Māmiņu biežāk uzdotie jautājumi par rāpošanu

Māmiņu biežāk uzdotie jautājumi par rāpošanu

24. Jun 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņas vienmēr interesē, kad mazulim būtu jāsāk rāpot, kā tam būtu jānotiek, un vai šis process būtu jāveicina. Uz šiem un vēl citiem māmiņu jautājumiem atbild fizioterapeite Klaudija Hēla.

Bērniņš nerāpo - ko darīt?

Ja bērniņš 6,5 mēnešos ceļas četrāpus un septiņos vēl nerāpo – tas ir ļoti labi, ka nerāpo, mazulis šūpojas celīšos un mācās pārnest savu svaru. Jāiekārto vide ar šķēršļiem tā, lai bērns sāktu trenēt savas prasmes kaut vai lienot, bērns automātiski nonāks četrāpus pozā vairāk.

Līdz kādam vecumam var tikai šūpoties?

No nedēļas līdz mēnesim šāda attīstības forma ir iespējama, dažkārt šūpošanās norit pat ilgāk, un arī tas ir normāli. Bērniņš pats mācās noturēt līdzsvaru, lai sajustu, ka viņš patiešām spēj rāpot un ir tam gatavs.

Vai nerāpotāju jāiepazīstina ar citiem rāpotājiem, lai viņš sāktu rāpot?

No 7 mēnešiem bērni sāk atdarināt, sevišķi – viens no otra, un dažkārt viņi rāpošanu iemācās tieši no otra. Rāpot apkārt bērnam nevajag, lai mudinātu viņu rāpot.

Rāpojošam bērnam  - kurpes. Vajag?

Rāpojošam bērnam kurpes nekad nevajag, pēdas nostājas uz āru. Ar kurpēm rāpot ir ļoti grūti, pamēģiniet to izdarīt pašas. Vislabāk ir staigāt, rāpot plikās pēdās, jo tad var sajust pēdas, līdzsvaru pilnībā.

Kurpes atstājiet laikam, kad bērns patiešām jau pats prot staigāt un iet ārā.

Vai drīkst rāpot pa zemi?

Ārā ir gan ērces, gan kukaiņi, un pēc iespējas vienkārši bērns ir jāvēro, tomēr ļaujot viņam rotaļāties gan smiltīs, gan zālē. Uzvelciet gaišāku apģērbu, kukaiņus pamanīsiet labāk.

Vide jāiekārto tik un tā bērnam piemēroti, ar kastēm un rotaļlietām, kas bērnam patīk.

Nepareiza rāpošana - vai tāda ir?

Nav pareizi un nepareizi, ja bērns rāpo, tad rāpo. Ir līšana, pārvietošanās, rāpošana. Galvenais, lai bērns to dara tā, kā viņam ir ērti un patīkami. Gadās, ka bērns rāpo specifiski, bet arī tad tas ir tieši šim bērnam patīkamākais veids.

Visi rāpo?

Bērni rāpo pilnīgi visi, vienkārši ir jāgaida, kad tas sāksies. Cits ātrāk sāk rāpot, tad sāk staigāt. Dažkārt gadās otrādi, bet rāpo visi.

Rūpējamies par ceļgaliem

Ja bērnam sāp, viņš maina situāciju tā, lai viņam būtu patīkami. Ja āda ir pārāk raupja, var to apziest ar kādu krēmu, bet speciāli ik dienas tas jādara nav.

Bērni paši izvēlas, pa kurieni rāpot, un tas ir ļoti pareizi.

Bērniņš vēlu sāka velties, vai arī rāpos vēlu?

Rāpot var no 8 mēnešiem līdz pusotram gadam, bērniņš īstenībā, sešos mēnešos sākot velties, visu dara pareizi, nav nedz par ātru, nedz par vēlu, viss notiek pakāpeniski.

Bērna attīstības ceļš ir tāds, kādu viņš to vēlas.

Dažkārt došanās pie speciālista nepieciešama vien tāpēc, lai apslāpētu vecāku nemieru, jo bērniņiem palīdzība ir patiešām reti kad palīdzība. Vairāk tas nepieciešams vecāku sirdsmieram.

Māmiņu Klubs

20140522122608-97895.jpg

Huggies® Pants – superelastīgas autiņbiksītes - biksītes

radītas bērniem, kuri jau sākuši sēdēt, rāpot un staigāt!

Eksperts

Klaudija Hēla

fizioterapeite, PPII Māmiņu Kluba bērnudārzs vadītāja, topošā E. Pikleres pedagoģe
Klaudija Hēla Vecāku skolā