Soļi ceļā uz drošību

Soļi ceļā uz drošību

24. Jul 2016, 00:04 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazulis ir jau iemācījies rāpot, un celties kājiņās! Mēs visi tik ļoti to gaidījām, bet kopā ar prieku nereti ir arī uztraukums - jo mazulis sāk aizsniegt tos plauktus un priekšmetus, par kuriem viņš agrāk varēja tikai sapņot. Un tātad, lai pirmie mazuļa attīstības solīši būtu patiešām prieka avots, nevis patstāvīgs stress, šiem solīšiem ir jāgatavojas.

Grīda un mājokļa zemākais līmenis

  • ja zemākajos plauktos jums stāv suvenīri un dažādi sīkumi, tas viss ir jāsaliek kastēs labākiem laikiem, vai arī  - jānovieto augstākos plauktos
  • ja uz grīdas istabā stāv istabas augi lielos puķu podos, arī no tiem vajadzētu atbrīvoties, atrodot tiem citu vietiņu. Nav runa par to, ka mazulis varētu sev uzgāzt tādu augu ar visu podu, bet ierastie istabas augi mēdz būt arī indīgi, un arī zeme, kas tiek bagātināta ar kūdru, nebūs visai veselīga bērnam
  • iesakām tālāk novietot arī svarīgos dokumentus un vērtslietas
  • iztieciet bez galdauta, jo to viegli novilkt no galda kopā ar visu, kas uz tā atrodas
  • asie stūri ir vēl viena nepatīkamā, bīstamā lieta. Paldies Dievam, mūsdienās ir pieejamas dažādas ierīces un izgudrojumi, kas burtiskā vārda nozīmē nogludina stūrus
  • slēpjam neaizsniedzamās vietās visu sadzīves ķīmiju: tīrīšanas līdzekļi nedrīkst atrasties viegli atveramos skapīšos vai kastēs, tas pats attiecas arī uz zālēm
  • ja jums ir vecākie bērni, tad droši vien viņiem ir arī sīkas rotaļlietas, kas ir jāsavāc kastēs un jānovieto augstākos plauktos
  • rūpīgi jāseko līdzi tam, lai uz grīdas nemētātos sīki priekšmeti. Nejauši aizrīties var arī ar podziņu, monētu, vai maizes iepakojuma aizveramo stienīti, un tas viss var būt ļoti bīstami mazulim

Elektroierīces

Visas rozetes ir jānoslēdz ar speciāliem vāciņiem, kas ir bērnu droši. Un, jo tie būs nemanāmāki, jo labāk. Košie visdrīzāk tieši piesaistīs mazā pasaules pētnieka uzmanību.

Arī vadu jautājumi ir jāatrisina. Ir jāslēpj vadi aiz mēbelēm, jānovieto tie augstāk kopā ar pagarinātājiem. Jāpiestiprina pie sienas. Jāatceras arī izņemt no rozetēm mobilo telefonu lādētāji, kad pats telefons vairs tur nelādējas. Jaunais priekšmets - vads bērnu ātri ieinteresēs, un tikpat ātri bērns iemācīsies tikt līdz vadam, un noteikti gribēs to nogaršot.

Nepametam pieejamās vietās arī dažādu ierīču pultis. Jāradinās tās likt augstāk. Mazulis, kas ticis pie pults, var to ne tikai nogaršot, bet arī izjaukt, un bīstamākais priekšmets pultī, viņam ir baterija.

Kāpnes

Nedrīkst aizmirst norobežot kāpnes, jo tās bērnu vilinās kā Everests klinšu kāpēju. Mazulis būs gatavs pārvietoties pa kāpnēm tikai tad, kad viņam būs jau gadiņš, un arī tad tikai ar pieskatīšanu.

Virtuve

Visbīstamākais priekšmets virtuvē bērnam ir plīts. Svarīgi ir sekot līdzi tam, lai katlu un pannu rokturi, nebūtu uz āru brīdī, kad tie stāv uz plīts. Tos bērns varētu aizsniegt, un jāatceras arī par to, ka cepeškrāsns ir jāierobežo īpaši, kad tiek cepti dažādi kārumi tajā.

Vannas istaba, tualete

Šo telpu durvis vislabāk turēt aizvērtas. Ja telpas izolēt neizdodas, tas no mazuļa acīm jāaizvāc kosmētika, higiēnas līdzekļi. Tualetei un arī vannas istabai vienmēr jābūt tīrai un sausai.

Mājdzīvnieki

Ja mājās ir mājdzīvnieki, nekad nevajag atstāt mazuli ar tiem vienatnē. Mājdzīvnieku barība arī jātur bērnam neaizsniedzamā vietā.

Caurvējš

Mēs vienmēr sekojam līdzi tam, lai rāpotāja mājās būtu tīra grīda, bet dažkārt aizmirstam par caurvēju. Tagad mazulis vairāk atrodas uz grīdas, un caurvējš var izraisīt saaukstēšanos. Speciālisti šajā periodā iesaka tomēr ģērbties minimāli - krekliņš un autiņbiksītes ir pietiekams komplekts, kurš nespiedīs un netraucēs mazuļa kustībām.

Un tad, kad bērniņš spers savus pirmos solīšus, tie būs soļi uz neatkarību. Šajā ceļā vienmēr būs asi stūri, nejauki pakāpieni, asaras, nobrāzumi un puni. Mazulis vēl daudz reižu kritīs, un tikpat daudz reižu celsies, līdz patiešām stabili stāvēs uz savām kājām.

Māmiņu Klubs

 20150620180427-56158.jpg