Slinga priekšrocības

Slinga priekšrocības

07. Oct 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Palūkosimies uz slingu ērtību, komfortu un arī mīnusiem no māmiņu skatupunkta un arī no tā, cik labi un pozitīvi atrašanās slingā ietekmē bērniņu.

Pirmkārt, jau jāpiemin māmiņas rokas, kas var visu - mierināt, sasildīt, šūpināt, glāstīt, apskaut. Bērniņš māmiņas rokās ir mierīgs, jūtas drošībā. Par to, cik svarīgi ir ļaut mazulim bieži atrasties rokās, ir jau daudz stāstīts.

Bet jāsaka - māmiņai tikai divas rokas, un ideālā gadījumā viņai jāpavada liela daļa laika kopā ar mazuli, kas ir ļoti svarīgi viņa attīstībai, un tomēr - ir arī mājas pienākumi, un daudz kas cits paveicams ikdienā.

Fiziskā slodze uz māmiņas muguru

Bērniņam ir labi mammas rokās, bet, kā jūtas māmiņa? Ilgstošas bērniņa nēsāšanas rokās rezultātā, mammai, saprotams, nogurst gan rokas, gan mugura.

Pieaugušajam, kas nes bērniņu rokās, mainās ķermeņa smaguma centrs un nākas vairāk saliekties uz kādu pusi. Tas izraisa nogurumu, dažkārt pat sāpes mugurā.

Bērniņa nēsāšana rokās rada slodzi uz muguru, uz krūšu kurvi, uz jostasvietu, tieši saistībā ar smaguma centra izmaiņām.

Nēsājot bērniņu slingā, mazulis atrodas analoģiskā pozīcijā, kāda ir tad, kad viņš ir māmiņas rokās, bet pateicoties slinga konstrukcijai, māmiņas rokas ir brīvas, un slodze uz māmiņas mugurkaulu ir daudz mazāka. Tāpat arī stājai netiek radītas problēmas.

Kultūrās, kur pieņemts bērniņu nēsāt slingā, cilvēkiem ir pat mazāk problēmu ar mugurkaulu, un arī viņu bērnu muguras muskulatūra attīstas ātrāk, kas ir jau pierādīts.

Savukārt, ja mammai ir problēmas ar muguru, sevišķi, muguras diskiem, pirms slinga izmantošanas, būtu noteikti jākonsultējas ar ārstu.

Bērniņu nesot slingā, netiek izmainīts ķermeņa smaguma centrs, un slodze tiek sadalīta vienmērīgi. Stāja - pareiza, mugura nenogurst tik ātri.

20151007101333-49868.jpg

Mobilitāte - nesot rokās vai slingā

Ar bērniņu rokās māmiņa var daudz mazāk padarīt gan mājās, gan arī ārpus mājām. Ja māmiņas rokas ir aizņemtas, viņas mugura ir saspringta. Pie tam, reti māmiņas bez ratiem var doties ilgstošā pastaigā, mazuli nesot rokās, jo tas ir patiešām smags pārbaudījums māmiņas mugurai.

Neskaitot māmiņas roku un muguras nogurumu, māmiņa ir praktiski bezpalīdzīga.

Ja ieej veikalā, neko nevari paņemt īsti rokās, jo rokas ir aizņemtas, tāpat arī, ja zvana telefons, un mazulis ir rokās, nebūs viegli atbildēt uz zvanu.

Slingā māmiņas rokas ir brīvas. Māmiņa var doties ne tikai pastaigā, bet arī uz kafejnīcu, paēst, padzerties, lietot sabiedrisko transportu, negaidot uz apkārtējo palīdzību, kas iecels vai neiecels māmiņas ratus transportā. Nemaz par mājas uzkopšanu nerunājot.

Slings ir neaizvietojams palīgs arī, kad mazulis ir apslimis, vai viņam nāk zobiņi. Paaugstināta ķermeņa temperatūra, kaprīzes, to visu māmiņas lieliski zin. Bērns grib atrasties visu laiku rokās, un ir gatavs tur visu dienu arī gulēt, neatraujoties ne uz mirkli no māmiņas. Tāpat slimošanas laikā mazulim iesaka dot vairāk padzerties, būt kopā vairāk ar viņu, bet nesot visu laiku mazuli rokās, tas nebūs īsti iespējams.

