Pasargā sava mazulīša vaidziņus

Pasargā sava mazulīša vaidziņus

22. Mar 2014, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Laikā, kad ziema cīnās ar pavasari, ir ļoti mainīgi laikapstākļi: te silts, te atkal aukstums, pat sals un vējš. Pastaigās ar bērnu tomēr svaigā gaisā jādodas. Ko lai dara? Kā lai pasargā mazuļa jūtīgo ādu no laikapstākļu nelabvēlīgās ietekmes? Uz šo jautājumu atbild klīnikas "Ulmaņu privātklīnika" dermatoloģe Džuljeta Ulmane. 

Vējā appūsta, apsārtusi, sausa āda parasti parādās tieši uz sejas, dažkārt arī uz dibentiņa un kājām, ja tās nav bijušas pietiekoši silti saģērbtas, tādā gadījumā āda ir vienkārši sausa un iekaisusi. Iemesli var būt dažādi - vējš, alerģija pret materiālu, no kura izgatavots apģērbs, mitrums uz zoda, iesnains deguntiņš vai slapjas autiņbiksītes - attiecīgi ķermeņa vietai.

Pati atklātākā ķermeņa daļa ir sejiņa, bet tieši bērna deguntiņš un vaidziņi ir tie, par kuriem jāparūpējas īpaši. Pirms pastaigas tiem jāuzziež speciāls krēms, kurš atjauno ādas dabīgās aizsargspējas un palīdz dziedēt ādu, kas jau ir sausa. 

Dermatoloģe Džuljeta Ulmane pilnībā atbalsta tādu krēmu lietošanu, sevišķi, ja runa ir par ilgstošām pastaigām. "Mūsu laikapstākļi ziemā un pavasarī ir ļoti nepiemēroti ādai, jo siltums, kas izdalās no sejas ādas vēja iedarbības, sala, paaugstināta gaisa mitruma rezultātā, bez jebkādas aizsardzības pārvēršas ledus kristāliņos, kas izjauc ādas dabīgo līdzsvaru," paskaidro speciāliste.

Grūti iedomāties kādu konkrētu gaisa temperatūru, kurai iestājoties krēms ir obligāti jālieto, bet neliela sala gadījumā, tāpat arī vējainos laikapstākļos vai lietainās dienās āda ir vairāk pakļauta bojājumiem, nekā dienās, kad ir sauss laiks un sals. Te vecākiem jāpaļaujas uz savām sajūtām, jebkurā gadījumā ir vērts iegādāties speciālu krēmu, ko plānā kārtiņā uzziest uz bērna ādas. Tas nekaitēs un ļaus ādiņai saglabāt tik ļoti vajadzīgo mitrumu. 

Vecums, no kura var lietot aizsargkrēmus, ir teju jau no dzimšanas, jo, ja pavisam mazus bērniņus (atkarībā no ratu modeļa), var kaut kā ratos vēl pasargāt no laikapstākļiem, tad aktīvākiem bērniem tāda ietīšana vairs nederēs. Pareizāk būtu būtu vērot situāciju, laikapstākļus, kā arī - jāizvēlas pastaigai piemērots apģērbs un pārvietošanās līdzeklis. 

Izvēloties krēmu, jāatceras, ka bērna ādā ūdens ir vairāk kā pieaugušā ādā, tāpēc līdzeklim vajadzētu būt taukainākam. "Pievērsiet uzmanību tam, lai krēms nesaturētu mākslīgās krāsvielas, parabēnus, ķīmiskās piedevas un smaržvielas" - iesaka ārste. 

Tāpat Džuljeta Ulmane aicina pievērst uzmanību tiem krēmiem, kuru sastāvā ir pantenols un E vitamīns. Šīs aktīvās vielas baro un atjauno ādu.

Lai pastaigu laikā āda tomēr netiktu pakļauta laikapstākļu negatīvajai iedarbībai, der šo to ievērot:

  • Pirms pastaigas nemazgā mazuļa seju ar ūdeni! Ūdens uz sejas pārvēršas ledū un tas var izraisīt pat apsaldējumus!
  • Aizsargkrēmu uzzied vismaz 30 minūtes pirms pastaigas, lai tas pagūtu ādā iesūkties.
  • Ja ar mazuli dodies kaut kur ar mašīnu, neslēdz mašīnas sildītājus tā, ka autosalonā temperatūra ir augstāka par 18 grādiem, sevišķi, ja bērns ir ielas apģērbā. Pretējā gadījumā bērns mašīnā sasvīdīs un uz ielas nosals. Tas var provocēt saaukstēšanos.
  • Vislabāk pastaigā dodies divreiz pa pusstundai, nevis vienreiz dienā un garā pastaigā. Mazulis nepagūs nosalt.
  • Nesien šalli ap mazuļa muti. Tas provocē mitruma zudumu un uz ādas ap muti var parādīties kairinājuma pazīmes.

Patīkamas pastaigas!

Māmiņu Klubs

20140320172436-37089.jpg