Superbēbītes māmiņas dienasgrāmata: Mamma VS Meita.Mūsu ikdiena.

Superbēbītes māmiņas dienasgrāmata: Mamma VS Meita.Mūsu ikdiena.

29. Oct 2013, 11:30 Liene MāmiņuKlubs.lv Liene MāmiņuKlubs.lv

Palasot citu māmiņu piedzīvojumus ar bebīšiem, aptuveni trīs mēnešus veciem, jāsaka,ka zināmas paralēleas var savilkt arī ar mūsu ikdienu.. Un ne par gulēšanām vai ēšanām, bet gan par cīņu!  Un to, kurš tajā uzvarēs :) 

To, ka meita iemācījusies sūdzēties - pamanījām jau krietnu laiciņu atpakaļ, kad iedota tētim paauklēšanai viņa it kā mierīga, paīd, pačīkst, bet līdz ko izdzird mammas balsi tuvumā un ja vēl pamana - tad visi dzirdēs, ka pie tēta ārprāts kā bijis slikti - lai tik ātrāk atdod mammai :) Vismaz brīžiem rodas tāda sajūta! :) un tas ir tik smieklīgi. un tad, kad paņemu viņu rokās, tik izteiksmīgi tiek izkratīta sirsniņa! Bet varbūt pat ne par to.. 

Banderosoo savā blogā rakstīja, ka viņai šķiet, ka viņas Āronu kāds ir samainījis pret kādu citu! Jo viss, kas iemācīts, pierasts un saprasts pirmajos 3 mēnešos - pēkšņi pazudis! Esmu pamanījusi ārkārtīgi līdzīgas iezīmes.. Jau kadu nedēļu, gluži kā smilšu pils pēc lietus ir sabrukusi cītīgi celtie tornīši, proti - gulēšana haotiska, tikai pa stundiņai varbūt paguļam.. tas par ko lielākā bēda, ka ejot ārā arī tas gulēšanas posms krietni īsāks palicis! nomodā pavadām ļoti daudz laika un nodarbes mums ar visdažādākās! Padalīšos ar idejām kā mēs īsinam laiku ikdienā!

Kad mazulim 3 mēneši - iepazīstam pasauli! Bērniņš jau ir pieradis pie vides, kas pakārt, tuvākajiem cilvēkiem un procesiem ikdienā. Ir iestājusies patīkama rutīna, mamma saprot mazo un mazais jūtas droši, jo mamma blakus! Bet nu laiks paplašināt mazuļa redzesloku..

Mēs mirkļus, kuros tā mazā draiskule mēģina ņemt virsroku ar niķiem vai kašķēšanos padaram patīkamus viena otru vēl vairāk iepazīstot un arī attīstot dažādās maņas! 

1.Ekskursija - Regulāri ar mazo uz rokām staigāju pa māju, visām istabām un izrādu in izstāstu, kur tagad esam un ko redzam! Visvairāk mazajai patīk brāļa istabā jo tur ir milzīgs plaukts ar daudz un krāsainām mantām! Pagaidām ekskursijas noierina, ja ir kreņķis - mainās vide, gaismas, krāsas.

2. Visu laiku - paralēli ēšanai, vannošanai, gulēšanai uz sedziņas un citām nodarbēm - runājamies. Mēģinu noķert ikvienu meitinas skaņu un to atdarināt, cītīgi skatoties meitiņai acīs.. mazas pauzītes starp sakāmo un beigu beigās šī runāšanās pārvēršās par ārkārtīgi jautru dialogu :) 

3.Smaržu pasaule - ik pa laikam paspēlējos ar dažādiem aromātiem un ļauju iepazīt arī daudz un dažādus aromātus. Tā kā man ir dārzs, tajā vienmēr ir atrodams kāds garšaugs vai zieds ar kuriem tad arī spēlējāmies.. Lēnām lieku meitiņai pie deguna un stāstīju, kas ir kas, rožu ziediņi, piparmētras, dilles, šobrīd mārtiņrozes, no garšvielu krājumiem kanēļa standziņa un vaniļa.. protams mazās devas, lai nebūtu pārāk spēcīgi un kairiņoši mazajam deguntiņam.

4.Līna lidotāja - mīļākā nodarbe, kura vienmēr nomierina un tiek pavadīta ar žilbinošu smaidu :) meitiņa tiek pacelta uz augšu un tad atkal nolaista lejā, paralēli tam visu laiku mēģinu noķert viņas skatienu. un tad arī seko lielais, jaukais smaids :) tad pagrozu vinu apkārt visai istabai - un vinai ļoti patīk uz visu paskatīties no augšas! 

5.Skaņas. ļoti patīk meitiņai spēle, kad es no tālākā istabas gala, :''Kas tur nāk, mammīte nāk, kas tur nāk, mammīte nāk :) '' tuvojos viņai un beigās samīļoju un sabučoju uz deguntiņa. un tā vairākas reizes pēc kārtas. Ja runājam vēl par skaņām, tad mašīnā virs autokrēsliņa mums ir uzvelkamais zaķis ( khe, cik smieklīgi tas izklausās, ja nerunā par bērnu rotaļlietām :) ). Tas gadījumiem, ja nu mazliet vel jāpacieās līdz brauciena beigām. 

6.Pasakas un stāsti. Ja neskaita pasakas, kas rakstītas grāmatās un ar kurām lēnā garā mazā tiek iepazīstināta, vēl ārkārtīgi daudz stāstu katru dienu par ikdienā notiekošajiem procesiem. Principā tiek komentēts viss, kas notiek, kas tiek darīts un meitiņa vienmēr ar ļoti lielu interesi klausās! 

