstami grūtniecības laikā.

Jāšana ar zirgu. Pat tad, ja topošā māmiņa ir laba jātniece, nav vērts riskēt, jo nokrist iespējams arī profesionāļiem.

Karsta vanna un pirts. Karsēšanās karstā vannā, džakuzi vai sēdēšana pirtī var būt bīstama bēbīša attīstībai, jo pārkaršana ir saistīta ar iedzimtām traumām. Ja topošā māmiņa dodas vannā, tai nevajadzētu būt karstākai par 37 grādiem.

Skriešana. Ja grūtniece nav bijusi skrējēja pirms grūtniecības, šis nebūs īstais laiks, kad to uzsākt. Citādi ir tad, ja māmiņa to ir darījusi iepriekš. Skrienot jāizvairās sakarst, tāpēc skrējiena laikā jādzer pietiekams daudzums ūdens.

Niršana. Nirstot var samazināties spiediens un mazulim nepiekļūt pietiekams skābekļa daudzums, tāpēc šo nodarbi jāatstāj uz nākamo vasaru.

Teniss. Mierīga tenisa spēlēšana, ja grūtniece ir to darījusi pirms tam, ir normāla, bet ja grūtniecei ir problēmas ar līdzsvara sajūtu un strauju apstāšanos, noteikti nevajadzētu to darīt. Noteikti vajadzētu brīdināt arī teisa partneri par īpašo stāvokli, lai netiktu saņemtas pārāk stipras bumbiņas piespēles.

Ūdensslēpošana. Tas nav pats drošākais sporta veids jebkurā laikā un grūtniecības laikā tas var kļūt īpaši bīstams. Iespējamā krišana un vēdera traumu risks nozīmē, ka šo sporta veidu nāksies atlikt uz nākamo gadu, kad mazulis būs jau piedzimis.

Māmiņu Klubs

DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSI MĀMIŅU KLUBA VECĀKU SKOLĀ

Sagatavojies dzemdībām Māmiņu klubā. Aicinām uz 4 lekciju ciklu 

20121024224919-34628.jpg



Sagatavošanās dzemdībām I daļa - Veselīga grūtniecība, dzemdību plāns un vietas izvēle, priekšvēstneši

Sagatavošanās dzemdībām II daļa - Veselīga grūtniecība, dzemdību plāns un vietas izvēle, priekšvēstneši

Jaundzimušā aprūpe - Jaundzimušā aprūpe un veselība. Pirmās dienas pēc dzemdībām

Krūtsēdināšana - krūts zīdīšanas pamatprincipi, pozas, problēmas un to risinājumi

* lekciju secība var mainīties.

Lekcijas notiks trešdienās (4 nedēļas) Māmiņu kluba mājīgajās telpās Vīlandes ielā 1-3, 2. stāvā, ieeja no Elizabetes ielas

Uzzini vairāk par dzemdību sagatavošanas kursiem šeit>>


Dāvaniņas no:

Huggies,

Māmiņu kluba,

Bubchen,

Cilmes šūnu bankas

Sadaļā piezīmes atzīmējiet, lūdzu: lekcijas apmeklēsiet viena vai kopā ar vīru!

E-pastā saņemsiet apstiprinājuma vēstuli, kurai sekos vēstule ar lekciju grafiku!

Piezīme:
Uz lekcijām variet paņemt maiņas apavus.


Uzmanību! Ir iespējama lekciju vai speciālistu maiņa gadījumos, ja vecmātei jādodas pieņemt dzemdības