Uzturs krūts ēdināšanas laikā mazuļa pirmajos dzīves mēnešos

Uzturs krūts ēdināšanas laikā mazuļa pirmajos dzīves mēnešos

30. Oct 2015, 08:39 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Samērā bieži ārsti - pediatri atbild uz māmiņu jautājumiem par to, kādi produkti palīdzētu piena daudzuma izstrādē. Šis jautājums rodas, jo daudzas māmiņas nezin, kā notiek pašas laktācijas process un, no kā tas atkarīgs.

Konsultē uztura speciāliste Inese Siksna.

Kā veidojas krūts piens?

Par piena izstrādi atbild hormoni - oksitocīns un prolaktīns. Tas notiek šādi: brīdī, kad mazulis zīž krūti, krūts galos esošie nervu gali tiek kairināti un tiek sūtīts impulss uz galvas smadzenēm, kuras savukārt izstrādā attiecīgos hormonus. Prolaktīns nodrošina pilnvērtīgu laktāciju tajā apjomā, kāds nepieciešams bērniņam tieši konkrētajā attīstības posmā. Oksitocīns atbild par  vieglu piena izdalīšanos no krūtīs esošajiem piena "ceļiem" mazuļa mutītē. Apmēram tāds pats efekts ir piena atslaukšanas gadījumā.

Kā var noprast no augstākminētā, nekādi produkti neietekmēs laktācijas procesu. Izstrādātā piena daudzums atkarīgs tikai no tā, cik daudz krūti zīš tavs mazulis. Tieši tāpēc ir tik svarīgi nodrošināt mazulim brīvu pieeju krūtīm un ēdināt viņu pēc pieprasījuma. Neviens nespēs stimulēt laktāciju labāk par tavu mazuli, un nekāds uzturs krūts ēdināšanas laikā neietekmē piena daudzumu.

Praktiski tieši tas pats attiecas arī uz krūts piena kvalitāti. Neatkarīgi no tā, ko tu ēd, mammas pienā vienmēr būs visas tieši tavam mazulītim nepieciešamās barības vielas, vitamīni un mikroelementi. Pat, ja barojošas māmiņas uzturā patlaban nav kādas no mazulim nepieciešamās vielas. To viņš paņems no mammas organisma rezervēm.

Bet pasliktināt piena sastāvu gan pilnībā ir iespējams, un tas nebūt nav sarežģīti izdarāms - nepareizs pēcdzemdību uzturs krūts ēdināšanas laikā ir tas, kas to veicinās. Produkti, ko mamma lieto, var izraisīt paaugstinātu gāzu uzkrāšanos mazuļa puncītī, un tas var izraisīt mazulim kolikas. Ja mamma ēdīs produktus vēdera izejas mīkstināšanai, mazulim var sākties pat caureja. Produkti, kuros ir liels cukura daudzums var izraisīt alerģijas vai pat dermatītu. No uztura būtu jāizslēdz produkti, kas satur daudz tauku, tāpat arī cepti produkti. Tas, ko noteikti var atļauties krūts ēdināšanas laikā, ir tvaicēti dārzeņi.

No kā krūts ēdināšanas laikā atteikties un ko vispār ēst?

Izslēdz no uztura arī trekno gaļu, piemēram, cūkgaļu. Barojošai mammai vislabākā būs vistas, truša vai liellopa gaļa. No tās var pagatavot gan kotletes, gan teftelīšus, piemēram, izmantojot tvaiku. Var cept gaļu arī krāsnī. Uzturs krūts ēdināšanas laikā nepieļauj asiņainas gaļas lietošanu, kas nav termiski apstrādāta, jo kuņģa vai zarnu trakta infekcijas mazuļa veselībai un pat dzīvībai var izrādīties ļoti bīstamas.

Pēcdzemdību diēta krūts ēdināšanas laikā nepieļauj arī gaļas buljonu lietošanu. Visas dārzeņu zupas jāvāra tikai ūdenī. Izvēloties dārzeņus, arī jāpievērš uzmanība vairākām lietām. Svaigu dārzeņu lietošana iespējama tikai vasaras laikā, kad konkrētie produkti skaitās sezonālie. Pārējā laikā noderēs saldētie dārzeņi. Ievestajos dārzeņos ir liels nitrātu un pesticīdu skaits, kas absolūti nav vajadzīgi tavam bērniņam.

Stingri ievērojot pēcdzemdību uztura nosacījumus krūts ēdināšanas laikā, jāatceras, ka pat ārsti - dietologi iesaka šajā laikā pārtikā izmantot vien griķus, griķu pārslas, rīsu un kukurūzas pārslas. Pirms putras vārīšanas pārslas jāaplej ar vēsu ūdeni, un jāatstāj uz vairākām stundām. Pēc tam liekais ūdens jānolej, jāielej tīrs un nu - var sākt vārīt.

Pēcdzemdību diētā droši vari iekļaut arī augļus. Un tomēr - ne visus pēc kārtas, bet gan tos, kas pieejami pie mums - ābolus, bumbierus droši vari ēst, ja vien tiem nav mizas. Vasarā var ēst arī ķiršus un aprikozes. Tās neizraisa alerģiskas reakcijas un vēdera izejas traucējumus zīdaiņiem.

Krūts ēdināšanas laikā būtu jāatsakās arī no govs piena lietošanas, jo daudziem jaundzimušajiem ir olbaltumvielu nepanesamība, un tieši olbaltumvielas var sastapt govs pienā. Ievērojot šādus uztura nosacījumus krūts ēdināšanas laikā, droši vari lietot skābpiena produktus - biezpienu ar nelielu tauku saturu, bio - kefīru, jogurtus, ne pārāk treknus sierus. Mammai jāseko līdzi tam, lai kopējais skābpiena produktu daudzums, kas uzņemts diennakts laikā, nepārsniegtu 500gr. Tāpat nevajadzētu ļoti aizrauties ar sieru, jo tas var izraisīt mazulim aizcietējumus.

Pareizs uzturs krūts ēdināšanas laikā nozīmē arī šķidruma lietošanu uzturā. Barojošai mammai jāizdzer dienā ne mazāk par diviem litriem ūdens. Pilnībā jāatsakās no gāzētiem dzērieniem, visa veida sulām, izņemot ābolu sulu, un, protams, jāatsakās arī no alkoholiskajiem dzērieniem. Var dzert ne pārāk stipru melno vai zaļo tēju, negāzētu ūdeni, mājās gatavotu ķīseli. No minerālūdens dzeršanas būtu jāatsakās, jo tas mazuļa nierēm dod papildus slodzi.

Māmiņu Klubs

Pastāsti par savu uzturu, barojot bērniņu!

Diānas Zandes krūtsēdināšanas lekcija topošajiem vecākiem

20130319104357-91618.jpg


Eksperts