7. Rotaļlietas. Galvenās rotaļlietas šobrīd ir mazuļa rociņas. Viņa tām seko, ar tām spēlējas un ar tām ir sākusi ķert ciet grabulīšus, ko viņai rādu. Uzvelku viņai uz rociņam tādus speciālus cimdiņus ar sejiņām galā, kuri viņai ļoti patīk! Tā pat viņa ļoti pēta un nogaršo ikvienu sava apģērba piedurkni. Ja par speciālām bebīšu rotaļlietām, tad paris čaukstīgas un pīkstošas lietiņas mums pūrā no māsām, bet tās vēl nav tik interesantas un arī nesteidzamies! 

8.Dziesmas. Līnai ļoti patīk, kad mamma dzied. Vienmēr un visur dziedāšana tiek pavadīta ar lielām acīm un smaidu.. Un nav nozīmes vai tā ir kāda ļoti zināma melodijav vai kaut kas uz vietas izdomāts, kaut par mantu kasti vai suni sētā - tam pat nav nozīmes. Mammītes dzied;at;as dziesmiņas visas ir mīļas! 

9.pastaigas. Kopš pašas dzimšanas, staigājām ārā vidēji 2-5 stundas dienā. Atkarīgs no laikapstākļiem. Ir izbaudīti dažādi ceļu segumi un pastaigu maršruti un ja no sākuma meita deva priekšroku skaistiem, gludiem asfaltētiem ceļiem, tad tagad - ja nebūs ratiem drebulīts, tad - guli pati mammīt :) tā kā - nekādas haltūras ar atstāšanu zem loga! Mammīte staigā - meitiņa guļ! :)

10.Pliks un laimīgs :) Izslavētās gaisa peldes, kas mazulim ļoti palīdz attīstīt taktilās sajūtas. Meitiņa sajūt mammas roku glāstus, uzvelkot cimdus, dažādiem materiāliem, rupjākiem audumiem, respektīvi - dažādās virsmas, par kurām arī pastāstu, tagad mīkstāks, tagad rupjāks, tagad cietāks utt utt.. meitai ļoti interesanti! 

11. rociņas, kājiņas, puncītis un citas ķermeņa daļas. Kuras varam, tās dodu viņai pataustīt ar pašas rociņām, No Hendlinga ar Klaudiju Hēlu arī pāris vingrojumi palikuši atmiņā. Liekam rociņas pie puncīša, pie austiņām, pie kājiņām un to visu arī stāstam. Redz, kur tavas rociņas, redz kur puncītis utt. utt..

Šajā attīstības posmā starp 3un 4 mēnesi mazuļiem nepatīk spalgās skaņas. Tad satrūkstas un savelk lūpiņas un ja pavisam nepatīk, tad mēdz arī ieraudāties. Aktīvs komunikācijas posms šobrīd - mazā smaida un dudina un mēģina tādā veidā pievērst sev uzmanību. Interese par rotaļlietām un jau pirmās prasmes to paņemšanā un rotaļās ar tām! galvas pagriešana skaņas virzienā, sekošana skaņas avotam, galvas grozīšana un sekošana cilvēkiem un skaņām. 

Gan jau kaut ko no visa esmu piemirsusi, bet Jūs droši varat padalīties ar savu bēbīšu prasmēm un ikdienas nodarbēm!

Kā Jūs padarat krāsainākus mirkļus kopā ar mazulīti un kas viņam patīk un sanāk vislabāk? 

 

Pagaidām - lai mierīgs Jums vētrainais vakars.. Esmu pirmo reizi nolēmusi atstāt meitu mājās gulēt ar tēti un doties naktī, vētrā jūru lūkoties :) 


20130812113641-47913.jpg

*jebkāda veida šajā blogā ievietoto fotogrāfiju kopēšana, pārpublicēšana vai jebkāda cita darbība ar foto un publicēto informāciju ir aizliegta.

29. Oct 2013, 09:21

Ļoti pozitīvs blogs! Jau māmiņu kluba sižetā par masāžu varēja redzēt to:

To, ka meita iemācījusies sūdzēties - pamanījām jau krietnu laiciņu atpakaļ, kad iedota tētim paauklēšanai viņa it kā mierīga, paīd, pačīkst, bet līdz ko izdzird mammas balsi tuvumā un ja vēl pamana - tad visi dzirdēs, ka pie tēta ārprāts kā bijis slikti - lai tik ātrāk atdod mammai 😀 Vismaz brīžiem rodas tāda sajūta! 😀 un tas ir tik smieklīgi. un tad, kad paņemu viņu rokās, tik izteiksmīgi tiek izkratīta sirsniņa!

helliite helliite 28. Oct 2013, 18:17

Lielisks blogs!
Es domāju būs labs špikerītis daudzām jaunajām māmiņām!
Lielāko daļu no Tevis minētā arī mēs darījām!
Zinu, ka ir mazie, kuri var savā nodabā gulēt, skatīties apkārt un viņiem pat nevajag klāt nevienu citu.. Manam mazulim vajadzēja "action" nepārtraukti 😃

Un vislabāk iemidzināt mazo izdevās uz sava vēdera! Vienmēr bruņojos ar tējas krūzi, kaut ko apēdamu, tv pulti vai mūzikas austiņām un tad mazais kādu stundu mierīgi nogulēja man uz punča!
Sākumā, kad aizmiga, cēlu nost, bet pēctam, kad bieži uzmodās un tad niķojās, jo nebija pagulējis, vienkārši izbaudīju šo tuvības brīdi 😀
Arī tagad, kad mazajam jau 10mēneši, šad tad tā pasnaužam kopā pa dienu mazo snaudiņu, bet nu jau ir daudz grūtāk, jo liels jau 😀)

28. Oct 2013, 17:36

Mûsu mîłàká nodarbe- skatîšanàs pa logu. "Tur" viss kustàs un norit- cilvéki, mašînas, putni..😀