Meiteņu intīmā higiēna

Meiteņu intīmā higiēna

22. Jan 2020, 00:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Intīmās higiēnas noteikumu ievēršanai meitenes dzīvē ir īpaša loma kopš pašas dzimšanas - jebkura sieviete zina, ka meiteņu un zēnu intīmā higiēna atšķiras. Izrādās, vienkārši ar intīmās zonas mazgāšanu nepietiek, ir jāsaprot, kā to darīt pareizi, un kā rīkoties gadījumā, kad kaut kas nogājis greizi.

Konsultē sertificēta bērnu māsa Elita Svareniece.

Meitenes ikdienas higiēna

Nav noslēpums, ka tīrība ir veselības ķīla, un tomēr, dažkārt ar tīrību aizraujoties var iedzīvoties arī nopietnās problēmās. Daba zīdaiņa ādu apveltījusi ar aizsargslānīti, kuru nevajadzētu nomazgāt nost. Un kā tad pareizi mazgāt bērniņu? Tiksim skaidrībā, kādai tad jābūt jaundzimušās meitenītes higiēnai.

  • Izvēlies meitiņai piemērotu intīmās higiēnas līdzekli - bērnu ziepes, noderēs arī švammīte un pašai savs, tieši meitas dupsim paredzēts, dvielītis.
  • Meitiņa jāskalo ar ūdeni tā, lai ūdens strūkla tecētu virzienā no vēdera uz dibenu, tā jūs pasargāsiet dzimumorgānus no fekāliju iekļūšanas tajos.
  • Ikdienas higiēnai pirmajā dzīves gadā piemērotākais līdzeklis ir ūdens, nevis dažādi šķīdumi, kas patiesībā var noderēt ekstremālās situācijās.
  • Mazgāšanas līdzekļiem jābūt maigiem ar neitrālu pH līmeni, tie nedrīkst saturēt nekādas krāsvielas un smaržvielas.
  • Meitiņa jāapskalo vairākas reizes dienā: no rīta, vakarā un katru reizi pēc "lielām darīšanām". Pēc apskalošanās jāvelk tīras autiņbiksītes.
  • Mitrās salvetes kā pamata higiēnas līdzeklis nederēs katrai dienai, bet tās ir ļoti labs palīgs, piemēram, dodoties pie ārsta, ciemos vai pastaigās.
  • Intīmās higiēnas līdzekļu komplektācijai jāiztiek bez dažādiem krēmiem katrai dienai un eļļām, arī to uzdevums ir palīdzēt vien ekstremālās situācijās.

Meiteņu intīmā higiēna: tiekam galā ar problēmām

Pamatā intīmās zonas zīdainīšiem ir tās, kas visbiežāk tiek pie iekaisumiem un apsārtumiem, kā arī niezes un kairinājuma. Te jāatceras par ārstniecisko kosmētiku bērniem. Tā palīdzēs tikt galā ar dažādām situācijām, bet tiklīdz meitas ādas stāvoklis ir uzlabojies, krēmu lietošana jāpārtrauc. Paātrināt ādas atveseļošanos palīdzēs:

  • uz ārstēšanās laiku ūdens vietā var izmantot zālīšu novārījumu, izvēloties zālītes, no kurām meitiņai nav alerģijas. Derēs kumelītes vai kliņģerītes.
  • ādas dezinfekcijai noderēs kālija permanganāta šķīdums, bet nedrīkst aizmirst, ka šis līdzeklis ādu sausēs, izmantojiet eļļu tās nogludināšanai un mitrināšanai.
  • ārstēšanās laikā pēc iespējas biežāk ādai jāļauj elpot, jāatsakās no ciešas veļas un sintētiskiem materiāliem.
  • ja ar iekaisumu pašiem neizdodas tikt galā, jādodas pie pediātra.

Iekaisumu iemesls var būt ne tikai kļūdas, kas pieļautas intīmās higiēnas ievērošanas jautājumos, bet arī parazīti, infekcijas, vitamīnu trūkums.

Māmiņu Klubs

Eksperts

Elita Svareniece

Sertificēta bērnu māsa, LMA valdes locekle
Elita Svareniece Vecāku skolā