Tommee Tippee Explora sērija mazajiem pasaules iepazinējiem

Tommee Tippee Explora sērija mazajiem pasaules iepazinējiem

14. Nov 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Laikā, kad mazais pasaules pētnieks dod mammai ziņu: "Mammīt, esmu gatavs ēst pats!", nākas pārdomāt, ko un kā sākt mazuļa piebarošanā, pakāpeniski aizvietojot krūts pienu vai mākslīgā piena maisījumu ar piebarojumu jeb  cieto pārtiku. Tommee Tippee Explora sērija ir īpaši izstrādāta, lai padarītu šo procesu vieglu, aizrautīgu un jautru! 

Explora bērnu ēdināšanas piederumu sērijā atradīsi visu, kas vajadzīgs mazuļa piebarošanai, sākot ar galda piederumiem un beidzot ar traukiem un krūzītēm, lai baudītu šo piedzīvojumiem bagātu garšu iepazīšanas procesu.

Pirmo piebarojumu ar krūti zīdītiem mazuļiem, speciālisti iesaka piedāvāt, sākot no 6 mēnešu vecuma, taču ir reizes, kad tomēr tas var notikt nedaudz atrāk, savukārt, ar piena maisījumu barotos bērniņus, vēlams sākt piebarot jau ap 4 mēnešu vecumu. Par piebarojuma uzsākšanu konsultē uztura speciāliste Inese Siksna.

“Ja māmiņai rodas sajūta, ka mazulim trūkst enerģijas un viņš biežāk sāk prasīt krūti, var sākt mazulīti iepazīstināt ar citām garšām, piedāvājot piebarojumu,” stāsta uztura speciāliste Inese Siksna.

Kā uzsākt piebarojumu?

Uzsākot piebarojumu, mammām ir jautājums par to,ko īsti piedāvāt- putru, augļu biezenīti vai dārzeņu biezenīti.

Uztura speciāliste iesaka sākt ar dārzeņu biezenīti vai putrām, jo, sākot piebarojumu, ar augļu biezenīti, iespējams, ka mazulis atteiksies no piebarojuma, kad mamma sāks piedāvāt kaut ko ne tik saldu.

Tātad atgriežoties pie piebarojuma, ja mamma izvēlējusies sākt ar dārzeņu biezenīti, parasti to piedāvā pusdienu maltītē- ja mazulis ir barots ar krūti- tad 6-7 mēnešu vecumā; ja mazulis barots ar mākslīgo piena maisījumu- sākot ar 4-5 mēnešu vecumu.

Tomēr ir iespējams uzsākt piebarojumu arī ar putrām- to iesaka piedāvāt tad,ja mazulim ir nemierīgākas naktis- dodot priekšroku putrām, kas nesatur glutēnu, piemēram, griķu, rīsu, kukurūzas putras.

Izvēlamies dārzeņus biezenītim

Kartupeli, kabaci, burkānu, ķirbi- kuru dārzeni īsti izvēlēties kā pirmo piebarojumu?

“Par kartupeli kā pirmo piebarojuma dārzeni ir diskutabls jautājums, jo bērnu gremošanas sistēma pielāgojas tam, ka dodam jaunu pārtiku,” stāsta Inese Siksna. “Organismā darbojas gremošanas sulas, kas palīdz jauno pārtiku sašķelt. Tā kā uzsākot piebarošanu, šīs sulas nav vajadzīgajā daudzumā un piebarojuma uzsākšana notiek pakāpēniski,kā pirmo dārzeni nevajadzētu izvēlēties kartupeli, jo kartupelis ir diezgan grūti sašķeļams dārzenis.”

Uztura un bērnu speciālisti iesaka pirmo piebarojumu sākt ar ķirbi. Droši drīkst izvelēties jebkuru ķirbju šķirni, jo bērna reakcija pret dažādām ķirbju šķirnēm nebūs atšķirīga, tāpat pirmajā reizē var piedāvāt nogaršot arī burkānu. Lai jaunās garšas nepārsteigtu mazuli, var pievienot klāt nedaudz mammas pienu.

