Mazo cilvēku lielā bēda - autiņbiksīšu dermatīts

Mazo cilvēku lielā bēda - autiņbiksīšu dermatīts

20. Jul 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Autiņbiksīšu dermatīts ir viena no lietām, ko var piedzīvot mazulīši savās pirmajās dzīves dienās. Ar to var saskarties ikviens mazulītis, jo no dermatīta veidošanās tā līdz galam nav pasargāts neviens. Tomēr – vecākiem ir iespēja arī profilakstiski parūpēties par to, lai mazinātu autiņbiksīšu dermatīta veidošanās iespēju. Par to vairāk stāsta  Sertificēta bērnu māsa, LMA valdes locekle Elita Svareniece

Kādi ir autiņbiksīšu dermatīta simptomi?

„Autiņbiksīšu dermatīta simptomi variē atkarībā no tā, cik nopietni ir izsitumi uz bēbīša dupša,”  stāsta P.Stradiņa Perinatālās aprūpes centra jaundzimušo virsmāsa Elita Svareniece. „Lielākā daļā gadījumā šie simptomi ir visai viegli.”

Viegli izsitumi autiņbiksīšu rajonā

Ja mazulim ir viegli izsitumi, neliels ādas laukumiņš autiņbiksīšu zonā ir pārklāts ar rozīgiem vai sarkanīgiem izsitumiem, ko parasti veido mazi plankumiņi vai pūtītes, skaidro Elita Svareniece. Šādā gadījumā mazuliss parasti jūtas labi, sajūtot diskomfortu tikai urinējot vai kakājot un laikus nenomainot autiņbiksītes.

Nopietni izsitumi autiņbiksīšu rajonā

Ja mazulim ir smagi izsitum, tad simptomi autiņbiksīšu dermatītam ir daudz nopietnāki, kas liek bēbītim just diskomfortu un justies kreņķīgam. Šajos gadījumos simptomi var būt: koši sarkani izsitumi; sausa, bojāta āda; pietūkums un čūlas uz ādas.

Nopietnākos gadījumos izsitumi klāj lielāko daļu autiņbiksīšu zonas un var izplatīties arī uz kājām vai uz vēdera. Tā kā mazulis jūt diskomfortu, viņš var biežāk raudāt kā ierasts, kā arī būt jutīgs ārējiem kairinātājiem.

Ja mazulim āda autiņbiksīšu zonā pietūkst, ir sakairināta vai parādās drudzis, steidzami sazinies ar ģimenes ārstu,jo tā var būt infekcijas pazīme!

Kas izraisa autiņbiksīšu dermatītu?

Amonjaka atbrīvošanās

Kad mazulis pieslapina autiņus, ne vienmēr autiņbiksītes spēj absorbēt urīnu vai fēces, kas nozīmē, ka bērna jutīgā āda nonāk saskarē ar urīnu un izkārnījumiem. Ja autiņbiksītes netiek laicīgi nomainītas,  urīnā un fēcēs esošās baktērijas iedarbojas uz tiem, atbrīvojot amonjaku, kas var kairināt bērna ādu, radot iekaisumu.

Sēnīšu infekcija

Autiņbiksīšu dermatītu tāpat var izraisīt sēnīšu infekcija. Ja bēbīša āda ir silta un mitra ilgu laiku, tas var radīt sēnīti, kas pazīstama kācandida. Tāpat kā amonjaks, arī sēnīte kairina mazuļa ādu. Reizēm mazuļa autiņbiksīšu dermatīts rodas kā reakcija uz amonjaku un ārstēšanu sarežģī sēnīšu infekcijas klātbūtne.

Saslimšanas

Retos gadījumos autiņbiksīšu dermatītu var izraisīt kādas saslimšanas.

Ekzēma

Ekzēma padara bēbīša ādu sausu un sūrstošu. Sausa āda var parādīties arī uz citām ķermeņa daļām ārpus autiņbiksīšu zonas. Ja jūsu bērnam bieži ir izsitumi autiņbiksīšu zonā par spīti biežām autiņbiksīšu maiņām un ja ģimenes anamnēzē ir ekzēma, autiņbiksīšu dermatīts var būt pirmā ekzēmas pazīme.

