Superbēbītes māmiņas dienasgrāmata: Pirmās potes!

Superbēbītes māmiņas dienasgrāmata: Pirmās potes!

03. Nov 2013, 23:57 Liene MāmiņuKlubs.lv Liene MāmiņuKlubs.lv

Katrs, kurš ģimenē izaudzinājis kaut vienu bērnu, gājis cauri potēšanās būšanām un nebūšanām! Jau vienreiz esmu staigājusi ar bebīti pie dakteriem pēc potēm, bet tas bija pirms 10 gadiem un viss jau sen aizmirsies - tādēļ viss, kas notiek šobrīd ar meitiņu ir kā no jauna! 

Jau pirmajā tikšanās reizē ar dakteri vienojāmies, ka potes taisīsim nevis 2, bet gan 3 mēnešu vecumā, lai bebītim vieglāk pārdzīvot! Un tad nu tā diena klāt. Es jau noskaņojusies vienotaļ pozitīvi, lai mazā nejūt, kas gaidāms, devos pie dakteres pēc tik svarīgās palīdzības mazuļa veselībai. Var protams strīdēties un daudz dzirdēts par to, ka potēt nevajag un pat pazīstu pāris vecākus, kas izvēlas savus bērnus nepotēt, bet es tomēr esmu par šīm potēm, jo  - varam jau dzīvot dabiski, pēc dabas likumiem un ritma un tikumiem un vēl pēc milzum daudz citām dabas lietām, tomēr daba ir paredzējusi arī dabīgo atlasi - un es jau nu negribētu domāt, ka neesmu darījusi visu, lai savu mazo pasargātu no tādām briesmām kā tuberkolozes, difterijas un citām briesmām.

Tādēļ bez mazākajām diskusijām devāmies uz potēšanas kabinetu, pēc tam, kad daktere bija pārliecinājusies, ka mazā ir vesela! 

Ir ārkārtīgi svarīgi pirms potēšanas zināt vai bērniņam nav kādas alerģijas pret preperātu vai tā sastāvdaļām, ja bijušas komplikācijas ar pirmo poti, ko saņēmām jau dzemdību namā, un protams - kādas infekcijas saslimšanas, augsta temperatūra. Daktere pirms ļaušanas potēt, parasti visas šīs lietas pārbauda! 

Tātad - māsiņa mūs aizved līdz īstajai istabiņai un es visu laiku, vēljoprojām smaidīgajai meitiņai, turpinu stāstīt, ka iesim pakaļ mazajam ''čiks un viss'' un tad jau brauksim atkal mājās! 

Māsiņa man piedāvā iepazīties ar zāļu aprakstiem un pastāstīja, kas un kāpēc tagad tiks sapotēts. Mazajai potes tiks ievadītas muskulī - augšstilbā, Japiebilst, ka daktere, par cik meitiņa jutās labi un arī bija svarā labi pieņēmusies, ļāva abas potes taisīt vienā reizē, tikai katru savā kājiņā, saprotams. 

Tātad - Infanrix hexa - vakcīna, ko lieto, lai pasargātu bērnu no sešām slimībām: 

-Difterija -bakteriāla infekcija, kas galcenokārt skar elpceļus, bet reizēm arī ādu. Slimības baktērijas atbrīvo indi, kas var izraisīt nervu bojājumus, sirdsdarbība traucējumus un pat nāvi. 

-stingumkrapji - slimības baktērija organismā parasti nonāk caur dažādām brūcēm. sevišķi tad, ja brūcēs ie ieļuvusi zeme, putekļi, koka skaidas, zirga mēsli. Baktēriju atbrīvotās indes iespaidā rodās muskļu stīvums, muskuļu krampji, lēkmes. krampji var būt tik spēcīgi, ka salauž mugurkaulu.

-Garais klepus - klepus, kura rezultātā, ilgstošā periodā tiek apgrūtināta elpošana, var rasties ausu, krūšķurvja orgānu infekcijas (bronhīts), beigu beigās pneimonija un pat nāve.

