Probiotiskie preparāti - palīgs ne tikai koliku mazināšanai, bet arī imunitātes stiprināšanai

12. Nov 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kolikas ir bieds gan topošajiem, gan jaunajiem vecākiem. Tiesa, ne visus mazuļus tās piemeklē, taču, ja tomēr nākas saskarties ar kolikām, ir labi, ja ir atbalsts, kas var tās mazināt.

Kolikas ir vēdera problēmas, kuru dēļ bērni zināmā vecuma posmā, visbiežāk no 3 nedēļu vecuma līdz 4 vai dažkārt pat 6 mēnešiem var pēkšņi bez redzama un saprotama iemesla spalgi un nenomierināmi raudāt. Kā norāda Capital Clinic Riga bērnu ārste Daira Brenča, tikpat pēkšņi kā kolikas sākušās, tās tikpat pēkšņi arī pāriet, to starplaikā bērnam jūtoties ideāli.

Runājot par kolikām, tās raksturo skaitlis “3”, kas nozīmē, ka tās sākas no 3 nedēļu vecuma, ilgst ik nedēļu vismaz 3 vakarus, kuru laikā bērns ilgstoši raud vismaz 3 stunda.

Bērnu ārste Daira Brenča norāda, ka koliku gadījumā var palīdzēt dažādas metodes:

  • Vēderiņa masēšana pulksteņrādītāja virzienā;
  • Ar kājiņām imitējot braukšanu ar velosipēdu;
  • Silta vanniņa;
  • Dziesmiņas dziedāšana vai fona mūzika;
  • Aijāšana rokās.

“Katram bērnam ir citi veidi, kas vislabāk palīdz, taču ir reizes, kad nepieciešams iejaukties medicīniski, lai sakārtotu haosu zarnu traktā. Tam var palīdzēt probiotikas,” saka bērnu ārste, atgādinot, ka katram vecuma posmam ir savi probiotiskie preparāti, taču zīdaiņiem ieteicamas ir bifidobaktērijas. Tās izvēloties jāņem vērā, cik ērti produkts ir dozējams, priekšroku dodot preparātam ar pipeti, kā arī lai tā iedarbība būtu pierādīta.

Bērniņam piedzimstot, viņa zarnu traktam jāsāk strādāt pašam, pielāgojoties jaunajiem apstākļiem, tāpēc nepieciešams, lai zarnu traktā notiktu labo mikroorganismu kolonizācijas process, jo pierādīts, ka tad, ja ir normāla zarnu mikroflora, tiek veicināta arī stabilas imunitātes veidošanās nākotnē.