Sausi pleķi uz ādas – kāds varētu būt to cēlonis?

Sausi pleķi uz ādas – kāds varētu būt to cēlonis?

14. May 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tas nav nekas neparasts, ja uz maza bērna jutīgās ādas parādās sausi laukumi. Tomēr kā apgalvo speciālisti, jābūt piesardzīgiem, ja tie jau ilgāku laiku neizzūd. Kādi varētu būt sausu ādas pleķu rašanās cēloņi, kā rīkoties, ja tie parādījušies un kā tos vislabāk aprūpēt, stāsta Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas dermatoloģe Ināra Ančupāne. 

Sausas ādas gadījumā noteikti var lietot kādu no mīkstinošajiem līdzekļiem, kuru izvēle aptiekā ir ļoti plaša. „Pajautājot farmaceitam krēmu vai ziedi, kas paredzēti sausu ādas laukumu kopšanai un sausas ādas mīkstināšanai, viņš vienmēr ieteiks ko piemērotu,” zina teikt Ināra Ančupāne.

Pirmkārt, sausu ādas pleķīšu cēlonis var būt fizioloģisks. Tā kā zīdainītim vēl pilnībā nefunkcionē tauku dziedzeri, neveidojas dabīgā tauku jeb aizsarglipīdu plēvīte, kas viņa jutīgo ādu pasargātu no ārējās vides ietekmes.

Otrkārt, bērna ādu var sausināt jau iepriekšminētie apkārtējie faktori, piemēram, ūdens, kas mazuļa ādu ļoti izsausina. Tad, ja bērniņš bieži tiek vannots un ūdenim nav pievienoti nekādi mīkstinošie līdzekļi, arī tad uz mazuļa ādas var parādīties sausi pleķīši. 

Dažkārt tas, ko vecāki uzskata par vienkāršiem, sausas ādas pleķiem, var izrādīties kāda nopietnāka problēma, un sausie ādas laukumi var norādīt arī uz kādu ādas slimību.

„Biežākā slimība, kurai viens no raksturīgākajiem simptomiem ir sausa un niezoša āda, ir atopiskais dermatīts. Tas bērna vecumā ir bieži izplatīts,” apgalvo dermatoloģe Ināra Ančupāne.

Tādēļ precīzāko diagnozi un vislabākās rekomendācijas ādas ārstēšanā vienmēr būs iespējams uzzināt pie speciālista!

„Gadījumā, ja uz mazuļa ādas pamani sausas ādas pleķīšus, vispirms palieto kādu no aptiekās nopērkamajiem līdzekļiem sausas ādas kopšanai, piemēram, „Pantenol”, bet tad, ja šī problēma ir ilgstoša, bērniņu noteikti vajadzētu aizvest uz konsultāciju pie ārsta,” iesaka dermatoloģe.

Māmiņu Klubs

Kādas, tavuprāt, ir vislabākās metodes cīņā ar sausajiem ādas pleķīšiem uz mazuļa ādas? Kādi līdzekļi ir visiedarbīgākie? 

20150522095216-35297.jpg

Krēms sniedz ātru un drošu palīdzību sakairinātai, apsārtušai un iekaisušai ādai zem autiņbiksītēm, pateicoties kumelīšu ekstraktam, cinka oksīdam un pantenolam. Karitē un saulespuķu eļļas atjauno ādas dabisko skābju-lipīdu aizsargslānīti, bet bišu vasks rada gaisu caurlaidīgu ādu pārklājošu slāni, kas novērš tiešu ādas kairinājumu ar autiņbiksīšu saturu. Var izmantot no dzimšanas

Eksperts

Ināra Ančupāne

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas dermatoloģe
Ināra Ančupāne Vecāku skolā