Pirmais papildēdiens 4 mēnešos

Pirmais papildēdiens 4 mēnešos

06. Feb 2017, 00:00 Ievas_mamma Ievas_mamma

Aizvedot meitiņu pie ārsta uz 4 mēnešu vizīti, izrādījās, ka mēneša laikā ir “uzēsti” vien 300 grami, kas, protams, ir par maz. Meituks ir krūtsbērns, piena gana. Piedzima gan ļoti smaga (4,598 kg.), varbūt arī tāpēc neliela pauzīte svara kāpumam, – lai ap gada vecumu ir tāda pati kā vienaudži. Turklāt viņa ļoti aktīvi veļas.
Lai nu kā, secinājums ir viens – ar pieniņu vien nepietiek. Tobrīd jutos sarūgtināta un vīlusies. Vīlusies sevī. Kā tas var būt, ka nepietiek? Biju izsapņojusi, ka manai meitiņai būs tā sauktā “ekskluzīvā barošana”, un par papildēdienu sāksim domāt tikai ap 6 mēnešu vecumu. Bija tāda sajūta, it kā es viņai atņemtu to, kas viņai pienākas. Turklāt viņa liekas vēl tik maziņa… Vai viņa vispār ir spējīga pārstrādāt cieto barību?
Pārgājusi mājās, runāju ar abām vecmammām. Kā viena, tā otra mani uzmundrināja, sakot, ka tas ārstes ieteiktais kartupelītis un ķirbītis nav nekas slikts. Lai es nebaidos un droši dodot. Turklāt mana mamma pateica tos zelta vārdus, kurus man tik ļoti vajadzēja dzirdēt:” Tu neuztraucies, tavu pieniņu tas kartupelītis neaizstās, tas tikai nāks klāt. Tu viņu barosi tāpat, kā baroji līdz šim.”
Sacīts, darīts! Pāris dienas tomēr vēl nogaidu – saņemos. Tā kā paši vakar vakariņās vārījām kartupeļus, nolēmām, ka ir laiks arī viņai nogaršot latvieša “otro maizīti”. Kamēr kartupelis vārījās, atslaucu nedaudz pieniņa un saspaidīju visu kopā. Spaidīju ilgi un cītīgi, lai nepaliek ne mazākais kunkulītis.
Ievuks tika iestutēts spilvenā, mamma ar telefonu rokā iemūžināja svinīgo mirkli, kamēr tētis lepni deva nogaršot pirmo kumosu. Un…ēd! Ieviņa ēda mazu kumosu pēc kumosa, kamēr tā tējkarote tika izēsta! Sēdēju un skatījos, kā tāds mazs bebuks stumj savos mīlīgajos vaidziņos kartupeļu biezputru! Un kāds lepnums – mana meitiņa jau tik liela! Pēkšņi pazuda jebkādas šaubas, kauns vai vainas sajūta, - Ieva man uzsmaidīja kartupeļainu smaidu. :)
Šovakar mana pārliecība par to, ka papildēdiena laiks tik tiešām ir pienācis, tikai stiprinājās. Tiklīdz meitiņa bija iekārtota ēšanai un es viņas priekšā noliku šķīvi, viņa sāka kustināt lūpiņas un bāzt mutītē dūrītes. Tiklīdz tuvināju karoti mutei, mazā mutīte plaši pavērās. Tas likās tik neticami! :)
Jā, man likās, ka 4 mēnešu vecumā zīdainītis nav gatavs papildēdienam. Taču es kļūdījos – mana meitiņa ēd. Un beidzot es vairs nejūtos tā, it kā es viņai ko liegtu.

Ievas_mamma Ievas_mamma 07. Feb 2017, 11:19 mamma27

O, paldies! 😀

mamma27 mamma27 07. Feb 2017, 08:47

Pirms dot kartupeli ,lai ciete nav tik liela jāpatur ūdenī.Nomizo iepriekšējā vakarā un atstāj aukstā ūdenī,ciete izies.Tad nebūs tik smagi puncim.

Ievas_mamma Ievas_mamma 06. Feb 2017, 16:27 mamma88

Paldies par šo komentāru! Tiešām uzskatu, ka ārstos ir jāieklausās. Protams, ja vien intuīcija "nebrēc" pretējo. Tad konsultējos ar citiem zinošiem cilvēkiem. 😀

mamma88 mamma88 06. Feb 2017, 10:20

+vel ciete,kas vederu cietina. To labak atstat lielakam vecumam.

mamma88 mamma88 06. Feb 2017, 10:18

Es ka 1.piebarojumu izvelrjos kirbi pec arsta ieteikuma,jo salidzinosi vieglaks ediens. Kartupelos daudz oglhidratu,atri var uzbaroties.

mamma88 mamma88 06. Feb 2017, 10:17 rimcimcim

Bet kapec neticet arstam? Ja reiz saka,ka ir pa maz,tad varbut ir. Ne velti vini ir ilgus gadus studejusi. Pietam piebarojums nav nekads lielais bubulis.

Ievas_mamma Ievas_mamma 05. Feb 2017, 22:10 UnscrewedJet83

Pamēģināsim putras. 😀 Pirmais bērniņš, tāpēc "taustos", klausoties padomos no malas. Paldies. 😀

Ievas_mamma Ievas_mamma 05. Feb 2017, 20:10 laura.

Domāju turpināt ar ķirbīti tad varbūt labāk. 😀

05. Feb 2017, 19:37

300 g ir pilnīgi normal svara pieaugums. Katru mēnesi taču nevar pa kilogramam ņemties, tad jau uz gadu būs 15 kilogrami! Man visas trīs meitas diezgan smalkas, citus mēnešus tikai 100 g, citus bija 1kg, (pirmajos), galīgi par to neiespringu un turpināju barot ekskluzīvi ar krūti. Galvenais ja bērns labi jūtas, tad nav ko forest ar piebarošanu 😉 Mums pirmais piebarojums bija 7 mēnešu vecumā.

Ievas_mamma Ievas_mamma 05. Feb 2017, 15:27 agnete8

Protams, pēc šī cītīgi gaidīju kaku. Domāju, ja būs kas ne tā, vairs nedošu. Bija kā parasti, arī ar tādu pašu konsistenci. Domāju, tas tāpēc, ka kartupelīti ļoti sašķidrināju ar pieniņu. 😀

Ievas_mamma Ievas_mamma 05. Feb 2017, 12:04 UnscrewedJet83

Ārste teica, lai dodam kartupeli, tad nu arī ēd kartupelīti. 😀

Ievas_mamma Ievas_mamma 05. Feb 2017, 12:00 Santafee

Man arī likās, ka būs miljons jautājumu, bet tas viss kaut kā paliek skaidrs ļoti ātri - tiklīdz uzsāc. Turklāt internetā ir daudz info, izlasīju visu, kas pieejams un tad "izvilku" to vidējo. Tagad gan 2 dienas kaka nav bijusi, gaidām. Bet mazā ir omulīga, jūtas labi. 😀 Nezinu, vai man tikai tā liekas, vai tiešām vaidziņi apaļāki palikuši? 😃