Mazulis jau ceļas kājiņās!

Mazulis jau ceļas kājiņās!

12. Jul 2016, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja jūsu mazulis jau pārliecināti sēž bez atbalsta un ātri rāpo pa mājokli jau vairākas nedēļas vai pat mēnešus, tad vienā jaukā dienā viņš jūs pārsteigs ar piecelšanos kājās!

Speciālisti atrunā no pārlieku agriem kājās celšanās mēģinājumiem, sevišķi, kad vecāki mēģina piepalīdzēt, jo mazuļa organisms vēl nav pārāk stiprs, un viņš ceļas uz roku spēka rēķina, līdz ar to, nepareizi tiek liktas pēdiņas, un bērns neprot noturēt līdzsvaru. Protams, tas viss var izraisīt arī kritienus un traumas.

Pie tam, ja mazulis vēl nemaz nav rāpojis vai darījis to maz, viņa muguriņa vēl nav pietiekoši stipra, lai bērns sevi varētu noturēt taisnā stāvoklī. Vecākiem bērnu stutēt nevajadzētu, jo tas var izraisīt pat mugurkaula deformācijas.

Kā saprast, ka mazulis patiešām gatavs piecelties kājiņās?

Mazulis aizvien biežāk ieņem lācīša pozu, tādā veidā viņš trenē kājiņas, un mācās pareizi likt pēdas, kā uzsver fizioterapeite Kristīne Stalīdzāne.

Sākumā mazulis pieceļas, turoties pie atbalsta, viņam ļoti pašam patīk šīs jaunās prasmes, jo viņš burtiskā ziņā pāriet jaunā līmenī! Tagad viņš var aizsniegt dažādus priekšmetus dīvānā, uz galda un citām virsmām.

Bērni var stāvēt ļoti ilgi, un ziniet, kāpēc? Ne tikai tāpēc, ka šīs jaunās prasmes viņiem ļoti patīk, bet arī tāpēc, ka viņi sākumā vēl neprot paši nolaisties atpakaļ sēdus uz grīdas.

Kā lai bērnam palīdz?

Mājās jārada bērnam atbilstoša vide

Jānodrošina iespēja celties kājās, atbalstoties pret kaut ko, tāpat arī priekšmetiem telpās jāatrodas dažādos augstumos. Var noderēt kastes, krēsli, - galvenais, lai priekšmeti būtu stabili un nešļūktu prom, kad mazulis tiem pieķeras ar rokām.

Tāpat ir nepieciešama arī īsta šķēršļu josla - spilveni, mīkstās rotaļlietas, paklājiņi uz grīdas. Tas viss stimulē bērnu darīt aizvien vairāk dažādu lietu, kurās iesaistītas dažādas kustības - uzrāpties, nolaisties. Tātad - te bērns mācīsies arī nolaisties no zemāka līmeņa, pēc tam jau šīs prasmes pielietojot augstākos līmeņos, kā dīvāns.

Kritieni

Lai cik dīvaini tas nebūtu, bet bērnam jāiemācās pareizi krist, jo krišana ir neizbēgama, sevišķi, apgūstot pirmos solīšus.

Palīdzam bērnam nolaisties no stāvus pozīcijas - četrāpus ar rokām uz priekšu, un tālākā nākotnē tas bērnu pasargās no kritieniem atpakaļ, kas var būt diezgan traumatiski.

Trenējam līdzsvaru! Ja mazulis rotaļājas sēdus, varam nostāties viņam aiz muguras vai apsēsties viņam aiz muguras, un mazliet pastumt viņa pleciņu, patraucējot viņa līdzsvara sajūtai, un atgādinot, ka viņš var iemācīties atspiesties arī pret rociņu.

Protams, mazuļiem var ne vienmēr patikt tāds treniņš, bet to visu var iesaistīt arī rotaļās, un tad arī viss var izdoties.

Ja neizdodas tādu manipulāciju veikšana, ir arī alternatīva - dodam mazulim rokās piepūšamo riņķi. Tas ir viegls, un liels. Turot to rokās bērns arī mācīsies noturēt līdzsvaru, un tas viņam var noderēt tad, kad viņš jau stāvēs uz savām kājiņām.

Hipertonuss

Ja mazulis jau iemācījies nostāties kājās, bet pamanām, ka viņš visu laiku kājās ceļas uz pirkstgaliem, tā var būt pazīme, kas liecina par paaugstinātu kāju muskuļu tonusu.

