VSAA atbild uz vecāku jautājumiem par ģimenes valsts pabalstu

VSAA atbild uz vecāku jautājumiem par ģimenes valsts pabalstu

13. Jan 2015, 11:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sniedzām jums iespēju uzdot VSAA speciālistiem jautājumus par jaunajām izmaiņām pabalstos, un lūk klāt jau arī atbildes uz jūsu jautājumiem!

JAUTĀJUMS

Vai manai mammai pienāķas ģimenes valsts pabalsts par bernu,kas mācās, bet viņam ir 17 gadi?

Ģimenes valsts pabalstu piešķir par katru ģimenē audzināmo bērnu, kas ir vecumā no viena gada līdz 15 gadiem, vai ir vecāks par 15 gadiem, mācās vispārējās izglītības vai profesionālās izglītības iestādē (nesaņemot stipendiju) un nav stājies laulībā.

Šādā gadījumā pabalstu piešķir uz laiku, kamēr bērns apmeklē izglītības iestādi, bet ne ilgāk kā līdz dienai, kad viņš sasniedz 19 gadu vecumu vai stājas laulībā.

Ja bērns mācās profesionālās izglītības iestādē un saņem stipendiju, par viņu ģimenes valsts pabalsts netiek izmaksāts.

JAUTĀJUMS

Vai ģimenes pabalstu piešķir no viena gada vecuma ,kā līdz šim?

Ģimenes valsts pabalstu piešķir no bērna 1 gada vecuma sasniegšanas.

JAUTĀJUMS

Labdien! Mūsu ģimenē ir 3 bērni - meita no vīra pirmās laulības, meita no manas pirmās laulības un mūsu abu kopīgā meita. Ģimenes valsts pabalstu saņem tētis par savu meitu un es par abām pārējām. Ņemot vērā, ka visas 3 meitenes atrodas mūsu abu apgādībā, arī pabalstu tā kā vajadzētu saņemt 11, 22 un 33 eiro, bet mums saka, ka valsti neinteresē kas ar ko dzīvo un kurš kuru uztur, bet gan cik katram ir savi paša bērni. Kā tad ir īstenībā ? Daudzbērnu ģimenes atlaides mēs saņemam, bet uz kāda pamata, ja 2+1=3. bet 1+2 nav 3?

Piešķirot ģimenes valsts pabalstu un nosakot bērnu skaitu ģimenē, tiek ņemti vērā pabalsta pieprasītājam reģistrētie bērni (tas nozīmē, ka māmiņai, pieprasot ģimenes valsts pabalstu, bērnu skaitā netiek ieskaitīts vīra bērns no pirmās laulības un otrādi).

JAUTĀJUMS

Ģimenē aug 3 bērni, divi ir mūsu kopīgie, trešais - vecākais ir no vīra pirmās laulības. Vai saņemsim ģimenes valsts pabalstu, kā par 2. un 3.bērnu, ja vīrs ņemtu pabalstu uz sevi arī, ja neesam precējušies?

Jā, tā būs. Tēvs saņems ģimenes valsts pabalstu kā par 2. un 3.bērnu. Laulības fakts nav būtisks.

JAUTĀJUMS

Ja maniem lielākajiem bērniem ir 24 un 21 g., tad tas nozīmē, ka mazās meitas ( 1 g. un 3 g. ) atkal skaitās kā pirmais un otrais bērns???

Labdien! Kāds būs mans ģimenes pabalsts ja mani 2 pirmie bērni ir jau pieauguši ,bet ģimenē vēl aug 3 bērni kuriem nav 18.gadi?Vai manu trešo bērnu skaitīs kā trešo vai kā pirmo?

Nosakot pabalsta apmēru par katru bērnu ģimenē, pabalsta pieprasītāja ģimenes kopējā bērnu skaitā ieskaita visus pieprasītāja bērnus - arī tos, par kuriem pabalsta izmaksa ir izbeigta bērnam sasniedzot 19 gadu vecumu.

Neatkarīgi no tā, ka par kādu no bērniem pabalstu nesaņemat – bērnu skaitu ģimenē tas nemainās.

No 2015.gada 1.janvāra pabalsta apmērs ir:

  • par pirmo bērnu ģimenē ir 11,38 euro mēnesī;
  • par otro bērnu 22,76 euro (2 reizes lielāks nekā par pirmo bērnu),
  • ·      par trešo un katru nākamo bērnu 34,14 euro (3 reizes lielāks nekā par pirmo bērnu).

Ja vecākie 2 bērni jau ir pieauguši un par viņiem ģimenes valsts pabalstu nesaņemiet, tad par jaunākajiem bērniem, par kuriem pabalstu saņemiet   , t.i. par trešo un katru nākamo bērnu -  pabalsta apmērs no 2015.gada 1.janvāra ir 34,14 euro mēnesī par katru bērnu (trešo, ceturto, piekto).

JAUTĀJUMS

Ja man pirmais bērniņš ir miris un pēc tam ir piedzimuši vēl divi bērniņi.Vai ģimenes pabalstu maksās kā par pirmo un otro bērniņu (runa ir par dzīvajiem),vai par otro un trešo?

Nosakot ģimenes valsts pabalsta apmēru par katru ģimenē audzināmo bērnu, kopējā bērnu skaitā ieskaita arī līdz pilngadībai mirušos bērnus.

Tātad no 2015.gada 1.janvāra pabalsta apmērs par nākošajiem diviem bērniņiem būs kā par otro (22,76 euro) un trešo ( 34,14 euro ) bērnu ģimenē.

Māmiņu Klubs

Alexa26 Alexa26 13. Jan 2015, 23:59 amsal

Vajadzētu būt tā, ka par 9 mēn.veco bērnu saņem pabalstu kā par 3.bērnu.

Ja jautājums nebija par ģimenes valsts pabalstu, bet par pabalstiem, tas tika iekļauts citā atbilžu blokā un tiks publicēts šajā nedēļā.

Liene Krúza Liene Krúza 13. Jan 2015, 08:57

un kur ir parejas atbildes??? uz savu jautajumu ta i neatradu atbildi.............☹