Viss, kas jāzina par bērna zobiņu kopšanu ikdienā

Viss, kas jāzina par bērna zobiņu kopšanu ikdienā

24. Nov 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rūpes par bērniņa zobu veselību vecākiem jāuzņemas jau brīdī, kad viņam izšķīlies pirmais zobiņš. Kas vecākiem jāzina, lai savam mazajam palīdzētu gūt iemaņas mutes dobuma kopšanā, jautājām zobārstniecības klīnikas „SIROWA” zobu higiēnistei Initai Čeirei.

Viens no joniem, kas veido bērna zobus, ir fluora jons. Visvairāk fluorīda iespējams uzņemt ar jūras produktiem, piemēram, jūras zivīm, tomēr ne pietiekamā daudzumā. Tādēļ fluoru jāuzņem mākslīgi.

Nepieciešamo tā devu iespējams nodrošināt, bērna zobiņus tīrot regulāri, trīs minūtes divas reizes dienā ar zobu pastu, kuras sastāvā ir fluors.

„Visvienkāršāk tīrīt zobus mazajam var iemācīt ar spēļu palīdzību. Vecāki var iegādāties vai nu interesantu zobu birstīti, vai arī zobu pastu ar patīkamu garšu. Zinu, ka tagad veikalos nopērkamas zobu pastas, ar atšķirīgām garšām katrai nedēļas dienai,” stāsta Inita Čeire.

Svarīgi atcerēties, ka ļaujot zobiņus tīrīt bērnam pašam, pedantiski noņemt aplikumu viņš nepratīs. Tādēļ mammai vai tētim bērna zobus ir jāpārtīra. Vispirms tos jāļauj iztīrīt viņam pašam, bet pēc tam vēlreiz tos jāiztīra kādam no vecākiem. Tas ieteicams līdz pat deviņu gadu vecumam.

Noņemt aplikumu rūpīgi ir būtiski tādēļ, ka tas ir skābs, bet skābā vidē vairojas baktērijas.  

Māmiņu Klubs 

Vai tu savam bērniņam palīdzi tīrīt zobus?