Rotavīruss nāk kopā ar rudeni

Rotavīruss nāk kopā ar rudeni

27. Nov 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rudens ir klāt, un ar pirmā aukstuma parādīšanos aktivizējas arī vīrusi, kas attīstas zemu temperatūru ietekmē. Viens no tādiem ir rotavīruss, ko bieži vien sauc par zarnu gripu. Tā to sauc, jo abām saslimšanām ir līdzīgi simptomi - paaugstināta ķermeņa temperatūra, nespēks un abas saslimšanas aktivizējas aptuveni vienā un tajā pat gadalaikā.

Visbiežāk sezonālās saslimšanas, kam ir tādi nepatīkami simptomi kā vemšana, diareja ,paaugstināta ķermeņa temperatūra, skar bērnus, kuru imūnsistēma nav vēl tik spēcīga kā pieaugušajiem.

Rotavīrusu infekcija izplatās pārsvarā rudens - ziemas periodā. Latvijā līdz pat 93% gadījumu saslimšana ir aktuāla sākot no novembra līdz pat aprīlim. Vīrusam nav noteiktas lokācijas, saslimšana var skart ikvienu. Uzliesmojumi var parādīties jebkurā pilsētā, jebkurā pagastā. Lielā kolektīvā, īpaši bērnudārzos ir ļoti grūti izsekot līdzi tam, lai visi rūpīgi nomazgātu rokas, tāpat ir grūti izsekot līdzi pašiem mazākajiem, lai viņi nevilktu mutē pirkstiņus.

Pēc statistikas datiem rotavīrusa infekcija skar 87-90% bērnu, un tā ir viena no biežāk sastopamajām vīrusu izraisītām saslimšanām. Saslimšanas izplatību veicina fakts, ka to viegli nodot vairākos veidos.

Kā var saslimt ar rotavīrusu?

  • ar pārtikas palīdzību
  • slimība izplatās arī pilienu veidā pa gaisu
  • ar fiziska kontakta palīdzību

Pēdējais veids, kā var tikt pie šīs saslimšanas ir pats izplatītākais, sevišķi pirmsskolas izglītības iestādēs, kur ir daudz bērnu, un tā ir ideāla vieta slimības ātrai izplatībai. Bērnu kolektīvos rotavīrusa infekcija var izraisīt pat caurejas uzliesmojumus.

Profilakse: roku mazgāšana, aprūpes piederumu, rotaļlietu mazgāšana, elementāru higiēnas noteikumu ievērošana, bieža mitrā uzkopšana telpās, telpu vēdināšana, produktu apstrāde - nomazgāšanu ieskaitot, pirms to lietošanas. Tāpat jādzer arī novārīts ūdens, jo rotavīruss ir ļoti nenoturīgs augstās temperatūrās un ūdenī tas iet bojā jau pirmajās vārīšanās minūtēs.

Diemžēl, rotavīrusa infekcija ir neatņemama sastāvdaļa mācību gada ietvaros. Neviena pilsēta Latvijā nav izņēmums, lai gan pašlaik vēl netiek nekur stāstīts par šī vīrusa uzliesmojumiem. Bērni viegli "noķer" saslimšanu viens no otra, un tam vienkārši jābūt gataviem.

Tāpat ir svarīgi atcerēties, pat tad, kad visi saslimšanas simptomi ir pazuduši, vēl apmēram nedēļu nevajadzētu bērnu laist uz bērnudārzu. Pēc saslimšanas bērnam izstrādājas visai nenoturīga, bet tomēr izstrādājas - imunitāte pret konkrētā vīrusa tipu, bet tā kā šīs saslimšanas vīruss regulāri mutējas, imunitāte pret visiem vīrusa paveidiem vienkārši nav iespējama. Vislabākais ir bērna vakcinācija jau zīdaiņa vecumā.

Veselīgu rudeni vēlot,

Māmiņu Klubs

20141013111839-96643.jpg