Seborejiskais dermatīts

Seborejiskais dermatīts rada sarkanu un zvīņainu ādu. Šī liga parasti var piemeklēt, kad mazulis ir 2 nedēļas līdz 6 mēnešus vecs. Seborejiskā dermatīta gadījumā apsārtusi āda var būt arī uz mazuļa galvas, ausīm, uzacīm, padusēm un kakla. Parasti seborejiskais dermatīts ilgst dažas nedēļas un netraucē mazulim.

Bakteriāla infekcija

Reizēm autiņbiksīšu zona var tikt inficēta ar kādu baktēriju. Tas var radīt koši sarkanus, sāpīgus izsitumus, kas jāārstē ar antibiotikām.

Alerģiskais dermatīts

Var gadīties, ka izsitumus izraisījusi alerģiska reakcija uz kādu konkrētu produktu/vielu jeb alergēnu. Alergēns izraisa organisma imūnsistēmas reaģēšanu neierastā veidā, izraisot kairinājumu un iekaisumu skartajās ķermeņa daļās.

Pie alergēniem, kas var izraisīt alerģisku reakciju bēbītim, pieskaita:

  • Ziepes
  • Smaržvielas
  • Konservantus
  • Eļļas
  • Pūderus
  • Mazgāšanās līdzekļus

Reizēm ir pavisam skaidrs, kurš alergēns izraisījis alerģisko dermatītu. Piemēram, izsitumi parādījušies pēc jaunu ziepju lietošanas. Tomēr dažos gadījumos ir visai grūto identificēt īsto reakcijas iemeslu, šādās reizēs  vajadzētu veikt alerģijas testu, lai noskaidrotu, kurš produkts vai viela rada alerģisku reakciju.

Psoriāze

Psoriāze bēbīšu vidū ir ļoti reti sastipama, tomēr, ja ar to nākas saskarties, tad tā parasti skar autiņbiksīšu zonu. Psoriāze izraisa izsitumus, kuriem ir skaidras robežas. Visbiežāk psoriāze var piemeklēt, kad mazulis ir 2 mēnešus vecs un izsitumi ilgst aptuveni 2-4 mēnešus.

Cinka deficīts

Cinka trūkums biežāk sastopams priekšlaikus dzimušiem mazuļiem. Tas rada izsitumus autiņbiksīšu zonā, ap muti un uz rokām.

Kā noteikt, vai bēbītim ir autiņbiksīšu dermatīts?

Atopiskā dermatīta atklāšana tiek balstīta uz bērniņa ādas apskati un bērna slimības vēstures izpēti. Vienmēr sarunā ar ārstu tiek apsvērti tādi iespējamie ārējie faktori kā alergēni, stress, iespējams nepareizi izvēlētas autiņbiksītes. Atopsiko dermatītu ārstēd dermatologs, bet autiņbiksīšu dermatītu parasti iespējams veiksmīgi ārstēt mājās.

Lūk, pazīmes, kas palīdzēs noteikt, ka mazulim ir autiņbiksīšu dermatīts:

  • Visbiežāk iekaisusi, sarkana āda būs tā saucamajā „autiņbiksīšu zonā”, tas ir uz dupsīša un ādas krokās ap to
  • Izteikti sarkani izsitumi ar nedaudz izplūdušām robežām
  • Iespējams viens lielāks izsitums, kā arī vairāki mazāki sarkani pleķīši ap apsārtušo ādas laukumu

Ja izsitumi joprojām nepazūd pēc 2 dienu ārstēšanas mājās, jādodas pie pediatra, ģimenes ārsta vai dermatologa.

 „Ar ģimenes ārstu noteikti būtu jāsakontaktējas, ja izsitumi kļūst izteiktāki, tie progresē, pārņem arvien vairāk dupša ādu, parādās iekaisuma pazīmes, kā arī  gadījumos, kad jūs novērojat, ka mazulis kļūst daudz nemierīgāks, ādas iekaisums viņam sagādā diskomfortu,” stāsta pediatre.

