Skolēnu brīvlaiks vienmēr šķiet pārāk īss, un gribētos to pastiept nedaudz garāku, tāpēc Rimi Bērniem eksperti iesaka saplānot dažādas interesantas aktivitātes, piemēram, kopīgu darbošanos virtuvē. Ir vērts visai ģimenei kopā paveikt ko atmiņā paliekošu. Kas ir tas, ko vienmēr esat gribējuši izmēģināt, bet atlikuši? Rimi Bērniem eksperti Smildziņu ģimene iesaka pagatavot gardumus, kuru radīšanā iedvesmojušies no multfilmu varoņiem.
“Vai jūs esat pievērsuši uzmanību tam, kas tiek celts galdā multfilmās? Ko multfilmu varoņi ēd brokastīs, ko vakariņās un ar ko našķojas? Šo ideju – izmēģināt to, ko ēd multfilmās un filmās, – mūsu mājās ienesa Lība. Iepriekš jau esam šo to izmēģinājuši, piemēram, kā garšo beignet cepumi no multfilmas “Princese un varde”, cukura cepumi no “Netflix” seriāla “Squid game” un arī galveno žurkas pavāriņa meistardarbu – ratatuju – no multfilmas “Gardēdis”,” stāsta Smildziņu ģimene.
Izmēģināmo ēdienu no multfilmām ir daudz, un tie ir ļoti dažādi – gan saldi, gan sāļi, gan iepriekš baudīti, gan neredzēti. Lība Smildziņa iesaka brīvdienu rīta pusi veltīt pusdienu pagatavošanai, tajā noteikti var iesaistīt arī māsas un brāļus, vecākus vai citus ģimenes locekļus. “Mēs nolēmām vienām pusdienām kopīgi pagatavot šādu komplektu: maģiskos cepumus no “Alises Brīnumzemē”, brokoļu picu no “Prāta spēlēm” un ratatuju no multfilmas “Gardēdis”. Izmēģini arī tu šīs trīs receptes!” aicina Rimi Bērniem eksperte Lība Smildziņa.
“Es vēl gribētu izmēģināt cepumus, ko multfilmā “Drošsirde” ēda Meridas mazie brāļi, un tos cepumus, ko gatavoja Salātlapiņa,” savas vēlmes pauž Rimi Bērniem eksperte Sāra. Savukārt mamma Inga teic, ka labprāt izmēģinātu gambo (gumbo) sautējumu, ko multfilmā “Princese un varde” gatavoja Tiāna, un ērkšķogu pīrāgu, ko Sniegbaltīte cepa septiņiem rūķīšiem. Rimi Bērniem eksperti Smildziņu ģimene novēl radošu un aktīvu ziemas brīvlaiku!
Cepumi “Apēd mani!” no multfilmas “Alise Brīnumzemē”
“Šie ir tie cepumi, ko Alise nogaršoja un devās pārvērtību ceļojumā. Izmēģini, vai arī taviem cepumiem būs kāda burvestība?” rosina Rimi Bērniem eksperte Lība.
Nepieciešams:
200 g sviesta istabas temperatūrā;
1 glāze cukura;
1 ola;
1 tējk. vaniļas cukura;
2–3 glāzes miltu (pēc vajadzības);
1 tējk. cepamā pulvera;
šķipsna sāls.
Dekorēšanai:
pārtikas krāsviela (piemēram, Dansukker krāsainā cukura glazūra);
melnā šokolāde;
baltā cukura glazūra (ja gatavojat paši, sastāvdaļas: 1 olas baltums, 400 g pūdercukura, 1/2 citrona sulas).
Pagatavošana:
Sviestu saplucini un samīci kopā ar cukuru, šķipsnu sāls, vaniļas cukuru. Pievieno olu un miltus, kas sajaukti ar cepamo pulveri. Miltus nepieciešams piebērt tik daudz, lai mīkla nelīp pie rokām un ir viegli izrullējama. Ja vēlies, daļai mīklas vari pievienot kakao, lai varētu veidot “šaha galdiņa” cepumus. Mīklu savel bumbā un liec uz 30 minūtēm ledusskapī. Kamēr mīkla ledusskapī, gatavo cukura glazūru: sakul olas baltumu stingrās putās, pamazām pievieno pūdercukuru, rūpīgi maisi, pievieno citrona sulu. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Izrullē mīklu un, izmantojot formiņas, veido dažādu formu cepumus (multfilmā cepumi bija apaļi, zvaigznes, kvadrāta un zieda formā). Liec krāsnī un cep aptuveni 8–12 minūtes. Kad cepumi atdzisuši, rotā tos ar cukura glazūru un/vai ūdens peldē izkausētu šokolādi. Uz cepumiem raksti dažādas īsas frāzes, piemēram, “Apēd mani!”, “Ēd!”, “Pamēģini!”.
