Ārste: arī pavasarī jālieto saules aizsargkrēms!

23. Apr 2014, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pavasaris ir klāt un līdz ar pavasari varam baudīt jau pirmos saules starus. Kā saprast, kad ir klāt tas laiks, kad mazuļa āda būtu jāsāk sargāt no saulītes? Kā zināt, kādu saules aizsargkrēmu izvēlēties? Uz šiem un vēl citiem māmiņu jautājumiem atbild ārste Irēna Putniņa.

Pavasarī saules aizsargkrēmi – vai vajag?

Pēc garās ziemas un vēsā pavasara laika pavadīšana saulē ir lielisks relaksācijas un D vitamīna uzņemšanas veids, kas savukārt palīdz absorbēt kaulu attīstībai tik būtisko kalciju. Tomēr tikpat vērā ņemami ir arī saules radītie veselības apdraudējumi. Lai gan, ilgstoši uzturoties saulē, piesardzīgiem jābūt visiem, īpaši sevi jāsargā cilvēkiem ar izteikti jutīgu ādu, tostarp bērniem un grūtniecēm. 

Jaundzimušajiem un mazuļiem, kas jaunāki par pusotru līdz diviem gadiem, atrašanās saulē ir kaitīga un nevēlama. Šajā laikā āda ir plāna, jutīga, un tā apdeg ļoti ātri, kas savukārt rada risku vēlāk dzīvē saslimt ar melanomu jeb ādas vēzi. Bērnus vedot ratiņos, noteikti jāizmanto jumtiņš. Īpaši karstās dienās pastaigas ir jāieplāno no agra rīta vai pēcpusdienā pēc pulksten 16.00, kad saules starojums nav tik intensīvs.

Aizsargkrēms jāsāk lietot ne tikai karstajās vasaras dienās,bet arī pavasarī  un arī tad ja laiks ir apmācies, jo 80% bīstamo UV staru zemi sasniedz arī mākoņainā laikā.

Krēms jāuzklāj ķermeņa atsegtajām daļām- rokām, kājām, sejas.

Ko nozīmē cipari uz krēmiem? 30? 50?

To, cik lielu SPF jeb saules aizsargfaktoru jāizvēlas ādas aizsardzībai, nosaka saules ultravioletā starojuma jeb UV indekss.

Aptiekās var iegādāties saules aizsargkrēmus, kas apzīmēti ar saules aizsardzības faktora rādītājiem: SPF-8, SPF- 10, SPF-15, SPF-30,SPF-50, SPF-100. Bet kad kuru no tiem lietot?

  • Ja UV indekss ir 0–2, aizsargkrēms nav jālieto;
  • Ja tas ir 3–4, tad atklātajām ķermeņa daļām – rokām un sejai – jālieto aizsargkrēms;
  • Ja UV starojuma indekss ir zemāks (2–4), lieto mazāk spēcīgus aizsargkrēmus, ja augstāks, izmanto spēcīgākus aizsarglīdzekļus;
  • Laikā starp pulksten 10.00 un 16.00 vispār nav ieteicams uzturēties saulē, it īpaši, ja UV indekss ir augstāks par 5;
  • Mūsdienās lielākajai daļai dienas sejas krēmu jau ir pievienotas aizsargvielas pret saules starojumu. Spēcīgi aizsargkrēmi ar SPF-18–25 nav ieteicami ikdienas lietošanai, daži cilvēki tos varētu nepanest;
  • Vidējais UV indekss, kad vajadzīgas saulesbrilles un cepurīte, ir 5–6;
  • Savukārt 7–10 ir augsts rādītājs, un tad obligāti jālieto aizsargkrēmi ar SPF-30 un spēcīgāki.

Māmiņu Klubs

20140409112559-19281.jpg

Sauļošanās pieniņš ar aizsargfaktoru 30

Uzticama aizsardzība pret saules apdegumiem, novēršot iekaisuma procesu rašanos. Saglabā mitrumu, kopj un nomierina ādu. Viegli uzklājams. Īpaši ūdens izturīgs. Ekonomisks lietošanā. Aizsardzības koeficients 30.

  • ar augstas efektivitātes kombinētajiem UVA/UVB filtriem
  • pastiprināta aizsardzība no UV stariem, pateicoties UVA/UVB kombinācijai, kas ir atbilstoša jaunākajiem standartiem
  • aizsardzība pret UV stariem ir atbilstoša Eiropas Kolipa normām
  • ar E vitamīnu un pantenolu
  • nesatur parafīneļļu
  • dermatoloģiski pārbaudīts


ONLINE TV sarunu piedāvā Bubchen: vismaigākajai ādai pasaulē

20140410111227-48711.jpg