Autiņdermatītam var būt dažādi cēloņi, tādēļ ārsts iespējams veiks arī pārējo  ķermeņa daļu apskati, lai konstatētu, vai uz tām nav izsitumi vai izsitumus radījuši kādi konkrēti apstākļi. Jānoskaidro arī, vai izsitumi nav kādas citas saslimšanas simptoms, piemēram,  citas ādas slimības, alerģijas vai infekcijas slimības.

Pediatre atzīmē: „Ja mazulim izsitumi paliek izteikti un nesamazinās par spīti ārstēšanai, mazulis  noteikti būtu jāparāda dermatologam, kurš tālāk var nozīmēt izmeklējumus un atbilstošu ārstēšanu. Tāpat  pie dermatologa vajadzētu griezties, ja bēbītim izsitumi autiņbiksīšu zonā parādās visai bieži.”

Kā ārstēt autiņbiksīšu dermatītu?

Atkarībā no tā, cik nopietns ir autiņbiksīšu dermatīts mazulim, jāpievēršas ārstēšanas paņēmieniem. 

„Ja mazulim ir neliels apsārtums autiņbiksīšu zonā, kas tiek uzskatīts par vieglu autiņbiksīšu dermatītu, parasti nekāda speciāla ārstēšana nav nepieciešama,” satrauktās māmiņas nomierina pediatre.

Tomēr ir pāris ieteikumi, ko mājās vari veikt, lai paātrinātu ādas atveseļošanos.

  • Veic pēc iespējas ilgākas gaisa peldes  - Autiņbiksīšu zona brīva no autiņbiksītēm palīdzēs dupsim palikt sausam ilgāku laiku un tas neļaus ādai nonākt saskarē ar fēcēm un urīnu. Visērtākais laiks, kad veikt gaisa peldes, ir tad,kad mazulis ir nomodā. Noguldi mazo uz autiņa, kas uzsūks mitrumu.
  • Izvairies no ziepēm, kad mazgā bēbīša ādu - Tīrs ūdens ir viss, kas Tev vajadzīgs, lai nomazgātu bēbīša dupsi, mainot autiņbiksītes. Kad dupsis ir nomazgāts, lieto mīkstu dvieli, kas gatavots, piemēram, no kokvilnas. Nosusini autiņbiksīšu zonu un izvairies no stipras berzēšanas. Berzēšana tikai var sakairināt jau tā jutīgo ādu. Eksperti iesaka arī izvairīties no pārāk biežas vannošanas, jo ūdens var sausināt ādu, izraisot nopietnāku autiņbiksīšu dermatītu.
  • Lieto aizsargkrēmu vai ziedi līdz dupsis ir sadzijis - Lietojot aizsargkrēmu vai ziedi autiņbiksīšu maiņas laikā, tiks samazināta ādas kontakta iespējamība ar fēcēm un urīnu. Pajautā savam farmaceitam, kurš krēms būs piemērotāks Tavam mazulim, lai izvēlētais līdzeklis ļautu mazuļa ādai elpot un nesaturētu kairinošas vielas, piemēram, konservantus un peru balzamu! Lietojot krēmu vai ziedi,jāatceras, ka tās jālieo plānā slānī.
  • Bieži maini autiņbiksītes - Lai izvairītos no autiņbiksīšu dermatīta saasinājuma, eksperti iesaka bieži  mainīt autiņbiksītes. Noteikti autiņbiksītes uzreiz vajadzētu nomainīt, kad mazulim bijusi vēdera izeja.  
  • Autiņbiksītēm ir jābūt ar ļoti labu uzsūktspēju. Tādām, kas uzsūc šķidro vēdera izeju un mitrumu sekunžu laikā, palīdzot mazuļa ādu saglabāt sausu.
Eksperts

Elita Svareniece

Sertificēta bērnu māsa, LMA valdes locekle
Elita Svareniece Vecāku skolā