20151007101345-49465.jpg

Salīdzinām slingus ar ratiņiem

Ratiņi ir izplatītākais pārvietošanās veids ar mazuli. Tos izmanto biežām pastaigām svaigā gaisā. Un arī ratiņi ir dažādi, tāpat kā slingi. Bet arī tiem mēdz būt trūkumi.

Ratiņu plusi:

  • stumjot mazuli ratiņos nav slodzes uz māmiņas muguru
  • var doties garās pastaigās un pat vingrot, mazuli stumjot ratos
  • ja ratiņiem riteņi piemēroti dažādiem segumiem, tajos būs ērti arī mazulim

Ratiņu mīnusi:

  • paceļot mazuļa ratus - uz ietves, pa kāpnēm u.c. šķēršļiem, uz māmiņas muguru ir spēcīga, pēkšņa slodze, kas var izraisīt pat iekšējo orgānu noslīdēšanu, spēcīgas sāpes jostasvietā un mugurā
  • ja rati no mājas jāiznes, tie ir smagi. Ja tie ir jānes kopā, piemēram, ar gadu vecu mazuli, kopējais ratu un mazuļa svars var sasniegt pat skolnieka svaru
  • ja ratiņi ir ar maziem ritenīšiem, tie nebūs piemēroti jebkura veida segumam, tos būs grūti nostumt arī lejā pa kāpnēm, ja dzīvojat, piemēram, otrajā stāvā, un jums nav lifta
  • ar ratiņiem dažkārt var būt grūti pārvietoties sabiedriskajā transportā, attiecīgi, māmiņai var nākties lūgt citu pasažieru palīdzību, lai iekļūtu/izkļūtu no transportlīdzekļa
  • jāizvēlas daudz rūpīgāk, nekā slings, ņemot vērā savu dzīvesvietu, apkārtni, mājokļa durvju platumu u.c. kritērijus

Slingu plusi:

  • iespējams piemērot viegli jebkura vecuma mazulim
  • slodze uz mugurkaulu - minimāla
  • mazulis tajā var atrasties tuvāk māmiņa jebkurā sev ērtā pozīcijā
  • netiek traumēta mammas stāja
  • mammas rokas ir brīvas
  • smaguma centrs netiek būtiski mainīts

Protams, šie ir kopējie plusi, jo arī katram slingu veidam ir gan savi mīnusi, gan plusi, jo ir, piemēram, slingi, kas piemēroti lietošanai tikai no mazuļu četru mēnešu vecuma. Arī tas kādam no vecākiem var būt kā mīnuss, jo nāksies iegādāties divus slingus - vienu pēc mazuļa dzimšanas, otru - mazlietiņ vēlāk.

Tāpat mamma bez ratiņiem ar slingu var doties pastaigā ar bērniņu jebkuros laikapstākļos, viss, kas viņai vajadzīgs, ja līst lietus - lietussargs. Dodoties pastaigā ar ratiem, būs jānodrošinās ar ratu plēvi, lietussargu. Un arī ratu plēvei jābūt tādai, lai bērniņam ratos būtu, ko elpot. Tāpat arī lielveikalu šaurās ejas gar kasēm ne ar visiem ratu modeļiem var būt caurejamas, māmiņa ar slingu jūtas brīvāk, lai gan būs situācijas, kad ikdienā ērtāka būs ratu lietošana, un būs situācijas, kad vairāk noderēs slings.

20151007101413-65532.jpg

Slings vai ķengursoma

Lai gan informācija par nēsāšanas ierobežojumiem ķengursomās ir bieži atrunāta, tomēr vēl joprojām daudziem vecākiem nav skaidrs, kāpēc neiesaka mazuļus nēsāt ķengursomās un kāda tad atšķirība ir starp nēsāšanu ķengursomā un nēsāšanu slingā.

Abās nēsāšanas palīgierīcēs mazulis tiek nēsāts vertikāli, un abās mazulis tiek piesiets vai piestiprināts pie nēsātāja ķermeņa. Kāda tad ir atšķirība?

Arī dārgākās ķengursomas nenodrošina fizioloģiski piemērotu stāvokli mazulim, lai gan daudzas lietas šajās ķengursomās ir pārdomātas.

