Vai tiešām eksistē meiteņu un puišu krāsas?

Vai tiešām eksistē meiteņu un puišu krāsas?

01. Jun 2018, 17:12 SabinePru SabinePru

Krāsu izvēle un gaume sava bērna lietu izvēlē ir visai slidens temats, ko aizskart dažbrīd šķiet teju bīstami. Tomēr nereti, sastopoties ar dažādām situācijām un viedokļiem, aizdomājos par tā sauktajām puiku un meiteņu krāsām un to, cik striktas vai nenoteiktas robežas tiek vilkas vecāku vidū.

Mūsdienās nav noslēpums, ka valdošais uzskats ir par rozā kā tipisku meiteņu, bet zilo kā tipisku puišu krāsu. Katram skaidrs, ko nozīmē zilā balonu krāsa pie Dzemdību nama novietotajā auto vai no balona izkritušais rozā konfeti amerikāņu “dzimuma atklāšanas” (gender reveal) ballītēs. Vai zinājāt, ka agrāk bijis pavisam citādi? ASV 1918. gadā izdotā žurnālā bērnu apģērbu tirgotājiem dots norādījums – “vispārējais ieteikums ir zilā krāsa meitenēm, bet rozā – zēniem”. Tas tiek skaidrots ar to, ka rozā ir spēcīga un izteikta krāsa, bet zilā ir piezemētāka, tāpēc domāta meitenēm. Vēl agrāk šīs krāsas vispār nekalpoja dzimumu simbolizēšanai, toties vispārpieņemtais “zils-rozā” pretnostatījums mūsdienu izpratnē ASV izplatījās tikai pēc 2. Pasaules kara, bet nostiprinājās vēl dažus gadu desmitus vēlāk.

Manā draugu un paziņu lokā ir krasi atšķirīgu nometņu pārstāvji. Ir draudzenes, kuras atsakās dēlam vilkt vīra nejauši nopirktās rozā (meiteņu) autiņbiksītes un atdod mums princešu puzles, jo tādas dēlam nedošot. Ir arī cilvēki, kurus šāda rīcība sadusmo, un viņu bērni spēlējas ar mašīnām, lellēm, ratiem un darbarīkiem neatkarīgi no dzimuma, kā arī valkā jebkādas krāsas apģērbu. Interesanti, ka pat šajās “nometnēs” viedokļi atšķiras – vien uzskata, ka sarkanā ir meitenīga krāsa, toties citi, ka sarkana jau vairāk piedien puišiem.

Es laikam esmu kaut kur pa vidu. Neatzīstu matu skaldīšanu krāsu jomā un mana meita mierīgi staigā arī zilās jaciņās un velk zaļus vai pelēkus, ne rozā zābakus. Tajā pašā laikā nekavējos meitu ģērbt arī rozā krāsas drēbēs (lai gan agrāk rozā man nepatika), kā arī rozā ratos laikam dēlu neizvēlētos vizināt, kamēr vien pastāv izvēle par labu citam tonim.

Protams, katrs pats izvēlas, kā ģērbt savus bērnus, jo tas gluži nav veselības un dzīvības jautājums, kas prasītu viennozīmīgu atbildi.. tomēr – kurā “skalas” pusē esi tu? :)

Elionore Elionore 02. Jun 2018, 13:45

Smieklīgi, ka parkā manu meitu kāds regulāri nodēvē par puiku - vasarā pamatā viņai ir baltas drēbes, gaiši pelēka cepure ar nadziņu 😃 man pa lielam vienalga, pirmais apģērbu izvēles faktors ir materiāls, atbilstība laikapstākļiem. Daudzas bērnu drēbes pērku HM, tur atsevišķi nodalītas puiku un meiteņu nodaļas, speciāli uz puiku neeju, jo meiteņu nodaļā gana liela krāsu izvēle. Kulbu rati bija zilpelēki, īpaši daudz jautājumu par to nesaņēmām 😃

zacc zacc 02. Jun 2018, 09:42

Šī man liekas viena no lietām, kur cilvēki mēdz ļurināt, neiedziļinoties.
Dabūju vismaz 2x komentāru, ka man puikam rati kā meitenei - oranžā krāsā. Tāpat arī dzelteni, oranži un sarkani krekliņi ķip meiteņu. Galīgi nepiekrītu, rozā jau īpaši nav piedāvājumā, bet sarkani krekliņi man patīk.
Un vai tad zila krāsa nav sieviešu garderobē. Kāpēc tad mazas meitenītes būtu baigais izņēmums?

02. Jun 2018, 08:42

Man pašai rozā krāsa nepatīk. Tad nu bērnu rozā drēbēs neģērbju.