Bez dārzeņiem un citiem gardumiem mūsu dārzos, ir arī dažādi garšaugi un garšvielas. Vai uztura speciāliste atzīst to lietošanu? “Principā to var darīt, bet es neieteiktu ar to sākt,  jo tās ir specifiskas smaržas, kas mazulim var nepatikt. Ir bērniņi, kuri atteikušies uz kādu brīdi no krūts,jo mamma ēdusi sīpolus vai ķiplokus. Ja bērniņš tik krasi reaģē, tad nevajadzētu sākotnēji eksperimentēt ar garšaugiem,” savā pieredzē dalās Inese Siksna. “Kad tomēr būsim nolēmušas pievienot garšvielas mazuļa ēdienam, tad vispirms varam dot viņam visu pasmaržot, pataustīt, lai bērnam rastos interese par to, ko viņš ēdīs.”

Cik daudz ir pietiekami pirmajai ēdienreizei?

Lai pirmā citādas garšas baudīšana mazulim radītu interesi un tā visa nebūtu par daudz, jāsaprot, cik bērniņam pirmajās reizēs piedāvāt mūsu pagatavoto biezenīti vai putru.

“Pirmajā reizē tā varētu būt ¼ līdz maksimums 1 tējkarotīte, ko mazulis apēdīs un pagaršos,” iesaka Inese Siksna. “Tikpat svarīgi, cik izvēlētis kvalitatīvus dārzeņus, ir tas, ar kādu karotīti biezenītis tiek dots- nevajadzētu dot ar metāla karotīti, jo ar to ir grūtāk kontrolēt temperatūru. Labāk ir izvēlēties bērnu karotīti, jo ir interese par šo karotīti kā tādu.”

Pirmajā piebarojuma nedēļā varētu būt, ka bērniņš apēd līdz 10 karotītēm biezenīša vai putras. Taču pēc katras reizes, kad esam mazulim piedāvājušas piebarojumu, neaizmirstam par savu pieniņu, jo uzreiz bērniņš nebūs gatavs aizstāt vienu krūts barošanas reizi ar mūsu gatavoto ēdienu.

Turklāt atceramies, ka nākamo jauno garšu mazulis būs gatavs pamēģināt tikai pēc nedēļas, ne ātrāk, kas arī ir svarīgi mums, lai saprastu vai mazulim neveidojas alerģiska reakcija.

Mazulis atsakās no piebarojuma

Pamazām palielinot piebarojuma daudzumu, mamma savu pieniņu var vairs nepiedāvāt un ar laiku aizstāt vienu ēdienreizi- kad tas būs, viss atkarīgs no konkrētā mazuļa. Šajā jautājumā uztura speciāliste atgādina, ka ar varu spiest ēst nevajag: “Ja bērns ir apēdis 10 karotītes un stumj prom, tad mēs viņam vairs nepiedāvājam un nespiežam ēst, bet uzskatām, ka maltīte ir aizstāta.”

Ja mazulis tomēr atsakās no mūsu pagatavotajiem gardumiem, tam par iemeslu var būt biezenīša temperatūra – varbūt tas ir bijis par karstu, kā arī iespējams esam piebarošanu sākušas ar saldākām putrām vai augļiem un tad dārzeņi vairs nešķiet tik garšīgi.

Taču var gadīties, ka mazulis vienkārši tam visam nav gatavs. “Ja mamma piedāvā un mazulis kategoriski atsakās no jebkura piedāvātā ēdiena, tad varbūt ir mazliet jānogaida, jāļauj viņam piedalīties vecāku maltītēs, jādod spēlēties ar karotīti, bļodiņu un ar laiku viņš parādīs, ka būs gatavs ēst un būs gatavs piedalīties,” iesaka uztura speciāliste.

Lai jums garda pirmā piebarojuma maltīte!

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv