Pasargā mazulīti šajā ziemā no rotavīrusa: Superbēbītes Līnas Grietas pieredze

18. Dec 2013, 13:04 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gada aukstie mēneši ir tas laiks, kad visvairāk aktivizējas dažādi nejauki vīrusi. Un tieši vēdera vīrusi ir tie, ar kuriem tikt galā ir ļoti grūti, ja bērniņš vēl ir pavisam mazs. Tāpēc Superbēbītes Līnas Grietas māmiņa un tētis nolēma mazo vakcinēt pret šo vīrusu un mazulīte kopā ar savu tēti devās pie dakterītes Jūrmalas slimnīcā.

Konsultē Jūrmalas slimnīcas neonatologs Dina Krūze.

Tikai divi pilieni aiz vaidziņa!

Vakcīna pret rota vīrusu ir sadalīta divās devās, to mazulis saņem vecumā no sešām līdz divdesmit nedēļām, jo tieši sājā vecuma grupā ar šo vīrusu inficēties ir vismazākais risks, lai gan, protams, speciālisti neapgalvo, ka tas nav iespējams.

Ar rota vīrusa vakcīnu ir tieši tāpat kā ar citām – bērniņam ir jābūt veselam, lai to saņemtu, tāpēc pirms tam ir ieteicama vizīte pie sava ģimenes ārsta.

Superbēbītes vecāki ir nobažījušies par iespējamām reakcijām pēc vakcinācijas, bet neonatoloģe Dina Krūze mierina: "Vakcīna ir samērā viegla un īpašas reakcijas uz šo poti neesmu redzējusi. Protams, teorētiski var gaidīt,ka mazulītis kļūst nemierīgāks vai ir neliela temperatūra. Bet tā kā šādas blakusparādības būtu kā reakcija uz vakcīnu, tad,iespējams, ka mazulītis pats tiks ar to galā un nebūs vajadzība lietot arī paracetamola svecītes."

Bērniņam var būt arī slikta dūša vai šķidrāka vēdera izeja, mazais var būt mierīgāks vai tramīgāks pēc rota vīrusa vakcīnas saņemšanas, tāpēc vislabāk šajā dienā mierīgi dzīvoties mājās, neplānojot nekādus tālus braucienus vai lielus pasākumus. Bērniņu vannot gan ir atļauts.

Viena rota vīrusa vakcīnas deva ir pusotrs mililitrs, kas ir mazāk par pus tējkarotīti. Protams, var gadīites, kas gan nav bieži, ka pēc vakcīnas saņemšanas bērniņš to atgrūž kopā ar pieniņu, tomēr kā atzīst eksperti, 1,5 ml ir pietiekama deva arī gadījumos,ja gadās nedaudz atgrūst vakcīnu kopā ar pieniņu.

Kāpēc izvēlēties rotavīrusa poti? 

Bērniņus vakcinē pret rota vīrusu, jo visvairāk šī aizsardzība viņiem ir nepieciešama tieši gada līdz divu gadu vecumā, kad mazajiem saslimstot, ir grūti mājas apstākļos sniegt palīdzību, turklāt šis ir laiks, kad ir vislielākais risks inficēties ar nejauko vēdera vīrusu.

Neonatoloģe Dina Krūze uzsver, ka rotavīrusa vakcīna ir dzīvā vakcīna, kas nepasargā no infekcijas kā tādas, bet pasargā no infekcijas smagām formām.  Ja esam bērnu vakcinējuši, tad ir cerība, ja bērns saslimst ar rota vīrusa paveidiem, tad slimība noritēs viegli un varēsim to izārstēt arī mājas apstākļos, pietiekami dzirdinot mazuli.

Rota vīrusa vakcīna joprojām ir tā vakcīna, par kuru mums – māmiņām un tētiem ir jāmaksā pašiem, jo to valsts vēl pilnā apmērā neapmaksā, tomēr der zināt, ka mēs varam saņemt šo vakcīnu ar ievērojamu atlaidi.

"Arī šobrīd tīri finansiāli tas jau kļūst gandrīz iespējams lielākajai daļai ģimeņu, jo šobrīd pastāv spēkā likums, tā saucamais M saraksts, kad ar ģimenes ārsta nosūtījumu, izrakstot ģimenes ārstam recepti,vakcīnu var veikt ar 50% atlaidi," iesaka izmantot šo iespēju neonatoloģe Dina Krūze.

Lai Superbēbītei laba veselība un visi nejaukie vīrusi turas pa gabalu. Sargāsim savus mazuļus, jo tas taču ir dārgākais, kas mums ir!

Māmiņu Klubs

Eksperts

Dina Krūze

krūtsēdināšanas speciāliste
Dina Krūze Vecāku skolā