Slinga plusi:

  • Slingā – šallē mazuļa kājiņas atrodas anatomiski pareizā – izvērstā un atbalstītā stāvoklī.
  • Tas nodrošina arī pareizu mugurkaula izliekumu. Kājiņas brīvi karājas tikai sākot no ceļa locītavām. Psiho emocionāli un anatomiski veselīga, droša poza.
  • Slingā – šallē mazuļa svars atbalstoties izlīdzinās  uz abiem augšstilbiem. Gravitācijas radītais spiediens tiek mazināts, jo mazulis ar augšstilbiem ir cieši piekļauts nēsātājam. Gūžu locītavas var pareizi  attīstīties, jo augšstilbi atrodas pareizā leņķī attiecībā pret iegurni.
  • Nēsātājam noliecoties uz priekšu , mazulim nav jāsaspringst, lai noturētos, jo viņš jau ir cieši klāt. Arī galvu iespējams stabili atbalstīt ar vienu   no lakata malām.
  • Nēsātājam noliecoties uz sāniem mazulis var turpināt būt pilnībā atslābinājies. Slings nodrošina to, ka mazulis saglabā simetriju un stabilitāti.

Slingu – šalli var uzsiet tā, ka tas tā malas ir plati izvērstas krusteniski pāri nēsātāja mugurai. Tas nodrošina vienmērīgu mazuļa svara izlīdzināšanos uz visu nēsātāja ķermeņa augšdaļu. Ja mazulis jānēsā ilgāku laiku, tā svars nebūs izteikti jūtams un neradīs spriedzi nēsātāja muguras muskulatūrai.
Slings - šalle ir saudzējošākais veids, ko var izmantot nēsātāji, kuriem ir bijušas muguras traumas vai slimības.

Ķengursomas mīnusi:

  • Ķengursomā mazuļa kājiņas nokarājas visā garumā un ir bez atbalsta, kas būtiski ietekmē mazuļa iegurņa jeb gūžu attīstību.
  • Neskatoties uz to, ka ķengursomai ir stingrs muguras balsts - veidojas nepareizs mugurkaula izliekums, kas rada pārlieku lielu spriedzi muguras muskulatūrai. Psiho emocionāli un anatomiski nepareiza, nedroša poza.
  • Ķengursomā mazuļa svars gravitācijas ietekmē balstās tikai uz starpeni, starpenes orgāniem un astes kaula. Tie tiek saspiesti un traumēti. gūžu locītavas nevar pareizi attīstīties, jo augšstilbi atrodas nepareizā leņķī attiecībā pret iegurni.
  • Nēsātājam noliecoties uz priekšu mazulim nākas saspringt, lai tvertos klāt pie nēsātāja. Starp abiem ir pāris centimetru brīva telpa, kas kustoties rada nestabilitāti.
  • Nēsātājam noliecoties uz sāniem  mazulim ir jāsasprindzina vairākas muskuļu grupas, lai noturētu līdzsvaru. Mazulis nevar atslābināties un kopā būšanas laiks nav baudāms.

Ķengursoma - kaut arī izskatās ļoti pārdomāti un moderni, nevar nodrošināt vienmērīgu mazuļa svara izlīdzināšanos uz nēsātāja ķermeņa augšdaļu. Ķengursomai ir salīdzinoši šauras un cietas lences. Ilgāku laiku staigājot tās sāk pārlieku nospiest atsevišķas muguras un plecu daļas muskuļu grupas. Ja ir papildus josta  vidukļa rajonā , tā atvieglo nēsāšanu, bet spiediens uz atsevišķām muskuļu grupām saglabājas.

Nēsājot mazuli ķengursomā, starp mazuli un nēsātāju vienmēr ir kengursomas auduma kārta, kas neļauj būt klāt pie nēsātāja ķermeņa, sajust tā siltumu un kura dēļ, mazuli nevar pievilkt cieši pie nēsātāja.

Pēdējā laikā tirgū ir parādījušās ergonomiskās bērnu pārnēsāšanas ierīces jeb ergonomiskās ķengursomas. Tās ir būvētas pēc Mei Tai slinga parauga un tās anatomiski ir daudz piemērotākas mazulim, tomēr tās ne vienmēr var izmantot no dzimšanas.

Attiecīgi, vecāki izdara izvēli patstāvīgi, balstoties uz bērniņa izjūtām, sava ārsta un bērna ārsta ieteikumiem, personīgajiem priekšstatiem un vajadzībām.

Veiksmi!

Māmiņu Klubs