Ratatujs no multfilmas “Gardēdis”
“Par šo ēdienu žurka pavāriņš Remijs ieguva vislielāko atzinību no stingrākā ēdienu kritiķa Antona Ego, tāpēc šis ēdiens, protams, ir jāizmēģina,” saka Rimi Bērniem eksperti. Ēdiena mērces gatavošana aizņem aptuveni 45 minūtes, kopējais ēdiena gatavošanas laiks – aptuveni 75 minūtes. Ja laika nav tik daudz, mērci var aizstāt ar kādu sev tīkamu veikalā nopērkamu tomātu mērci, bagātinot tās garšu ar rīvētu ķiploku, smalki sagrieztu sīpolu, timiāna zariņu un lauru lapām.
Nepieciešams:
1 cukīni;
1 baklažāns;
1 kabacis (mēs izmantojām gabaliņu ķirbja);
1 sarkanā paprika;
1 dzeltenā paprika;
3 tomāti;
3 konservēti tomāti savā sulā;
1 liels sīpols;
3 lauru lapas;
3 svaigi pētersīļu zariņi;
3 svaigi timiāna zariņi;
4 ķiploka daiviņas;
olīveļļa;
sāls un pipari pēc garšas;
balzamiko mērce.
Pagatavošana:
Sagatavo cepešpannu, ieklājot tajā cepampapīru. Pārgriez paprikas, izņem sēklas un cepešpannā novieto paprikas pusītes ar pārgriezto pusi uz leju, apslaki ar olīveļļu, uzkaisi sāli un piparus. Liec papriku cepties aptuveni 30 minūtes 230 grādos. Kad paprikas miziņa sāk apbrūnēt, ņem to ārā no cepeškrāsns un ļauj atdzist. Smalki sagriez sīpolu un sarīvē trīs ķiploka daiviņas, sutini uz pannas olīveļļā vidējā temperatūrā. Jāuzmana, lai sīpoli un ķiploki neapbrūnē. Pievieno konservētos tomātus, lauru lapas, pētersīļa un timiāna zariņus. Ļauj mērcei sutināties aptuveni 15 minūtes. Nomizo atdzisušo papriku, sagriez gabaliņos un pievieno mērcei. Sutini vēl aptuveni 5 minūtes. Izņem no mērces lauru lapas, pētersīļa un timiāna zariņus un mērci sablendē. Pievieno sāli un piparus pēc garšas. Visu mērci lej cepamtraukā. Dārzeņus – cukīni, kabaci, baklažānu un tomātus – sagriez vienādi plānās ripiņās. Sagriez atlikušo ķiploka daiviņu, noņem timiāna lapiņas no zariņiem. Kārto dārzeņus traukā – tie jāliek visai cieši kopā. Pārkaisi ar sagriezto ķiploku, timiānu, sāli, pipariem un uzsmidzini nedaudz olīveļļas. Pārklāj trauku ar cepampapīru. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 160 grādiem. Cep ēdienu aptuveni 30–40 minūtes, līdz dārzeņi ir pietiekami mīksti. Pirms pasniegšanas ēdienu var apslacīt ar balzamiko mērci un rotāt ar timiāna zariņu vai maurlociņiem.
Brokoļu pica no “Prāta spēlēm”
“Galvenajai varonei no “Prāta spēlēm” brokoļu pica galīgi negaršoja, bet es gribēju to izmēģināt – mums garšoja!” teic eksperte Lība. Turklāt, ja izmanto jau gatavu picas pamatni, tad šī ēdiena gatavošana aizņem ļoti maz laika.
Nepieciešams:
1 klasiskā picas pamatne;
2 ēdamkarotes sviesta istabas temperatūrā;
100 g rīvēta cietā siera;
120 g sasmalcinātas mocarellas;
1 glāze Alfredo mērces (skat. tālāk tekstā, kā to pagatavot);
1 glāze tvaicētu brokoļu gabaliņu.
Alfredo mērcei:
2 ēdamkarotes sviesta;
150 ml skābā krējuma;
1 rīvēta ķiploka daiviņa;
150 g rīvēta parmezāna siera;
2 ēdamkarotes sasmalcinātu svaigu pētersīļu.
Pagatavošana:
Alfredo mērce:
Mērces pannā uz lēnas uguns izkausē sviestu, pievieno krējumu. Uzmani, lai mērce nesāk vārīties! Pievieno rīvētu ķiploku un sasmalcinātus pētersīļus. Mērci nepārtraukti maisi. Pievieno rīvēto sieru, maisi, līdz siers izkusis un mērce kļuvusi vijīga.
Pica:
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Picas pamatni iesmērē ar mīkstu sviestu, pārkaisi ar parmezāna sieru. Liec cepties aptuveni 7 minūtes, tad picu izņem no krāsns. Vārošā ūdenī, kam pievienota šķipsna sāls, 2–3 minūtes apvāri gabalos sagrieztus brokoļu ziedus; nokās tos. Picu vienmērīgi pārklāj ar Alfredo mērci, pārkaisi ar mocarellu un pa visu picu izkārto tvaicētos brokoļus. Cep picu vēl 7–9 minūtes, līdz izkusis siers.