Viss, kas jāzina par rotavīrusu

28. Oct 2014, 07:04 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ikviens bērns vismaz reizi līdz 5 gadu vecumam sastapies ar rotavīrusu. Rotavīruss ir viens no biežālajiem caurejas izraisītājiem, kas var novest pie nopietnas zīdaiņu un bērnu atūdeņošanās.

Pazīmes un simptomi

Bērniem ar rotavīrusa infekciju ir drudzis, slikta dūša, vemšana un bieži to pavada arī vēdera krampji, ūdeņaina vēdera izeja vai caureja. Tāpat pie simptomiem var tikt pieskaitīts arī klepus un “tekošs deguns”. Līdzīgi kā ar citiem vīrusiem,ir bērni, kuriem infekcija norisinās bez simptomiem vai ar daļu no simptomiem, sevišķi pieaugušajiem.

Reizēm caureja, ko pavada rotavīrusa infekcija var būt tik nopietna, ka ātri vien tas var novest pie atūdeņošanās. Dehidratācijas pazīmes ir slāpes, aizkaitinātība, nemiers, letarģija, iegrimušas acis, sausa mute un mēle, sausa āda, reta urinācija vairāku stundu garumā.

Cik lipīgs ir rotavīruss

Parasti rotavīrusa izplatība ir biežāka ziemā un pavasara mēnešos. Tā ir īpaša problēma bērnu aprūpes centros un bērnu slimnīcās, jo rotavīrusu infekcija ir ļoti lipīga saslimšana..

Vīruss tiek nodots no cilvēka uz cilvēku ar izkārnījumiem. Bērni var inficēties, ja ieliek mutē pirkstus, kas bijuši saskarē ar priekšmetu, kas ticis inficēts. Šis ir viens no iemesliem, kāpēc atkal un atkal atgādina par biežāku roku mazgāšanu pirms ēšanas un pēc tualetes lietošanas.

Profilakse

Efektīvākā aizsardzība pret rotavīrusu ir vakcinācija. Pote pret rotavīrusu spēj novērst aptuveni 75% saslimšanas gadījumu un samazināt nopietnus saslimšanas gadījumus par 98%.

Pašlaik pieejamas divu veidu vakcīnas, kas atšķiras ar devu skaitu. Viena vakcīna sastāv no 2 devām, pirmā no tām jāievada 2 mēnešu vecumā, otrā - 4 mēnešu vecumā.

Otrā vakcīna satur 3 devas: pirmā deva jāievada 2 mēnešu vecumā, otrā 4 mēnešu vecumā, trešā - 6 mēnešu vecumā.

Tāpat pie profilakses var pieskaitīt roku mazgāšanu,lai ierobežotu rotavīrusa infekcijas izplatību. Bērniem, kuri ir inficēti, vajadzēti palikt mājās un nedoties uz izglītības iestādēm vai bērnudārziem līdz caureja ir beigusies.

Ārstēšana medicīniskās iestādēs

Zīdainis vai mazulis, kuram ir vidēja vai nopietna dehidratācija, var būt nepieciešama ārstēšana slimnīcā arī intravenozu šķidrumiem, lai  noregulētu organisma šķidruma un sāļu līmeni.

Lielākā daļa bērnu var tikt ārstēti mājās. Ārsts var nozīmēt asins, urīna un vai izkārnījumu analīzes, lai apstiprinātu, ka caureju izraisījis rotavīruss nevis baktērijas. Tā kā antibiotikas neiedarbojas pret slimībām, ko izraisa vīrusi, ārsts neizraksta antibiotikas, lai ārstētu ar rotavīrusu infekciju.

Ārstēšana mājās

Lai aizkavētu dehidratāciju, noteikti vajadzētu sekot ārsta norādījumiem par to,ko un cik daudz bērnam vajadzētu ēst un dzert. Ārsts var ierosināt bērnam piedāvāt īpašus šķidrumus, kas atjauno organismā šķidrumu, īpaši gadījumos, ja caureja bijusi ilgāk par 2 vai 3 dienām.

Parasti bērni nelielas caurejas gadījumā, ja bērns nav atūdeņojies, var turpināt ēst normāli,pievēršot uzmanību lielākam šķidruma patēriņam. Atceries: augļu sulas var padarīt situāciju sliktāku,tāpēc no tām vajadzētu izvairīties.

Reizēs, kad saslimis zīdainis, kurš tiek barots ar krūti, noteikti vajadzētu turpināt krūts barošanu.

Bērns, kurš vemj, arī ir jāēdina, bet jāpievērš uzmanība porcijām- tām noteikti būtu jābūt mazākām un bērns jāēdina biežāk.

Seko ārsta norādījumiem un izvairies no medikamentu lietošanas, ja tas nav saskaņots ar ārstu.

Kad zvanīt ārstam

Zvani ārstam, lai lūgtu padomu, uzreiz, kad parādījušies rotavīrusa infekcijas simptomi, ieskaitot ūdeņainu vēdera izeju, drudzi, vemšanu, sliktu dūšu.

Nekavējoties zvanīt ārstam nepieciešams tad, kad parādījušās dehidratācijas pazīmes.

Māmiņu Klubs

20141002141350-19867.jpg