Mazuļu ādas kopšanas līdzekļi, kurus patiešām vajag?

26. Apr 2014, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā tu domā - vai bērniņam jau no dzimšanas vajag ķermeņa krēmus un eļļas? Kādos gadījumos tos tiešām vajag? Par bērniņa ādas aprūpi pirmajā dzīves gadā sarunājāmies ar ārsti Irēnu Putniņu. 

Ko darīt ar autiņbiksīšu zonu: ko lietot, kā lietot?

Šis ir tas sāpīgākais jautājums, interesantākā zona! Un nav viennozīmīgas atbildes par to, ko darīt, jo ir dažādi bērni, dažādas vajadzības. Autiņbiksītes ir jāmaina bieži. Sākumā tās var būt pat 10 autiņbiksītes, kādam 6, kādam varbūt 8. Viss atkarīgs no bērna. Tāpat arī ar krēma lietošanu.

Mazuļu kosmētika 0+

Kad varam sākt izmantot šo visu? Ziepes – jau pirmajā dienā sākam izmantot! Par pārējiem līdzekļiem, kamēr bērns atrodas dzemdību iestādē, var teikt, ka tos nevajadzēs. Pēc tam jau skatoties pēc vajadzībām. Pirmajā dzīves mēnesī var lietot autiņbiksīšu zonas krēmu, bet arī tad – pēc vajadzības, uz nakti, un – uz dibentiņa, nevis uz vaidziņiem!

Kā ir ar krēmiem un eļļām?

Droši vien pamata lieta, kas būtu vajadzīga mazuļa gaidībās jau – ziepes, ar ko mazulim nomazgāt ādiņu jau pirmajās dzīves dienās. Tās var būt gan cietās ziepes, gan šķidrās. Un tā ir tā lieta, bez kuras nevarēs iztikt.

Krēmi, pieniņi, eļļas- tas ir ļoti individuāli. Bet pirmajos 3 mēnešos mazuļa ādiņa ir ļoti sausa, palīdzot šai sausajai ādai, varam izmantot eļļiņu, kas veidota uz dabisko eļļu bāzes. Ar eļļu jāatceras, ka tā būs intensīva aprūpe. Nelaistam bērnam virsū eļļu, ielejam to sev plaukstā un iemasējam mazuļa ādā. Eļļa ir diezgan smags produkts, tāpēc derēs ikdienai labāk ūdens un eļļas emulsijas – pieniņus, kas ļaus ādai vairāk elpot. Ādas barošanai noteikti labāk būtu izmantot krēmus. Tātad – dažādiem gadījumiem, dažādiem bērniem atšķirīga pieeja!

Kādos gadījumos vajag lietot krēmus un citus mazuļa ādai piemērotus līdzekļus?

Ja mājās ir ārkārtīgi sauss gaiss, pēc vannošanās mazulim vajag papildus aprūpi. Ja mazulis iet uz masāžu, eļļiņa uzlabo ādas slidamību. Ja bērniņam nav sausa āda, viņam papildus neko nevajag, ja ir sausa āda – eļļa, pieniņš vai krēms.

Krēmi bērniņa ādas aizsardzībai

Ir speciāli krēmi, kas ir domāti aizsardzībai, un tos būtu jālieto tad, kad zinām, ka ilgāku laiku nevarēsim mainīt autiņbiksītes, piemēram, dodoties ciemos vai uz nakti, kad ik pa pusstundai nevaram pārbaudīt autiņbiksīšu saturu.

Kad ir jau pirmās problēmas, ir jāmaina ikdienas režīms, lai dupsīša ādu sadziedētu.

Parastais dupsīša krēms satur cinka oksīdu, ko plānā kārtiņā uzklājam uz autiņbiksīšu zonas. Protams, ādai jābūt ir tīrai – noslaucītai, vai apskalotai vai nomazgātai ar ziepītēm. Ieziežam plānā kārtiņā mazuļa ādu un uzvelkam tīras autiņbiksītes. Krēma kārtai jābūt tādai, ka mazliet spīd, āda ir pasargāta, tā neizmirkst, neveidojas autiņbiksīšu dermatīts, bet krēms nedrīkst būt pārāk biezā kārtā. Un vai to darīt katru reizi, tas ir ļoti individuāli.

Pats būtiskākais ir – gaisa peldes. Tas ir vērtīgākais brīdis autiņbiksīšu maiņas laikā. Ja to var atļauties darīt ik pa brīdim, 10-15 reizes dienā, tas ir lieliski, un ir arī daudz mazākas iespējas, ka radīsies kādas iekaisuma pazīmes.

Māmiņu Klubs

ONLINE TV sarunu piedāvā Bubchen: vismaigākajai ādai pasaulē

20140410111227-48711.jpg

www.bubchen.lv