B hepatīts - Vīruss atrodas inficēta cilvēka organisma šķidrumos. Vīruss palielina aknas

Poliomielīts - Vīrusu infekcija. bieži izraisa tikai vieglu sasimšanu, tomēr dažkārt tas var būt ļoti nopietns un izraisīt pastāvīgus bojājumus vai beigties ar nāvi. var iestāties paralīze, arī elpošanas un iešanas muskuļie var tikt paralizēti, slimiības skartās ķermeņa  daļas var tikt smagi deformētas.

B tipa Haemophilus influenzae - var izraisīt smadzeņu tūsku. tas var radīt nopietnas problēmas, garīgu atpalicību, cerebrāu paralīzi, kurlumu, epilepsiju vai daļēju aklumu.. Baktērijas var unficēt arī asinis, sirdi, plaušas, kaulus, locītavas un acu mutes audus. 

Tāds diezgan briesmīgs sarakstiņs vai ne! Un nav divu domu, ka no kā tāda ir jāpasargā. Tad nu šī vakcīna palīdz bērna organismam radīt savu aizsardzību - antivielas. tas aisargās bērnu pret šīm slimībām.

Otra vakcīna ko saņēmām - Synflorix - to lieto, lai bērnu no 6 nedēļu līdz 5 gadu vecumam palīdzētu aizsargāt pret baktēriju, ko sauc par Streptococcus pneumoniae. Šī baktērija var izraisīt smagas slimības, tais skaitā meningītu, sepsi vai bakterēmiju(baktērija asinsritē) vai ausu infekcijas un pneimoniju.

Meitiņa nenojausdama, kas viņu sagaida, turpināja smaidīt, kamēr es klausījos, kas mus var sagaidīt mājās pēc potes. 

Pirmo meitiņa saņēma lielo vakcīnu - nenoliedzami, spalgs kliedziens, tāds, ka dzirdi - tiešām sāpēja. Momentā meitiņu pagriežu pie sevism piespiedzū pie sevis klāt, žūžinu austiņā un mierinu. Pēc pāris minūšu pastaigas esam nomierinājušās un māsiņa ir gatava nākamajai potei.. Bet man tās mazās sirsniņas ir tik ļoti žēl, jo tulīņ atkal nāksies pievilt viņas uzticību. Sēžos uz krēsla, griežu kājiņu pret māsiņu un mazā jau saprot, ka nebūs labi un vēl pirms adata pieskārusies, ļoti žēli ieraudājās un šķiet, ka nu jau pirmo reizi mūžā iepazina īstu vilšanās sajūtu.. kad visi austiņā čukst, ka viss būs labi, māsiņa mierina.. viņai tomēr sāpēja. un mamma to pieļāva! Arī mūsu sirds lūza. šķiet, ka abi ar tēti bijām gatavi saņemt potes meitiņas vietā. Tik ļoti un no sirds viņa apraudājās.. nomierināju.. viss kārtībā. viņa man noticēja un pat uzsmaidīja. nu un tagad dodamies mājas! Viss ir beidzies :) 

Tad nu māsiņa pastāstīja, ka atbraucot mājas uzreiz meitiņai jāiedot antihistamīns - nopirkām Tavegilu - 1/5 tebletes, saberztu pulverītī ar mammas pieniņu uz karotītes. Apēda meitiņa, pat īsti nenojaušot, cik rūgtu un negaršīgu tableti viņai iemāniju :) 

Tad nu izjautāju māsiņu par to, kas mūs var sagaidīt un ko darīt, ja šķiet, ka kaut kas nav kārtībā! 

