Un tā mēs kopā rotaļājamies... :)))

Un tā mēs kopā rotaļājamies... :)))

24. Jun 2017, 16:52 Maaminja Diaana Maaminja Diaana
Mūsu mazulim dotajā brīdī ir pilni 11 mēneši - jā, pavisam drīz jau būs gadiņš... Ar vieglu satraukumu skaitu dienas līdz Lielajai jubilejai... :)
Runājot par rotaļāšanos, ir tā, ka es ar Raienu spēlējos tikai tajos brīžos, kad jūtu, ka viņš pats to vēlas - izrāda, ka grib kaut ko kopā padarīt - pats pierāpo pie manis, citreiz pat paņem grāmatiņu un sauc mani, lai pastāstu, kas tur attēlots utt... :) Galvenokārt ir tā, ka es viņu vēroju no malas, ļauju pašam spēlēties savā nodabā, iepazīties ar dazādām lietām, vienkarši neiejaucos, ja redzu, ka viņš kaut ko dara pats un viņam ir interesanti...
Mums nav tādas ikdienas programmas - noteiktas spēles noteiktos laikos, mums katra diena ir savādāka, jo ne vienmēr Raiens grib spēlēties kopā ar mani, citreiz viņam pietiek paskraidīt pakaļ sunītim, bet pēc tam labprāt spēlējas viens pats, citreiz atnāk pie manis tikai samīļoties, tad atkal iet spēlēties... bet savā rakstā es pastāstīšu par biežākajām mūsu kopīgajām rotaļām... :)
Kopā ar mazuli mēs rotaļājamies ar viņa ķermenīti - spēlējam vecās, labās spēles, tādas kā "cepu, cepu kukulīti", "viens un divi labā, viens un divi kreisā", "stabiņš, stabiņš, vadiņš, vadiņš", dziedu par katru ķermeņa daļu pašizdomātu dziesmiņu un pieskaros tai vietai, par kuru dziedu, tāpat dziedam kopīgi dziesmiņas, kā saka katrs dzīvnieciņš (Raiens prot pateikt, kā saka sunītis - "vau, vau"), abi klakšķinām savas mēles - tas Raienam ļoti patīk - kā arī patīk, ja paslēpjos, tad parādos un saku: "ku kū" - mazulis bieži vien pie šīm rotaļām smejas skaļā balstiņā.
Lielā dauzīšanās viņam uznāk pirms gulētiešanas, kad slēpjas aiz aizkariem un gaida, kad es viņu meklēsu, kad pasaku, ka esmu atradusi, tad nu ir lielie prieki... :) tāpat viņam ļoti patīk, ja rāpoju aiz viņa un saku, ka noķeršu - smiedamies, tik tipina uz priekšu, neskatoties uz aizmuguri, cik tālu esmu :))) Lai interesantāka tā rāpošana, esam izlikuši arī šķēršļus (IGLU klučus), kuriem jātiek pāri, tādā veidā pat izvingrinot savus "ierūsējušos" muskuļus :)
Raienam ļoti patīk rotaļāties ūdenī... Vannas brīžus saucam par "pļakšiem", jo tad ūdens iet uz visām pusēm... Ūdeni neleju vannā, pilnīgi pietiek ar atvērtu dušu, mazais sēž vannā, es tikai vai nu pamainu ūdens temperatūru, lai mazais izjustu atšķirības, vai arī tecēšanas intensitāti, Raienam ļoti patīk šī ūdens izzināšana :) citreiz paņemam arī spainīti, kurā kopīgi lejam ūdeni iekšā un tad ārā, iemetam švammīti tajā, lai tā piesūktos ar ūdeni un nogrimtu... Tad Raiens ar diviem pirkstiņiem to izvelk ārā, nomet vannā un domīgi skatās uz šo švammi, kaut ko jau domā savā gudrajā galviņā... :) papildus rotaļlietas vannošanās laikā vairs neizmantojam, ar šīm atrakcijām pilnīgi pietiek Raiena izklaidēšanai :) Vēl viņam patīk spēlēties ar vannas aizbāzni, kas neļauj ūdenim aiztecēt - viņš rauj viņu ārā, bet no manis gaida, kad es ielikšu atpakaļ, es viņu lieku atpakaļ, dungojot rotaļīgu mūziku, tas Raienam ļoti patīk :) lai gan pats arī var viņu ielikt atpakaļ, tomēr tas viņam nešķiet tik interesanti, bieži vien izrāda man, ka vēlas, lai es ielieku, pasaucot mani - tā viņam ir jautrāk :)
20170624163724-70196.jpg
Protams, bez koka klučiem arī neiztiekam - ceļam tornīšus, bet Raiens ar prieku tos beigās sagāž :)
20170624163830-93681.jpg
