Valsts apmaksātie veselības aprūpes pakalpojumi bērniem līdz 18 gadiem

Valsts apmaksātie veselības aprūpes pakalpojumi bērniem līdz 18 gadiem

01. Nov 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kas jāievēro, lai saņemtu valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus?

Lai saņemtu valsts veselības aprūpes pakalpojumus, ikvienu iedzīvotāju aicinām atcerēties, ka:

  1. ir jābūt nosūtījumam no ģimenes ārsta vai ārsta-speciālista, kas ir līgumattiecībās ar valsti. Nosūtījuma izsniedzējam (ārstam) jāinformē pacients par ārstniecības iestādēm (laboratorijām), kurās iespējams saņemt valsts apmaksātu pakalpojumu.
  2. Iepriekš nepieciešams noskaidrotvai Jūsu izvēlētā ārstniecības iestāde (laboratorija) sniedz valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus. Valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus sniedz tās ārstniecības iestādes, kurām ir noslēgts līgums ar valsti.
  3. ja ārstniecības iestādē pacientam norāda, ka uz konkrēto pakalpojumu ir gara rinda, var konsultēties Nacionālā veselības dienestā un saņemt informāciju,kurā no ārstniecības iestādēm valsts apmaksātu pakalpojumu iespējams saņemt visātrāk. Jebkurš iedzīvotājs var iepazīties ar informāciju par valsts apmaksātajiem pakalpojumiem Nacionālā veselības dienesta mājaslapā vai zvanot uz bezmaksas tālruņa numuru 80001234.

Bērniem līdz 18 gadu vecumam valsts apmaksā visus neatliekamās palīdzības pakalpojumus, akūto saslimšanu ārstēšanu un plānveida palīdzību, tai skaitā līdz 18 gadu vecumam nav jāmaksā par ģimenes ārsta aprūpi un mājas vizītēm, ja pacienta dzīvesvieta ir ģimenes ārsta pamatdarbības teritorijā (teritorijā, kurā ārsts veic savu darbību).

Kādus ārstus var apmeklēt bez ģimenes ārsta nosūtījuma? 

Bez nosūtījuma pacients, tai skaitā bērns, var vērsties pie šādiem speciālistiem: 

  • pie psihiatra, ja pacients slimo ar psihisku slimību;
  • pie narkologa, ja pacients slimo ar alkohola, narkotisko vai psiho­tropo vielu atkarību;
  • pie ftiziopneimonologa, ja pacients slimo ar tuberkulozi;
  •  pie dermatovenerologa, ja pacientsslimo ar seksuāli transmisī­vajām slimībām;
  • pie endokrinologa, ja pacients slimo ar cukura diabētu;
  • pie onkologa, ja pacients slimo ar onkoloģisku slimību;
  • pie ginekologa;
  • pie oftalmologa;
  • pie bērnu ķirurga;
  • pie pediatra.

Atsevišķos gadījumos valsts apmaksātus pakalpojumus iespējams saņemt vienīgi ar speciālista nosūtījumu, piemēram, valsts apmaksātu rehabilitāciju (tai skaitā masāžu) iespējams saņemt vienīgi ar fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsta vai rehabilitaloga nosūtījumu. Ja pacientam ir nepieciešama medicīniskā rehabilitācija (bērniem ar īpašām vajadzībām; bērniem ar funkcionāliem ierobežojumiem, kuriem rehabilitācija ir kā tiešs turpinājums pēc neatliekamās medicīniskās palīdzības saņemšanas), tādā gadījumā jāvēršas pie ģimenes ārsta, kurš, izvērtējot pacienta veselības stāvokli, izrakstīs nosūtījumu pie ārsta rehabilitaloga.

Bērniem līdz 18 gadiem bez maksas veic profilaktiskās apskates noteiktos vecumos:

Bērnu profilaktiskās apskates

Pirmajā dzīves mēnesī bērnam pienākas ģimenes ārsta veikta apskate mājās - vienu reizi pirmajās trijās dienās pēc izrakstīšanas no slimnīcas vai vienu reizi pirmajās sešās dienās pēc bērna dzimšanas, ja bērns dzimis plānotās mājas dzemdībās, un vienu reizi trešajā dzīves nedēļā. Tāpat bērnam pienākas vecmātes vai ģimenes ārsta praksē strādājošas māsas vai ārsta palīga (feldšera) veikta apskate mājās - vienu reizi pirmajās trijās dienās pēc izrakstīšanas no slimnīcas vai vienu reizi pirmajās sešās dienās pēc bērna dzimšanas, ja bērns dzimis plānotās mājas dzemdībās, un turpmāk vienu reizi 10 dienās.

Trešajā -ceturtajā dzīves dienā bērnam paredzēta dzirdes pārbaude un trešajā - piektajā dzīves dienā asins paraugu noņemšana un nosūtīšana uz specifiskām analīzēm. Līdz 28 dzīves dienai - atkārtota asins paraugu noņemšana un nosūtīšana uz šīm pašām analīzēm, ja pirmais izmeklējums veikts agrāk nekā trešajā dzīves dienā. Tāpat mazulim pienākas bezmaksas vakcinācija atbilstoši vakcinācijas kalendāram.