Pirmkārt - pilnīgi loģiska un diezgan ierasta reakcija uz vakcīnām ir paaugstināta ķermeņa temperatūra, bet te nu tad mums jāpievērš uzmanība, cik augsta tā ir! Ja kermeņa temperatūra ir līdz 37.4, tad pietiks ar antihitamīna devu 2x dienā. ja temperatūŗa augstāka, jāņem talkā svecītes. Te nu katra mammīte var izvēlēties - homeopātiskās vai parastās. Atšķirība vien lietošanas dauzumā. Ja parastās pie temperatūras var lietot 4x dienā, tad homeopātiskās, biežāk. 

Mum vakarā temperatūra nepacēlās līdz pat gulētiešanai, bet meitiņa bija miegaina un sagurusi. ja parasti vakari bija tādi dikti aktīvi, tad šis tād gurdens un miegains. 

Vēl daktere piekodināja, ka jāliek pie krūts cik vien var. jo vairāk jo labāk, jo pēc potes, temperatūras gadījumā organisms zaudē daudz šķidruma un tādēļ meitiņai tos vajag palīdzēt atjaunot, lai tiktu galā ar temperatūru. 

Jā, tā pie mums atnāca, kad meitiņa naktī pamodās 3. nogulēja kā parasti no 22:00, kad liekam viņu gulēt. šī vakara izņēmums - nebija vannas, jo to pēc potes nedrīkst! 

Tātad, naktī temperatūra - paēdām, meitiņa tāda silta man klēpī, jūtu, ka savādāka nekā parasti.. zīž nedaudz lēnāk, miegaināka - nu tad mērījām, cik augsta ir mums temperatūra. nekas traks pagaidām - 36.8, bet daktere teica, ka Tavegīlu var iedot arī vakarā ja nu kas. Tad nu dodu to naktī, lai neceļas temperatūra augstāk. Aizmieg meitiņa, loģiski, uz rokām. lieku gultiņa, noprotestē - te gan jāpiebilst, ka meitiņa vienmēr labāk izvēlas gulēt savā gultiņā, nevis uz rokām vai dīvānā. No rīta gan speciāli modināju viņu augšā, jo līdz šim viņa vienmēr ap 6iem, 7iem cēlās, lai ēstu, šorīt necēlās. Tad nu modināju. Apetīte laba, paēda kārtīgi, bet jūtu jau, ka ir temperatūra un augstāka, nekā naktī. Izmeram - jā- 37.8. kā jau māsiņa teica, ja virs 37.5, ta jānāk talkā ar svecīti. Pēc tam vel mazliet padzīvojamies, pasmaidam, bet nu redzu skaidri, ka meitiņa daudz mierīgāka, nekā ikdienā. Nav īsti daudz spēka lai mētātos ar kājiņām, ķertu mantas un dauzītos. Tad pēc tādas mazās rotaļāšanās dodamies atkal čūčēt, pirms tam gan vēl pieliku pie krūts, lai puncis pilns un sķidruma pietiek. Nu jau atkal iešu meitiņu speciāli modināt, jo ir nogulējusi jau divas stundas, laiks paēst! :) 

Tiksim galā ar blakusefektiem, ko gribas saukt par defektiem, jo visvairāk sirds sāp par to, ka gadījumā, ja ir temperatūra, tad nedrīkst iet laukā pastaigās, bet mēs to kompensējam ar kārtīgi izvēdinātu istabu un skatīšanos pa logu! 

Kā Jums gāja pēc potēšanās? kā mazais reaģēja? 

Bet atcerieties vienu - ne mans rakstītais kā grāmata iespiests - katram bērniņam jau viss izpaužas atšķirīgi! Tāpēc, gan par zāļu lietošanu un citām lietām, vienmēr pakonsultējieties ar savu dakteri. Arī mums māsiņa, atkal un atkal, vienmēr atgādina, ka viņa ir tādēļ, lai mums palīdzētu un lai vienmēr zvanām viņai, ja ir kādi jautājumi.