Mēs kopīgi rotaļājamies ar Raiena draugu Trūdi, kas ir roku lelle - sikspārnis - uzlieku uz rokas un dodamies ciemos pie Raiena.. Katru reizi viņš, ieraugot Trūdi, pilnīgi salecās aiz priekiem, ir tik laimīgs, kaut ko stāsta savā bēbīšu valodā Trūdim :) Šo rotaļāšanos gan cenšos ievērot katru vakaru, kad kopā ar Trūdi visi kopīgi pārrunājam, ko pa dienu esam sadarījuši... :)
20170624163914-91152.jpg
Tāpat mūsu mājās ir ļoti aktuālas bumbas - tās mēs, cik nu 11 mēnešos var būt liela koordinācija, bet ripinām viens otram, vismaz cenšamies to izdarīt, reizēm Raiens paņem rociņās un tad met to bumbu, citreiz tā aizlido pavisam uz otru pusi, ko Raiens nepamana, bet, nesaprašanā, meklē, kur bumba palika.. :) Starp citu, Raiena pirmais vārdiņš bija "bumba", he he :)
20170624163952-54562.jpg
Vēl Raienam ļoti patīk kastes - lai būtu interesantāk, es tās piepildu vai nu ar kādiem trauciņiem, mazajām bumbiņām vai speciāli apstrādātiem kociņiem, tad Raiens šos priekšmetus ņem ārā, es tikai lieku iekšā - tā mēs ilgi varam darboties :)
20170624164027-68838.jpg
20170624164108-71109.jpg
Ikdiena, bez kā ne reizi vēl neesam iztikuši kopš Raiens patstāvīgi sāka sēdēt, ir kopīga došanās uz bērnu rotaļu laukumu - smiltis - Raiena mīļākās :) viņš pa tām rāpo, mūk no manis, birdina tās caur savām plaukstiņām, ber uz kājiņām, trauciņos utt :) nu jau esam sākuši arī kāpt pa trepītēm uz slīdkalniņa (bez mammas palīdzības var uzkāpt pa trepītēm, bet noslīdet gan viens pats pa slīdkalniņu nevar, vēl baidās)..
20170624164230-68372.jpg
Laukumiņā arī šūpoju Raienu bērnu šūpolēs, nosēžos viņam pretī un spēlējam tās pašas spēles ar ķermenīti - "cepu, cepu..", "viens un divi labā.." utt, kā arī pielieku plaukstas priekšā sejai un it kā paslēpjos - tad nu mazajam lielie prieki, kad noņemu plaukstas no sejas :) Ja kāds mazulis atrodas blakus šūpolēs, viņš arī nepaliek vienaldzīgs pret mūsu rotaļāšanos - vienmēr vai nu pasmaida, vai arī smejas kopā ar mums :)
Raienam vèl ļoti patīk spridzināt burbuļus, tie arī mūsu mājās tiek izmantoti kopīgās rotaļās :) Abi bijām uz Dūmburbuļu pasākumu Tukumā, palikām līdz pat beigām, Raiens cītīgi spridzināja burbuļus, mājās negribēja iet, kamēr nebija pazuduši visi burbuļi - apbrīnojama izturība zīdainim - ir, ko pašai mācīties, he he :)
20170624164850-39704.jpg
Mājās Raiena individuālajām rotaļām izmantojam vai nu trauciņus, vai arī koka mantas (klučus mašīnas, stienīšus, formiņas), pārējās krāsainās un citu materiālu rotaļlietas pašlaik neizmantojam, tās atstāju Raiena ziņā, kad pats gribēs paspēlēties ar kaut ko citu :)
Kā man rodas idejas rotaļām - atceros no bērnības, kā ar mums rotaļājās; vērojot savu mazuli, kāds ir viņa garastāvoklis, reizēm viņš pats pat "rada" kopīgu rotaļu, es tikai to attīstu - tā pati mukšana, slēpšanās aiz aizkariem :) vēroju citas mammas, vecmāmiņas; pētu ārzemju lapas, ierakstot google meklētājā informāciju par attiecīgā vecumposma rotaļāšanās iespējām; tāpat Māmiņu Klubā var smelties ļoti daudz rotaļu idejas utt.. Mazulim jau nevajag daudz - galvenais ir būt līdzās :)
Un, runājot par šā konkursa galveno balvu - tā būtu viena superīga dāvana Raiena 1.dzimšanas dieniņā - uhhh! :)))) Mēs jau izmēģinājām to, kad bijām Māmiņu Kluba festivālā Ziemeļblāzmā, Raienam, kurš bija noguris un miegains, ļoti patika šis šūpulītis, nogurums it nemaz netrauceja izbaudīt šūpošanos tajā :)))
20170624164424-97845.jpg