Valsts apmaksātās profilaktiskās apskates bērniem

20. Dec 2012, 16:11 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Uz jautājumiem par pacientu iemaksām, bezmaksas medicīnas pakalpojumiem bērniem atbildēs Nacionālā veselības dienesta Ambulatoro pakalpojumu daļas vadītāja Līga Gaigala.

Pacienta iemaksa nav jāmaksā:

  • Lai saņemtu valsts apmaksātus pakalpojumus māmiņai jāvēršas iestādē, kas ir līgumattiecībās ar Nacionālo veselības dienestu un jāpiesakās uz valsts apmaksātu speciālistu konsultāciju vai izmeklējumu. Visiem izmeklējumiem un lielākai daļai speciālistu konsultācijām ir nepieciešams ģimenes ārsta vaicita speciālista  nosūtījums.
  • Bet ir arī tiešās pieejamības speciālisti, kā bērnu ķirurgs, acu ārsts (oftalmalogs), pediatrsuc., pie kuriem var vērsties bez nosūtījuma. Ar visiem tiešās pieejamības speciālistiem iespējams iepazīties Nacionālā veselības dienesta mājaslapā.
  • Ieteikums: Par ģimenes ārsta, pediatra  meklēšanu jādomā jau grūtniecības laikā, lai pēc bērniņa dzimšanas būtu skaidrs, kas veiks turpmāko bērniņa veselības aprūpi.Pirmo bērna apskati ārsts veic bērna mājās . Arī tad nav jāmaksā, ja vien ārstam ir līgumattiecības ar Nacionālo veselības dienestu. Līgumārstu sarakstu var atrast NVD mājaslapā.
  • Ieteikums: Ārstu piemeklējiet, atbilstoši faktiskajai dzīvesvietai! Ģimenes ārsts apkalpo pacientus savā pamata teritorijā. Pretējā gadījumā var nākties maksāt par mājas vizītēm. Bērniņu vecāki  var reģistrēt arī pie sava (mātes vai tēva) ģimenes ārstaJanav nosūtījuma no ģimenes ārsta vai pediatra un speciālists nav tiešās pieejamības (piemēram, lors), tad māmiņai tiks piedāvāti ārstniecības iestādes maksas pakalpojumi.

Valsts apmaksātās profilaktiskās apskates

20121219211119-47300.jpg

Logopēds

Valsts apmaksā nodarbības skaitu , kas ir nepieciešama atbilstoši medicīniskām indikācijām. Pēc būtības tiek veikta pacientu un viņu tuvinieku apmācība, lai logopēdiskais darbs varētu tikt turpināts mājās., Par pacientu vecāku ieguldīto naudas līdzekļu atguvi medicīniskos pakalpojumos sīkāk jāinteresējas Valsts ieņēmuma dienestā, kur var uzzināt arī vairāk par to, kas tieši tiek atmaksāts un, kādos gadījumos. VID informatīvais tālrunis 1898.

Kāpēc uz valsts apmaksātām konsultācijām ir jāgaida ilgāk?

Rindas ir saistītas ar valsts piešķirto finansējumu konkrētā pakalpojuma apmaksai konkrētajai iestādei un speciālista noslogojumu.. Tāpēc jāatzīmē, ka vecāki var brīvi izvēlēties iestādi, kurā viņu bērni var saņemt valsts apmaksātos pakalpojumus. Ja vienā iestādē ir jāgaida ilgāk, citā var tikt ātrāk. Tāpēc ir vērts painteresēties vairākās iestādēs, kas nodrošina konkrēto pakalpojumu, un izvēlēties sev izdevīgāko pakalpojumu saņemšanas vietu.Kādus pakalpojumus katra iestāde sniedz var redzēt Nacionālā veselības dienesta mājaslapā!

Bērniem par atrašanos slimnīcā nav jāmaksā!

Bērniem par atrašanos slimnīcā nav jāmaksā. Ja māte baro ar krūti, nav jāmaksā arī viņai. Pārējie gadījumi tiek vērtēti individuāli– mediķi izvērtēbēŗna vecumu, apgūtās pašaprūpes spējas  un medicīniskās indikācijas,un nepieciešamību vecākiem atrasties blakus bērnam.

Valsts apmaksātās vizītes pie ārsta – īsas

Vecākam vizītes laikā jāsaņem visa nepieciešamā informācija. Ārstam jāizvērtē konkrēto situāciju, bet vizītes garums var būt individuāls.

Vizītes garumu nosaka mediķis atbilstoši bērna veselības stāvoklim, vizītes garums atkarīgs arī no tā, vai vizīte ir pirmreizēja vai atkārtota.

Homeopāts, osteopāts – nav valsts apmaksāti pakalpojumi.

Ja vēlas mainīt sava bērna ārstu

  • Izvēlas citu ārstu, pie kura slēdz vienošanos par turpmāku aprūpi.

Cik ilgā laikā ārstam jāierodas pie pacienta uz mājas vizīti?

Ja vizīti piesaka līdz plkst. 15:00, vienojas par vizītes laiku pēcpusdienā. Atteikt vizīti nedrīkst. Bet, ja ārsts pieprasa samaksu par vizīti, jānoskaidro, vai tiešām viņš ir tiesīgs to prasīt: vai šī ir viņa pamatteritorija, vai viņam ir līgumattiecības ar valsti.

Māmiņu Klubs

Veselības ministrija un Nacionālais veselības dienests informē par valsts apmaksātiem veselības pakalpojumiem bērniem

20121130105302-18140.jpg

Ipad un Iphone videoierakstu skaties šeit!