Te var palīdzēt ne tikai profesionāla masāža un vingrošana, bet arī mammas un tēta siltās rokas. Ja mums vismaz reizi dienā izdodas noķert mazo kustīgo cilvēciņu, tad varam darīt šādi:

  • paglāstam mazuļa rociņas gan no iekšpuses, gan no ārpuses
  • glāstam arī rociņas visā garumā līdz pleciņam un atpakaļ
  • tāpat glāstīt varam kājiņas virzienā no pēdām uz gurniem
  • ja bērns neprotestē, pagriežam viņu uz vēderiņa un glāstām muguriņu uz augšu un uz leju

Ja mazulis pats iemācās skaisti stāvēt, nekad nestutējam viņu kājās, vienmēr palīdzam nolaisties vai sēdinām caur sāniņu. Viņš pats pēc tam izlems brīdi, kurā vēlas apsēsties, rāpot vai piecelties.

Pirmie apavi

Kad mazuļi jau prot nostāties uz kājām un nolaisties lejā, viņi sāk arī staigāt, pieturoties pie kāda atbalsta. Un te vecāku priekam nav robežu, jo mazulis gandrīz jau pats staigā. Prieka iedvesmoti, daudzi vecāki jau dodas uz veikaliem, lai iegādātu bērniņam pirmos apavus.

Vēl, pavisam nesenā pagātnē, tik uzskatīts, ka sandales jāsāk mazulim vilkt, tiklīdz viņš sāk celties kājās. Mūsdienās daudzi speciālisti tomēr uzskata, ka bērnam pēc iespējas ilgāk ir jāstaigā basām kājām. Uz pēdas ir ļoti daudz nervu galu, mazulis maina pēdas stāvokli, mācās izjust pēdiņu, pareizi to likt, un attīstas arī viņa kāju muskuļu sistēma. Sandalēs tas viss nenotiek!

Tāpēc, velkam apavus tikai, ja dodamies ārā!

Kādiem jābūt pirmajiem apaviem?

Pirmkārt, tiem jābūt jauniem. Nākošos apavus varam aizņemties jau no vecākajiem brāļiem un māsām, bet pirmajiem ir jābūt tomēr jauniem, jo katram bērnam ir sava gaita un bērni pirmos apaviņus var ienēsāt, kas var ietekmēt mazā staigātāja pēdas veidošanos.

Priekšroka jādod apaviem, kas izgatavoti no dabīgiem materiāliem. Ādas sandalēs pēdiņa elpo.

Apaviem jābūt pietiekoši augstiem, aizmugurei jābūt stingrai, lai kājiņa tiktu pareizi fiksēta.

Vasaras sandalēm jābūt ar atvērtu purngalu, lai redzētu, kas notiek ar pirkstiņiem staigāšanas laikā, un, saprotams, lai redzētu savlaicīgi, ka sandalītes palikušas bērnam par mazu.

Ja ir supinators, tas ir ļoti labi, bet - tam jābūt ļoti mazam.

Obligāti jāpārbauda arī tas, cik stabilas ir šuves, un pēdiņai būtu jābūt viegli salokāmai.

Vēl viens svarīgs kritērijs pirmo apavu izvēlē - tiem jābūt viegli uzvelkamiem un novelkamiem. Tādam pašam jābūt arī bērna apģērbam un autiņbiksītēm, jo visu šo laiku, kamēr mazulis pastāvīgi kustas, viņam nekas kustības nedrīkst ierobežot.

Šo posmu varētu droši saukt par "Noķer mani, ja vari"!, un, kad mazulis noķerts, viņš jāpārģērbj vienmēr ir, cik vien ātri iespējams!

Autiņbiksītes - biksītes ir labākā izvēle mazajiem pētniekiem, jo tās ir viegli uzvelkamas, labi piekļaujas pie mazuļa auguma aprisēm, un neierobežo viņa kustības. Tādām biksītēm ir atveres sānos, un sānu daļa arīdzan ir elastīga.

Pavisam drīz mazulis iemācīsies celties kājās arī istabas vidū un stāvēs bez atbalsta. Tātad - nākamais solis būs pirmie patstāvīgie solīši, bet pirms tam vecākiem jāveic vēl pašiem savi soļi drošības jomā, jo par to arī ir jāpadomā!

Māmiņu Klubs

 20150620180427-56158.jpg