No viena līdz sešu mēnešu vecumam vienu reizi mēnesī bērnam pienākas ģimenes ārsta apskate ārsta prakses vietā vai māsas vai ārsta palīga (feldšera) mājas vizīte, ja bērns neierodas uz noteikto apskati, kā arī potēšana atbilstoši vakcinācijas kalendāram.

No septiņu līdz 11 mēnešu vecumam māsas, ārsta palīga (feldšera) vai ģimenes ārsta apskate ārsta prakses vietā - divas reizes; māsas vai ārsta palīga (feldšera) mājas vizīte, ja bērns neierodas uz noteikto apskati un, protams, potēšana atbilstoši vakcinācijas kalendāram.

12 mēnešu vecumā bērnam pienākas ģimenes ārsta apskate prakses vietā; hemoglobīna koncentrācijas noteikšana asinīs; māsas vai ārsta palīga (feldšera) mājas vizīte, ja bērns neierodas uz noteikto apskati, kā arī potēšana atbilstoši vakcinācijas kalendāram.

13-24 mēnešu vecumā ģimenes ārsta veikta apskate ārsta prakses vietā - divas reizes gadā; potēšana atbilstoši vakcinācijas kalendāram; okulista veikta apskate (redzes spēju orientējoša pārbaude, šķielēšanas leņķis ar aizklāšanas un prizmas testu, acs ābolu kustības, acs dibena apskate, paplašinot zīlītes).

2-6 gadu vecumā ģimenes ārsta veikta apskate ārsta prakses vietā un zobu higiēnista apmeklējums - reizi gadā; okulista veikta apskate triju gadu vecumā (salīdzinoša redzes asuma pārbaude pēc E burtu tabulas vai zīmējumu tabulas, šķielēšanas leņķis ar aizklāšanas un prizmas testu, acs ābolu kustības, acs dibena apskate, paplašinot zīlītes); tāda pati acu ārsta veikta apskate 6-7 gadu vecumā, kā arī potēšana atbilstoši vakcinācijas kalendāram.

7-18 gadu vecumā ģimenes ārsta veikta apskate ārsta prakses vietā - reizi gadā; zobu higiēnista apmeklējums - reizi gadā, izņemot 7, 11 un 12 gadu vecumā - divas reizes gadā; potēšana. 

Vakcinācija 

Bez maksas tiek veikta vakcinācija arī atbilstoši Vakcinācijas kalendāram.  

Pret kādām infekcijām un kādā vecumā bērnus vakcinē:

  • 0–12 stundas: tikai riska grupas jaundzimušajiem (dzimuši B hepatīta virsmas antigēna (HBsAg) pozitīvām mātēm vai mātēm, kuras nav tikušas pārbaudītas HBsAg klātbūtnes noteikšanai) ievada vakcīnu pret B hepatītu.
  • 2–5 dienas: vakcīna pret tuberkulozi.
  • 2  mēneši: kombinētās vakcīnas pret difteriju, stinguma krampjiem, garo klepu, poliomielītu, b tipa Haemophilus influenzae infekciju un B hepatītu, kā arī pneimokoku vakcīnas pirmās devas.
  • 4 mēneši: kombinētās vakcīnas pret difteriju, stinguma krampjiem, garo klepu, poliomielītu, b tipa Haemophilus influenzae infekciju un B hepatītu, kā arī pneimokoku vakcīnas otrās devas. Rotavīrusa vakcīnas otrā deva.
  • 6 mēneši: kombinētās vakcīnas pret difteriju, stinguma krampjiem, garo klepu, poliomielītu, b tipa Haemophilus influenzae infekciju un B hepatītu, kā arī pneimokoku vakcīnas trešās devas. Rotavīrusa vakcīnas trešo devu nozīmē, ja tā ir paredzēta vakcīnas lietošanas instrukcijā.
  • 12–15 mēneši: kombinētās vakcīnas pret difteriju, stinguma krampjiem, garo klepu, poliomielītu, b tipa Haemophilus influenzae infekciju un B hepatītu, kā arī pneimokoku vakcīnas ceturtās devas. Kombinētā vakcīna pret masalām, epidēmisko parotītu un masaliņām (iespējams lietot arī kombinēto vakcīnu pret masalām, epidēmisko parotītu, masaliņām un vējbakām vai arī pret vējbakām potēt atsevišķu vakcīnu).
  • 7 gadi: pret difteriju, stinguma krampjiem, garo klepu un poliomielītu lieto kombinēto vakcīnu ar garā klepus bezšūnu komponentu. Pret masalām, epidēmisko parotītu un masaliņām vakcinē bērnus, kuri saņēmuši tikai vienu MPR vakcīnas devu.
  • 12 gadi: pret masaliņām vakcinē nevakcinētas vai nerevakcinētas meitenes, izņemot tās, kuras pārslimojušas masaliņas un kurām diagnoze ‹‹masaliņas›› apstiprināta seroloģiski. Vakcinācijai un revakcinācijai izmanto kombinēto MPR vakcīnu. 
  • 14 gadi: kombinētā vakcīna pret difteriju, stinguma krampjiem un poliomielītu. Pret B hepatītu vakcinē tikai agrāk nevakcinētos bērnus. Vakcinējot ievada trīs vakcīnas devas atbilstoši vakcīnas lietošanas instrukcijai.
  • Katrus 10 gadus vakcinē pret stinguma krampjiem un difteriju ar samazinātu difterijas toksoīda daudzumu. 

Vakcinācija pret ērču encefalītu

Papildus 2012.gadā valsts apmaksā bērnu vakcinācijas 1., 2., 3.potes un balstvakcinācijas pret ērču encefalītu bērniem līdz 18 gadu vecumam, kuriem ir deklarēta dzīvesvieta Alsungas, Pāvilostas, Dundagas, Ventspils, Lubānas, Rojas, Engures, Rucavas, Kocēnu, Kuldīgas, Jaunpiebalgas, Baldones, Kārsavas, Ciblas, Krimuldas, Pārgaujas, Talsu un Kandavas novadi.

Savukārt vakcinācijas pabeigšana (2.un 3.pote) tiek apmaksāta: Tukuma, Durbes, Aizputes, Apes, Salacgrīvas, Rugāju, Raunas, Saulkrastu, Rēzeknes, Madonas, Alūksnes, Babītes, Ķeguma, Mērsraga un Gulbenes novadā dzīvojošiem bērniem līdz 18.gadu vecumam. Plašāku informāciju par vakcināciju pret ērču encefalītu Jums var sniegt Slimību profilakses un kontroles centra speciālisti. Mājaslapas adrese:http://www.spkc.gov.lv.

Medicīniskā aprūpe mājās 

Valsts apmaksā medicīnisko aprūpi mājās, ja ģimenes ārsts vai speciālists pamato šādu nepieciešamību. Medicīnisko mājas aprūpi piemēro guļošiem pacientiem ar ļaundabīgiem audzējiem, pacientiem ar psihiskiem traucējumiem, pacientiem ar izgulējumiem, pacientiem, kas izrakstīti no slimnīcas pēc ķirurģiskas iejaukšanās, pacientiem ar kustību traucējumiem.

Zobārstniecības pakalpojumi

Bērniem līdz 18 gadiem valsts apmaksā arī zobārstniecības pakalpojumus, ja zobārstam ir līgums ar Nacionālo veselības dienestu, valsts apmaksā pirmreizēju konsultāciju pie ortodonta bērniem līdz 18 gadiem un iedzimtu sejas-žokļu šķeltņu gadījumos personai līdz 22 gadiem (tomēr, ja vecāki vēlēsies 4.-8. sānu zobus plombēt ar gēla plombām, par zobu plombām ir jāpiemaksā).

Veselības aprūpes pakalpojumi, ko valsts neapmaksā

Tomēr ir atsevišķi pakalpojumi, ko valsts neapmaksā. Bērniem līdz 18 gadu vecumam valsts neapmaksā specifiskus laboratoriskos izmeklējumus, kas nav iekļauti valsts „Apmaksājamo ambulatoro laboratorisko izmeklējumu sarakstā” (ar sarakstu iespējams iepazīties šeit), vai gadījumos, ja ir īpaši nosacījumi, kā piemēram, specifiskā IgE alergēna noteikšana - apmaksā tikai ar pneimonologa, bērnu pneimonologa, alergologa, bērnu alergologa, imunologa nosūtījumu vai ar ģimenes ārsta nosūtījumu, ja saņemts minēto speciālistu rakstveida konsultatīvais atzinums.

PAR MAKSU sniedz veselības aprūpes pakalpojumus, ja pacientam nav līgumattiecībās ar Veselības norēķinu centra esoša ģimenes ārsta vai speciālista nosūtījuma, izņemot iepriekš minētos tiešās pieejamības speciālistus, pie kuriem var vērsties bez nosūtījuma.

Gadījumos, ja pacients vai pacienta tuvinieks pieprasa, bet atbilstoši pacienta veselības stāvoklim nav objektīva pamatojuma pacientam nosūtīšanai pie speciālista vai uz stacionāru, tas pacientam būs maksas pakalpojums.

Ja pacients izvēlas maksas pakalpojumus - piemēram, apmeklē privātu ārstniecības iestādi, kam nav līgums ar valsti, vai vēlas paaugstināta servisa pakalpojumu, piemēram, atsevišķu palātu stacionārā - par to jāmaksā.

Ja pacients izvēlas saņemt valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu ārpus rindas (nevēlas gaidīt rindā) un ārstniecības iestāde saņem pacienta rakstveida atteikumu no gaidīšanas uz plānveida valsts apmaksāto pakalpojumu, ārstniecības iestādei ir tiesības sniegt šo pakalpojumu par maksu.