Mēs šovakar nespokosimies un saldumus neēdīsim. balles šogad atstāsim brālim, kurš dosies ar draugiem saldumu medībās un sūtām tētim Helovīnu sveicienu ar telefona palīdzību, jo tētis mums naktī devās komandējumā uz Krieviju! 

20131031123001-49541.jpg

Tad nu  - lai jauks vakars visiem ķirbīšsvētkos un turpiniet mīlēt savus lielos un mazos! Ar potēm vai bez - jūs viņiem pašas labākās! :) 


20130812113641-47913.jpg

*jebkāda veida šajā blogā ievietoto fotogrāfiju kopēšana, pārpublicēšana vai jebkāda cita darbība ar foto un publicēto informāciju ir aizliegta.

Liene Krúza Liene Krúza 31. Oct 2013, 21:50

Ja man japatin atmina atpakal ,tad varu teikt ,mums no katras potes,3dienas bija paaugstinata t,pari 38, un liels,ciets, sarkans plekis potites vieta.. ta ka zinaju,ka celsies ta t,tad sveciti jau liku taja pasa dienas vakara,pirms t saka kapt,ta bija vieglak izturet augsto t.
un kad gada vecuma bija paredzetas uzreiz3potes,sarunajam,ka pa dalai,nevis tadu devu.

31. Oct 2013, 17:34

Mums priekšā ir pote uz 6 mēnešiem, nu jau 3 reize. Pirmajā reizē traki raudāja. Ar māsiņu vienojāmies, ka dodam abās kājiņās uzreiz un tad mīļojamies. Nomierināju ātri un vienkārši - krūts. Otrajā reizē mums palīdzēja māsiņas brīnumnūjiņa - speciāla mirguļojoša nūjiņa, kas bebīšiem novērš uzmanību. Šoreiz nebij traki, pat krūti nevajadzēja. Viņa nepaspēja attapties, jo bija liels izbrīns par nūjiņu.
Ceru, ka tā būs arī šoreiz!😀
Vakcīnu pret Rota vīrusu bija pavisam "nesāpīga", drīzāk garšīga!😀
Novēlu arī jums mierīgi pārdzīvot gaidāmās potes.

31. Oct 2013, 16:10 banderoso

Mums jau ar pārlikās no 2 mēnešiem tieši tādēļ, ka nebija apvēlusies un svarā pieņēmusies. Par rota vīrusa poti ar jāizdomā. Taisīt vai ne.? Pagaidām nezinu..

31. Oct 2013, 15:37 Lara22

Par šo tēmu, atceros arī pirms 5 gadiem darbā diskutējām. Vienmēr aktuāla tēma.

31. Oct 2013, 15:36 ligindra2

Man savulaik vecmāmiņa stāstīja, ka tad,ja kara laikā būtu bijusi tāda suņu un kaķu barība kāda ir tagad, neviens nebūtu badā nomiris! Tas pats arī ar potēm.

31. Oct 2013, 15:32 ardni enadlos

Dikti traki Jums bijis. Par to kājiņu sāpēšanu, māsiņa arī teica, ka var būt tūska, sacietējumi. Ieteica vienkāršu metodi. Saklapētu kāposta lapu paturēt. Tādēļ es pati, ja jūtu, ka nestāstīs, uzbāžos ar jautājumiem, kas mani satrauc!
Mēs tieši ar vīru arī runājām par to duršanas vietu. Kāpēc nevar dupsī? Māsiņa izstāstīja, ka tas likumā noteikts, ka jādur kājiņā.

31. Oct 2013, 13:32

Vispār man šķiet, ka tāda modes lieta ir kļuvusi vakcīnu apspriešanas lietderība. Pats par sevi saprotams, ka bērni ir jāvakcinē, un tikai bezatbildīgi, neizglītoti, egoistiski un galu galā dīvaini vecāki ir pret ko tādu.

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 31. Oct 2013, 13:15

2 mēnešos vajag arī rotavīrusu - vēlāk ir par vēlu