Sula bērna uzturā: kā, kad un cik daudz?

Sula bērna uzturā: kā, kad un cik daudz?

02. Mar 2014, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Daudzas māmiņas, uzsākot sava mazuļa piebarošanu, aizdomājas par to, vai sula ir dzēriens, vai tomēr ēdiens, un kādā vecumā to bērnam piedāvāt. Kā arī - kādā daudzumā mazulim to piedāvāt? Uz šiem jautājumiem atbild uztura speciāliste Inese Siksna.

Sula - ēdiens vai dzēriens?

Skaidrs ir tas, ka viennozīmīgas atbildes nav. "Visā visumā sula, protams, ir šķidrums, kuram ir enerģētiskās īpašības. Bet, ja jānosaka konkrēti, vai sula ir ēdiens vai šķidrums, jāvadās pēc apstākļiem", - stāsta Inese Siksna. Piemēram, slimības laikā sula ir dzēriens, jo šis vērtīgais produkts sniedz bērnam nepieciešamo šķidruma un vitamīnu daudzumu vienlaikus, kas ir ļoti svarīgi laikā, kad bērna apetīte nav visai laba. 

20130220130646-69335.jpg

Savukārt ierastajā dzīves ritma', kad gribam, lai bērns ēstu normālu ēdienu, sula starp ēdienreizēm tomēr būs ēdiens, jo tā, visdrīzāk, nomāks apetīti, un vajadzīgajā laikā bērns nepaēdīs tik, cik vajadzētu, attiecīgi - iegūs mazāk organismam tik ļoti nepieciešamās barības vielas. 

Tādu pašu principu var attiecināt arī uz pieaugušajiem: ja slimojam, vai svars ir pārāk zems, sulu varam izmantot kā vērtīgu dzērienu, bet, ja mums ir liekie kilogrami, sula pārvēršas ēdienā.

"Šķidrums ir jebkurš dzēriens, kurš nesatur kalorijas - ūdens, tēja bez cukura vai medus. Izņēmums ir stimulējošie dzērieni - kafija, Coca-Cola bez kalorijām un enerģijas dzērieni, jo tie ir ļoti koncentrēti un izraisa pastiprinātu šķidruma izvadīšanos no organisma, kaut arī nesatur nemaz tik daudz kaloriju", - paskaidro uztura speciāliste. 

Kā izvēlēties pirmo sulu?

Uzsākot mazuļa piebarošanu, noteikti izvēlieties sulas, kuras ir paredzētas tieši bērniem. Bērnu sulas atšķiras ar to, ka tās tiek izgatavotas no noteiktiem augļiem, kuriem ir maiga garša un zems alerģisko reakciju risks. 

20130220130745-10276.jpg

"Izvēloties pirmo sulu mazulim, vēlams, lai tā būtu zināma sula - ābolu, burkānu, ogu. Ar eksotiskajiem augļiem vislabāk nogaidīt, lai neprovocētu alerģijas parādīšanos", - norāda Inese Siksna. 

Kā pareizi piebarojumā iekļaut sulu?

Uztura speciāliste iesaka sulu dot paralēli ar jau zināmiem, nogaršotiem dārzenīšiem un augļiem, tas varētu notikt sākot no mazuļa 6.-7. dzīves mēneša. Arī šajā gadījumā sula skaitīsies ēdiens, pie kura mazuļa organismam ir jāpierod, lai tas sekmīgi to varētu pārstrādāt. Un tomēr sulas nevajadzētu bērniem dot pārāk bieži, jo bērns var atteikties ēst dārzeņus un pat augļus, viņš var sākt nevēlēties košļāt ēdienu,  izvēloties vieglāku veidu, kā iegūt tikpat labu garšu. 

Sākumā sulas vajadzētu mazliet atšķaidīt, jo to garša ir samērā intensīva, kas mazulim var arī nepatikt. 

Inese Siksna atgādina, ka nepieciešamais šķidruma daudzums vecumā ap 4-8 gadiem ir 1,3 litri dienā. Bērniem, kas ir jaunāki, šķidrumu vajag mazliet mazāk, bet, uzsākot piebarojumu, sevišķi, ja tas norit paralēli krūts ēdināšanai, par konkrētu šķidruma daudzumu aizdomāties nevajadzētu, bērnam ir vienkārši jāpiedāvā padzerties.

Māmiņu Klubs

Kinella tējas un sulas tiek ražotas Vācija, un tās ir piemērotas mazuļiem jau no 4.dzīves mēneša! Kinella Vācijā ir gluži kā sinonīms vārdiem "augstvērtīga kvalitāte" - tā ir labākā izvēle mazuļiem!