Omega 3, Omega 6 taukskābes un LCP bērnu pārtikā

Omega 3, Omega 6 taukskābes un LCP bērnu pārtikā

30. Nov 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Omega 3 un Omega 6 taukskābes ikvienam organismam ir vitāli nepieciešamas. Organisms pats tās neražo, tadēļ svarīgi šīs taukskābes uzņemt ar uzturu. Ja pieaugušais to var nodrošināt, lietojot pārtikā zivis vai citus produktus, tad mazulim, kurš vēl ēd tikai pienu, Omega 3 un Omega 6 taukskābes ir jāuzņem ar to! Pie tam, ļoti svarīgi ir uzņemt tās pietiekošā daudzumā!

Garo ķēžu polinepiesātinātās taukskābes LCP (Vietām apzīmētas kā LC-PUFA) ir īpašas taukskābes, kas dabīgi atrodamas mātes pienā un ir ļoti nozīmīgas mazuļa smadzeņu, redzes un nervu sistēmas attīstībai.

Pētījumi pierāda, ka garo ķēžu polinepiesātinātās taukskābes ir nepieciešamas smadzeņu attīstībai vismaz līdz tam laikam, kad mazulis sasniedz divu gadu vecumu. Divas vissvarīgākās garo ķēžu polinepiesātinātās taukskābes, kas ir ļoti nozīmīgas mazuļa augšanai un attīstībai, ir arahidonskābe (AA) un dokosaheksānskābe (DHA).

Tieši pirmajos dzīves mēnešos, līdz bērniņš tiek piebarots, tās ir svarīgs pamats bērniņa veselīgai attīstībai, jo šajā vecumā organisms pats nevar pietiekoši saražot LCP.

Piena maisījumos, kas paredzēti vismazākajiem bērniņiem, t.i. 0 – 6mēn, Omega 3 un Omega 6 taukskābes ir pievienotas arahidonskābes (Omega 6) un dokozaheksaēnskābes (Omega 3) veidā – ko kopā dēvē par LCP! Piena maisījumos, kas piemēroti bērniņiem pēc 6 mēnešu vecuma, minētās taukskābes ir pievienotas linolskābes (Omega 6) un α-linolēnskābes (Omega 3) veidā.

Omega taukskābes nodrošina pareizu smadzeņu un nervu šūnu attīstību. Tās veicina mazuļa loģiskas domāšanas un spriešanas spējas. Omega 3 un Omega 6 taukskābes ir ļoti nozīmīgas arī redzes attīstībā!

Humana piena maisījumos Omega 3 un Omega 6 taukskābes ir pievienotas katram vecuma posmam atbilstošā daudzumā un atbilstošā veidā 

Bērnu pārtikas HUMANA uztura speciāliste Tatjana Tepo.

20150805170131-47096.jpg