LABAS ZIŅAS! Pirmā iemaksa nebūs šķērslis mājokļa iegādei

LABAS ZIŅAS! Pirmā iemaksa nebūs šķērslis mājokļa iegādei

28. Jan 2014, 13:55 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pašlaik ģimenei ar bērniem sava dzīvokļa iegāde, ņemot hipotekāro kredītu, ir stipri apgrūtināta. Galvenais šķērslis - banku prasība vēl pirms kredīta saņemšanas iemaksāt tā dēvēto pirmo iemaksu, kas parasti ir aptuveni 15-20% no kredīta summas. Daudzām ģimenēm šī prasība ir neizpildāma, līdz ar to gan hipotekārais kredīts, gan savs mājoklis paliek vienīgi vēlmju līmenī, taču situācija varētu mainīties tuvākajos mēnešos, kad plānots sākt atbalsta programmu ģimenēm ar nepilngadīgiem bērniem mājokļa iegādei, otrdien raksta avīze Diena.

Programmas būtība - hipotekārā kredīta pirmo iemaksu galvos valsts, līdz ar to kredītņēmējam tā nebūs jāiemaksā uzreiz pirms kredīta saņemšanas, bet tā tiks ieturēta no kopējās izsniegtās kredīta summas. Praksē tas nozīmē, ka ģimenei nevajadzēs bankai uzreiz iemaksāt daļu pirkuma summas vai arī tā būs mazāka nekā citos apstākļos.

Iecerēts, ka galvojumu varēs saņemt arī nepilnās ģimenes un pāri, kas dzīvo civillaulībā, Dienai stāstīja Ekonomikas ministrijas (EM) Būvniecības un mājokļu politikas departamenta direktores vietnieks Mārtiņš Auders. Banku noteiktā pirmā iemaksa, kura jāiemaksā uzreiz, vēl pirms kredīta saņemšanas, parasti ir 15-20% no kredīta summas. Atbalsta programma paredz, ka ģimene ar vienu nepilngadīgu bērnu varēs saņemt galvojumu 10% apmērā no kredīta summas, ar diviem bērniem - 15% apmērā, bet ar trim un vairāk - 20% apmērā. Taču, ja kredītņēmējs nebūs spējīgs pildīt savas saistības ar banku un tiks pasludināts par maksātnespējīgu, valsts galvotā pirmā iemaksa bankai tiks segta no valsts budžeta, proti, to samaksās visi nodokļu maksātāji.

Visu rakstu lasiet otrdienas, 28.janvāra, laikrakstā Diena

Diena.lv

mamma27 mamma27 29. Jan 2014, 08:21 raula

Nu mēs esam četri- tātad mums vajag trīs istabas. Lt projektā ir maza kvadratūra un trīs atsevišķas telpas ,kas man ir saistoši. JO arī lielie kvadrātmetri nozīmē lielus komunālos. Domāju tomēr visos aspektos.
Vēl protams ir rajons ,kur vēlamies pirkt- jo ir darbs, dārziņš un pēc 1,5gada būs arī dēlam skola. Tā ka tas arī ierobežo diezgan.
Un pagaidām lētākais ,kas mūsu rajonā ir - 30 000 eiro.
Diemžēl cenas aug pateicoties ārvalstnieku maksātspējai!☹ Nu mēs ļoti ceram ,ka tomēr pieņems šo likumu un daudzām ģimenēm tas palīdzēs. Ar cerību nākotnē😀

mamma27 mamma27 28. Jan 2014, 16:38

Jā ,arī es par šo ziņu no rīta nopriecājos. Mums tad būt 15%.Bet bankas piem. lietuviešu projektam, 3istabas, ko gribējām mēs prasa 20-30% pirmo iemaksu. Ja pērc bankas dzīvokli,tad tikai 10%, bet viņiem cenas ir stipri augstākas kā reālā situācija. Un protams oficiālie- pierādāmie ienākumi ,mums četriem -divi bērni + divi pieaugušie jābūt aptuveni 1300-1400eiro,lai dabūtu dzīvokli aptuvni 40000 vērtībā. Tad nu varam paskatīties cik reāli būs tikt pie sava īpašuma.
mēs protams ļoti priecāsimies,ja pieņems,jo tas jau ir vēl solis tuvāk savam dzīvoklim. Bet vienalga jābūt saviem uzkrājumiem.!

aab aab 28. Jan 2014, 13:14 alexy

cilvēks dzīvo laukos, domā, ka dzīvoklis ir mega pils un pat nesaprot kas un kā te notiek. un jā, sapratnes nav 😃

aab aab 28. Jan 2014, 12:09 alexy

it kā varētu, bet situācija ir tāda, ka ir divi dzīvokļa mantinieki (māsa un brālis), kas ir mantojuši dzīvokli no mammas. ar sievieti super visu var sarunāt, bet brālis dzīvo dziļos laukos un ir iesīkstējis šajā lietā.

aab aab 28. Jan 2014, 11:35 wife

jā, es arī aizdomājos par šo pašu variantu. mums ir viens bērns, tātad tikai 10% "atlaide" - a kur dabūt pārējo?! dzīvojam īrētā dzīvoklī, labprāt arī viņu pirktu. bet, kur lai dabon to naudu, kura pietrūkst? bet nu vismaz 10% dotu, tas ir labāk nekā nekā.

Vai tad Skandināvijas valstīs ir lētāka īre par 200 lvl mēnesī? Šaubos😀

Banija Banija 28. Jan 2014, 09:47

Vienīgais es kā skeptiķe prognozēju, ka tas varētu nozīmēt arī mājokļu cenu celšanos, jo palielināsies pirktspēja, t.i., pirmā iemaksa vairs nebūs šķērslis. Tomēr ceru, ka manas prognozes nepiepildīsies 😀

Jā, tas nozīmē, ka vecākiem nebūs jākrāj vairākus gadus, bet gan varēs iegādāties mājokli un pakāpeniski gadu gaitā, maksājot kredītu, segt arī "pirmo iemaksu". Protams, nevienam nekas dāvināts netiek, tomēr šis ļautu "ietaupīt" īres izmaksas laikā,kamēr tiek krāta pirmā iemaksa.

Nākamais loģiskais solis manuprāt būtu atlaides par NĪN.

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 28. Jan 2014, 09:18

Šis žests no valsts puses būtu milzīgs atvieglojums ļoti daudzām ģimenēm!

aab aab 28. Jan 2014, 09:17

cik jauka ziņa! galvenais, lai šis likums arī tiek pieņemts realitātē!
mēs ļoti gribam savu mājokli! arī tie 10%, ko mums galvotu, ir pietiekami daudz, lai tas atvieglotu situāciju!